Condițiile climaterice din ultimii ani accentuează necesitatea trecerii la agricultura conservativă, care vine cu mai multe soluții pentru anii secetoși.
De la an la an, suprafețele lucrate după tehnologia Mini-till, No-till se măresc, iar fermierii care au adoptat aceste practici văd diferența și avantajele.
Valentin Airini, alături de tatăl său, administrează circa 600 de ha de teren agricol în satul Petrunea, raionul Glodeni, iar începând cu anul 2020, când seceta a compromis totalmente recoltele, au decis să practice mai pe larg tehnologia Mini-till, ce presupune lucrarea minimă a solului.
La început au analizat tehnologiile atât Mini-till, cât și No-till care presupune o abordare mai complexă. Au decis să încerce Mini-till ca și o perioadă de trecere, pentru că este mai complicat să treci direct la No-till, a mai spus fermierul.
Fermierul a menționat că în anul curent au procurat semințe de hrișcă, muștar de primăvară, mazăre pentru a avea un mix de culturi de acoperire.
Un mare avantaj, atunci când nu se face prelucrarea solului, este faptul că se păstrează umiditatea în sol, inclusiv infiltrarea apei este cu mult mai bună datorită faptului că sistemul radicular al plantelor a făcut deja căile de acces a apei în sol.
Valentin Airini susține că și anterior lucrau circa 40% din toată suprafața după tehnologia Mini-till, în anul curent însă, au arat doar 40 de ha. În rest, 90% sunt după tehnologia conservativă Mini-till.
Fermierul spune că, agricultorii cunosc tehnologia de creștere a culturilor agricole, dar trebuie să fie atenți la adâncimea și densitatea de semănat.
Compania AGDAV SRL este la etapa în care analizează, discută cu specialiștii din domeniu, elaborează fișele tehnologice.
Chiar dacă anul 2022 a fost unul plin de provocări, fermierii au încercat să facă față problemelor și să identifice soluții, iar acum, la final de an, speră că anul 2023 va veni cu condiții climaterice mai bune.
Comentarii