‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermier: Analizăm trecerea către No-till. Asolamentul și culturile de acoperire sunt baza schimbării

Fermier: Analizăm trecerea către No-till. Asolamentul și culturile de acoperire sunt baza schimbării

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Condițiile climaterice din ultimii ani accentuează necesitatea trecerii la agricultura conservativă, care vine cu mai multe soluții pentru anii secetoși.

De la an la an, suprafețele lucrate după tehnologia Mini-till, No-till se măresc, iar fermierii care au adoptat aceste practici văd diferența și avantajele. 

Valentin Airini, alături de tatăl său, administrează circa 600 de ha de teren agricol în satul Petrunea, raionul Glodeni, iar începând cu anul 2020, când seceta a compromis totalmente recoltele, au decis să practice mai pe larg tehnologia Mini-till, ce presupune lucrarea minimă a solului.

„În anul 2020 am avut o secetă totală, după care anul 2021 a fost unul foarte bun și în 2022 iarăși secetă totală. Nu cred că cineva măcar s-a gândit că putem să avem un așa an, de obicei, periodicitatea secetei era de 5-7 ani, în funcție de zonă. Astfel că, am început să analizăm care ar fi soluțiile ca să putem „supraviețui”, să avem o rentabilitate mai mare la companie prin investiții minime”, a povestit Valentin.

‹ adv ›

La început au analizat tehnologiile atât Mini-till, cât și No-till care presupune o abordare mai complexă. Au decis să încerce Mini-till ca și o perioadă de trecere, pentru că este mai complicat să treci direct la No-till, a mai spus fermierul. 

„Am început să practicăm Mini-till cu lucrări minime ale solului cum ar fi scarificarea adâncă. Pentru a trece la tehnologia No-till, este nevoie de nivelarea solului. În primăvara anului 2022 am experimentat semănarea directă a florii-soarelui fără lucrarea solului, care s-a arătat foarte bine, în comparație cu câmpul unde s-a lucrat sau unde s-a efectuat scarificarea.

După recolte am obținut cu 20-30% mai mult decât de pe suprafețele lucrate. Țin să menționez că această parcelă experimentală la începutul primăverii arăta foarte urât, după părerea fermierilor, care sunt obișnuiți să vadă un câmp curat, fără buruieni. Rezultatul de la floarea soarelui a confirmat încă o data că tehnologiile agricole conservative au viitor și ca rezultat în vara anului 2022 am semănat cultura de rapița direct, cultura premergătoare fiind grâu de toamnă. La moment, analizăm cum să facem așa ca să minimizăm lucrările, cantitățile administrate de îngrășăminte minerale, prețul cărora s-a majorat de 3-4 ori”.

Fermierul a menționat că în anul curent au procurat semințe de hrișcă, muștar de primăvară, mazăre pentru a avea un mix de culturi de acoperire.

„Asolamentul are o importanță foarte mare, noi trebuie să includem cel puțin 4-5 culturi, dar și culturi de acoperire. Cred că nu ne putem avânta în mixul care se vinde pe piață, deoarece este nevoie de cheltuieli adăugătoare, dar desigur că totul depinde de posibilitățile fiecărui producător în parte”. 

Un mare avantaj, atunci când nu se face prelucrarea solului, este faptul că se păstrează umiditatea în sol, inclusiv infiltrarea apei este cu mult mai bună datorită faptului că sistemul radicular al plantelor a făcut deja căile de acces a apei în sol. 

„Ca să trecem la tehnologia No-till este nevoie de a investi foarte mult în tehnică, adică în semănătoarea care este baza. Vom decide pe parcurs și vom investi câte puțin. Atunci când realizăm semănatul direct avem o economie de resurse, de motorină, îngrășăminte. Pentru anul 2023 dispunem de o anumită cantitate de îngrășăminte pe care le vom utiliza la semănatul de primăvară, circa 40 de kg la ha, aceasta va fi un mic „bonus” pentru plante la începutul perioadei de vegetație. Cred că anul 2023 va unul dintre cei mai complicați ani pentru fermierii de la noi, după o ascensiune bruscă 2021 și o cădere, la fel de bruscă, în 2022”.

‹ adv ›

Valentin Airini susține că și anterior lucrau circa 40% din toată suprafața după tehnologia Mini-till, în anul curent însă, au arat doar 40 de ha. În rest, 90% sunt după tehnologia conservativă Mini-till. 

„Cei care doresc să adopte agricultura conservativă trebuie să atragă o atenție deosebită la nivelarea solului, asolamentul trebuie revizuit, pentru că având doar floarea-soarelui, porumb și grâu nu formăm un asolament corect. Este important de a introduce boboasele în asolament. Vor apărea buruieni noi, boli.  Atunci când aleg floarea-soarelui este important de a atrage atenție la tehnologia de cultivare. Totodată, recomand tuturor fermierilor care decid să treacă la agricultura conservativă să monitorizeze situația din câmp, pentru că doar acolo putem vedea situația reală, inclusiv ce lucrări trebuie sau nu să facem”.

Fermierul spune că, agricultorii cunosc tehnologia de creștere a culturilor agricole, dar trebuie să fie atenți la adâncimea și densitatea de semănat. 

„În ultimii ani, am ales o densitate mai mare a culturilor, dar aceasta trebuie redusă, conform zonei pedoclimatice și a recomandărilor specialiștilor. La recoltare, la porumb, ar fi bine să avem 50 de mii de plante. La fel, este importantă perioada de semănat, solul trebuie să fie maturat bine, dacă intrăm prea devreme în câmp, atunci riscăm să tasăm solul. În cazul luptei cu buruienile, există o altă abordare decât în cazul tehnologiei clasice. Trebuie să ținem cont și de dăunătorii care apar, pornind de la faptul că avem resturi vegetale, care sunt o casă foarte bună pentru dăunători, șoareci. Totodată, practicarea agriculturii conservative ne ajută să micșorăm emisiile de carbon”.

Compania AGDAV SRL este la etapa în care analizează, discută cu specialiștii din domeniu, elaborează fișele tehnologice. 

„Pe parcursul anului 2022 am observat că culturile care au fost semănate mai târziu, de exemplu floarea-soarelui, au arătat mai bine în comparație cu cele semănate în termenii tradiționali. Îndemn producătorii să fie atenți la hibrizii pe care îi aleg, mai ales în cazul porumbului, ca să nu întâmpine dificultăți legate de pierderea umidității din boabe. Pentru gospodăria noastră alegem hibrizi FAO 300, chiar dacă recolta nu este cea mai mare, în schimb, recoltăm la o umiditate care ne permite să păstrăm fără probleme producția recoltată. Mai ales în condițiile în care prețul la energie a crescut foarte mult, acest aspect este foarte important de respectat”. 

‹ adv ›

Chiar dacă anul 2022 a fost unul plin de provocări, fermierii au încercat să facă față problemelor și să identifice soluții, iar acum, la final de an, speră că anul 2023 va veni cu condiții climaterice mai bune.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›