sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
8.9 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFermier: Asigurând rapița Lidea, în cazul afectării culturii, ne sunt oferite gratuit semințe

Fermier: Asigurând rapița Lidea, în cazul afectării culturii, ne sunt oferite gratuit semințe

Recomandate

Rapița este o cultură tot mai atractivă pentru fermieri, însă destul de exigentă la condițiile de cultivare. Astfel, mulți fermieri nu riscă să o semene din aceste motive.

Lidea prezintă o soluție în acest sens – asigurarea culturii de rapiță. Mecanismul este destul de simplu și permite fermierilor să-și restituie o parte din cheltuielile aferente producerii:

Dacă după semănatul rapiței de toamnă nu este obținută o densitate bună a culturii din cauza lipsei precipitațiilor, este organizată o comisie, se verifică starea câmpului pentru a determina dacă are sau nu șanse de a oferi o recoltă economic avantajoasă.

În cazul în care acest lucru nu este posibil, fermierul care a cultivat rapița Lidea primește gratuit semințe.

Acest lucru, dar și recoltele obținute, l-a determinat pe fermierul Ion Boroghin să cultive rapiță Lidea pe o bună parte din suprafață.

„Cultiv rapiță, floarea-soarelui și porumb Lidea. Calitatea semințelor e superioară, astfel obțin o răsărire uniformă, fără probleme în semănături. Ce ține de cultura de rapiță, peste 70% din totalul suprafeței cultivate cu rapiță revine hibrizilor Lidea, adică circa 200 de hectare.

Suntem la marginea Stepei Bugeacului, zonă destul de des afectată de secetă, de aceea și am ales anume rapița Lidea. Decât să semănăm de două ori cu cheltuieli mari, evident că mai bine o singură dată, însă în cazul nereușitei culturii, optând pentru hibrizii Lidea, nu mai avem cheltuieli pentru achiziționarea semințelor”, ne-a povestit Ion Boroghin.

Întrebat de calitatea hibrizilor, fermierul a menționat că aceștia au o toleranță bună la boli, iar recolta medie obținută în 2021 a fost de 4 tone per hectar.

„Specialiștii Lidea monitorizează calitatea realizării lucrărilor și dacă acestea sunt sau nu realizate în perioada optimă. La moment, calitatea culturii de rapiță Lidea este mult mai bună. Am ales hibrizii semi-timpuriu ES Capello și semi-tardiv ES Imperio. Nu am ales hibrizi timpurii, deoarece terenul este amplasat într-o zonă cu risc de îngheț primăvara. Ramificarea este bună, la fel și toleranța la boli. Recolta medie per hectar este de aproximativ 4 tone”.

Fermierul specifică că un rol foarte important în obținerea recoltelor bune, dar și valorificării potențialului hibrizilor îl are asolamentul.

„Respectăm rotația culturilor, aceasta are un rol important în reducerea rezervei de boli, dar și păstrării echilibrului de elemente în sol. Astfel, obținem o recoltă mult mai bună. Nu văd rostul să semănăm, spre exemplu, floarea-soarelui peste 2 ani și obține 2 tone/ha, când o putem semăna peste 4 și obține o recoltă de 4 tone. În timp, aceste investiții la sigur se răscumpără”.

Despre protecția și nutriția culturii fermierul a specificat următoarele:

„Insecticidele le aplicăm la necesitate, iar fungicidele în baza recomandărilor. La semănat am aplicat 200 kg NPK, iar primăvara 100 kg de îngrășăminte cu azot. Aceste cantități sunt suficiente pentru a satisface necesitățile culturii”.

Pe lângă rapiță, toată suprafața dedicată culturii de floarea-soarelui în cadrul întreprinderii este cultivată cu hibrizii Lidea. Totodată, o bună parte din suprafața culturii de porumb cuprinde hibrizii Lidea.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale