‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 4 octombrie, 2024
16.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermier: 80% din porumb - calamitat. Sperăm să acoperim o parte din pierderi cu...

Fermier: 80% din porumb – calamitat. Sperăm să acoperim o parte din pierderi cu recolta de legume

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Andrei Cazacu este un fermier din satul Prajila, raionul Floreşti, care activează în agricultură din 2019.

Andrei administrează o suprafață de 500 de hectare, dintre care 70 de hectare sunt destinate culturilor legumicole, notează moldpres.md.

Pe aceste terenuri, el cultivă ceapă, morcov, sfeclă roșie, ardei și varză. Pe restul terenurilor, fermierul crește porumb și floarea-soarelui.

‹ adv ›

În această săptămână, fermierul a fost vizitat de vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, care a luat cunoştinţă de preocupările fermierului, la faţa locului.

Este vorba de pierderile înregistrate din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, precum seceta și temperaturile aride, care au afectat semnificativ producția agricolă.

Andrei Cazacu a subliniat că, din cauza condițiilor climaterice nefavorabile, recolta de porumb a fost calamitată în proporție de peste 80%, iar floarea-soarelui a suferit pierderi semnificative.

‹ adv ›

Cu toate acestea, fermierul și-a exprimat încrederea că veniturile obținute din vânzarea legumelor vor acoperi cheltuielile și vor asigura continuitatea activității sale agricole.

Fermierul utilizează irigarea pe cele 70 de hectare de legume și intenționează să extindă această suprafață în viitor

Cu sprijinul Agenției de Dezvoltare a Agriculturii (ADMA), Andrei Cazacu a achiziționat o combină pentru recoltarea cepei, iar în curând urmează să intre în posesia unei combine pentru recoltarea mecanizată a morcovului.

De asemenea, fermierul a construit un depozit frigorific pentru păstrarea producției sale, pentru care a depus documentația necesară la AIPA în vederea obținerii de subvenții.

‹ adv ›

Fermierul a reușit să creeze peste 30 de locuri de muncă și nu întâmpină dificultăți în comercializarea legumelor, iar prețul acestora este unul satisfăcător.

Vicepremierul Vladimir Bolea a vizitat câmpurile cultivate cu legume și s-a arătat impresionat de starea lor, apreciind eforturile fermierului în menținerea unui standard înalt al producției agricole.

 „În procesul de dezvoltare economică a agriculturii sunt câțiva piloni de bază.

Vorbim de pilonul sustenabilității economice, adică trebuie să fie pe profit. A doua – sustenabilitatea mediului.

Dacă producătorul are profit, el are cum să investească în proiecte de dezvoltare a mediului, care necesită foarte mari investiții și nu prea aduc, pentru moment, profit. Și a treia – sustenabilitatea socială.

Cu cât sunt mai mari profiturile la agenții economici din această dimensiune, cu atât sunt mai mari salariile din agricultură.

Concluzionând despre componenta numărul unu a programelor pe care le are Ministerul Agriculturii, vorbim despre dezvoltarea economică a agriculturii”, a estimat Vladimir Bolea.

Ajutorul propus de stat

Vicepremierul s-a referit şi la primul set de măsuri financiare destinate fermierilor afectați de secetă și alte calamități naturale din anul 2024, având ca scop facilitarea accesului acestora la resursele necesare pentru continuarea activităților agricole și menținerea stabilității economice în sector.

Măsurile propuse includ reducerea penalităților de întârziere pentru fermierii care au întârzieri la plata ratelor în 2024 din cauza calamităților naturale.

Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) va renunța la penalitățile de întârziere în proporție de 100%, cu condiția prezentării Avizului de atestare a impedimentului justificativ pentru neexecutarea obligațiilor contractuale, eliberat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

De asemenea, va fi acordată o vacanță de plată de şase luni pentru ratele intermediare scadente în perioada 2 septembrie – 31 decembrie 2024, la cererea scrisă a fermierilor beneficiari, în baza aceluiași Aviz de atestare a impedimentului justificativ.

Totodată, este vorba şi de suspendarea plății ultimei rate scadente în 2024, pentru aceeași perioadă, 2 septembrie – 31 decembrie 2024, în aceleași condiții, pe baza cererii scrise și a Avizului eliberat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Pe lângă aceste măsuri, s-a decis reducerea avansului inițial necesar pentru Programul de dezvoltare a sistemului de irigare la scară mică de la 40% la 20%, facilitând astfel accesul fermierilor la echipamentele de irigare esențiale pentru sustenabilitatea agriculturii.

„Prin aceste decizii venim în sprijinul fermierilor care se confruntă cu dificultăți majore din cauza condițiilor climatice nefavorabile, asigurându-le sprijinul necesar pentru a-și continua activitatea și a menține stabilitatea sectorului agricol”, a explicat Vladimir Bolea.

De asemenea, Guvernul va aloca 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție în agricultură pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii agricoli.

Premierul Dorin Recean a asigurat că va continua identificarea resurselor suplimentare pentru sprijinirea fermierilor, sub formă de compensare a pierderilor, majorare a subvențiilor sau garantare a împrumuturilor de către stat. 

Prim-ministrul a accentuat necesitatea identificării soluțiilor pe termen lung pentru dezvoltarea sectorului agricol.

 „Schimbările climatice ne impun să ne adaptăm la noua situație, să implementăm tehnologii noi, să irigăm, să trecem de la cultivarea cerealelor la produse cu valoare adăugată înaltă.

Să acționăm în perspectivă și pe termen lung, pentru că problema se repetă an de an și doar împreună o putem rezolva”, a rezumat şeful Cabinetului de miniştri.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›