Agricultura ultimilor ani, afectată de schimbările climatice, dar și tehnologiile promovate, implică studierea domeniului, pentru a face față provocărilor.
Dacă până acum se obțineau producții bune cu relativ mai puține investiții, criza și scumpirile, degradarea solurilor, pe lângă probleme, duc la necesitatea eficientizării activității din toate punctele de vedere.
Fermierul Nicolae Sprâncean din Criuleni are în gestiune aproximativ 1400 de hectare destinate producerii culturilor de câmp și multianuale, dar și o fermă de vaci.
Absolvind facultatea de horticultură, de la bun început avea cunoștințe în domeniu, dar spune că, nemijlocit încercările și testarea diferitor tehnologii îl ajută să asigure un parcurs corect al lucrurilor.
A reușit să adapteze tehnologia de producere a culturilor agricole astfel încât să reducă impactul condițiilor nefavorabile, iar de peste 7 ani testează eficiența unor biostimulatori creați din reziduuri vegetale și gunoiul de grajd de la ferma sa.
Despre toate acestea vorbim în continuare.
Acesta a decis să parcurgă acest drum împreună cu specialiștii din sector, unul dintre principalii fiind Gheorghe Jigău, realizând experiențe pe parcursul mai multor ani, pe diferite loturi, în condiții variate.
Feciorii săi, văzând implicarea tatălui lor și rezultatele, unul câte unul, s-au alăturat afacerii.
Cu o experiență de peste 35 de ani în domeniu, Nicolae Sprâncean menționează un lucru:
„Orice tehnologie nu ar fi testată, legitățile de bază rămân în capul mesei”:
Regula nr. 1 – asolamentul este obligatoriu
În condițiile scumpirii îngrășămintelor, fermierul spune că o investiție mai bună decât cea făcută într-un asolament corect nu există.
Chiar dacă asolamentul presupune de la sine diversificarea culturilor, în cadrul fermei lui Nicolae Sprâncean diversificarea este o altă regulă importantă, astfel i-am oferit un loc aparte în acest articol: mazărea, fasolea, grâul, porumbul, floarea-soarelui, rapița, dar și inul, muștarul, sunt cultivate conform rotației.
Informații despre modul de calculare a dozei de îngrăşăminte după conţinutul de substanţă activă și necesitățile culturii, găsiți pe acest link.
Regula nr. 3 – utilizarea preparatelor biologice pentru îmbunătățirea solului
Pe lângă regulile de bază, Nicolae Sprâncean, pe parcursul mai multor ani, a participat la un proiect important de obținere a preparatelor bioorganominerale din reziduuri de plante.
În ultimii 7 ani, utilizând drept componente ale substratului reziduurile de bază din fermă: gunoiul de grajd, paiele, biomasă verde, deșeuri din industria panificației, dar și material terros, inoculanți, deșeuri din industrai termoelectrică, și alte adaosuri, au încercat, împreună cu specialiștii, să obțină un preparat biologic ce ar putea fi aplicat la culturi.
Participând la un eveniment de prezentare a eficienței preparatelor biologice și acumulând informații, vă vom povesti curând mai multe despre cum acestea se produc într-un articol separat.
Ce ține de experiențele din câmp, acestea continuă, iar una ce urmează a fi testată în continuare este No-till-ul, față de care tinerii frați Sprâncean manifestă interes sporit.
Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.
(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.