miercuri, 25 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
HomepageAgroEcoFermier: Implementând știința în agricultură, i-am convins pe cei 4 feciori să se implice...

Fermier: Implementând știința în agricultură, i-am convins pe cei 4 feciori să se implice în afacere, demonstrând că e profitabil

Recomandate

Agricultura ultimilor ani, afectată de schimbările climatice, dar și tehnologiile promovate, implică studierea domeniului, pentru a face față provocărilor.

Dacă până acum se obțineau producții bune cu relativ mai puține investiții, criza și scumpirile, degradarea solurilor, pe lângă probleme, duc la necesitatea eficientizării activității din toate punctele de vedere.

Fermierul Nicolae Sprâncean din Criuleni are în gestiune aproximativ 1400 de hectare destinate producerii culturilor de câmp și multianuale, dar și o fermă de vaci.

Absolvind facultatea de horticultură, de la bun început avea cunoștințe în domeniu, dar spune că, nemijlocit încercările și testarea diferitor tehnologii îl ajută să asigure un parcurs corect al lucrurilor.

A reușit să adapteze tehnologia de producere a culturilor agricole astfel încât să reducă impactul condițiilor nefavorabile, iar de peste 7 ani testează eficiența unor biostimulatori creați din reziduuri vegetale și gunoiul de grajd de la ferma sa.

Despre toate acestea vorbim în continuare.

„În ultima perioadă, obiectivul numărul unu pe care l-am urmărit a fost să eficientizez activitatea, astfel încât să demonstrez celor patru feciori că agricultura este atractivă și ar putea deveni un domeniu de perspectivă și pentru ei. Am testat diverse tehnologii, iar principiul de bază pe care îl urmăream era să minimizez, pe cât este posibil, impactul secetelor, înghețurilor, influența factorilor de mediu negativi asupra recoltei, astfel încât profitul obținut să fie unul satisfăcător”, spune Nicolae Sprâncean.

Acesta a decis să parcurgă acest drum împreună cu specialiștii din sector, unul dintre principalii fiind Gheorghe Jigău, realizând experiențe pe parcursul mai multor ani, pe diferite loturi, în condiții variate.

Feciorii săi, văzând implicarea tatălui lor și rezultatele, unul câte unul, s-au alăturat afacerii.

„Chiar dacă au și alte activități, 60-70% din timp îl alocă agriculturii. Inițial, erau mai puțin interesați, dar, văzând rezultatele, acum monitorizează activ tot ceea ce se petrece în câmp, pe loturile experimentale și elaborează strategii în baza rezultatelor obținute, aducând fiecare aportul său”, menționează fermierul.

Cu o experiență de peste 35 de ani în domeniu, Nicolae Sprâncean menționează un lucru:

„Orice tehnologie nu ar fi testată, legitățile de bază rămân în capul mesei”:

Regula nr. 1 – asolamentul este obligatoriu

În condițiile scumpirii îngrășămintelor, fermierul spune că o investiție mai bună decât cea făcută într-un asolament corect nu există.

„Asolamentul trebuie să fie mereu factorul decisiv în planificarea culturilor. Științific, a fost demonstrată decenii la rând eficiența asolamentului. Dacă e să vorbim de rezultatele noastre – în diferite condiții, ne-am convins că acesta oferă un plus de recoltă de minim 20%, dar poate ajunge și la 100% în unele cazuri. Dacă e să vorbim de boboase, în ciuda recoltelor mai puțin avantajoase, în următorii ani investițiile în aceste culturi se răscumpără pe deplin”.

Mai multe detalii despre elaborarea asolamentelor în condițiile schimbărilor climatice găsiți pe acest link.

Regula nr. 2 – diversificarea culturilor

Chiar dacă asolamentul presupune de la sine diversificarea culturilor, în cadrul fermei lui Nicolae Sprâncean diversificarea este o altă regulă importantă, astfel i-am oferit un loc aparte în acest articol: mazărea, fasolea, grâul, porumbul, floarea-soarelui, rapița, dar și inul, muștarul, sunt cultivate conform rotației.

„Dacă nu respectăm asolamentul, eficiența tehnologiilor și produselor aplicate este redusă. Noi ne-am convins de acest lucru, dar o pot face și alți fermieri pe propriile câmpuri. Având asolamentul pe care îl respectăm, reducem incidența bolilor și dăunătorilor, iar îngrășămintele le aplicăm diferențiat, în funcție de sol și cerințele fiecărei culturi. Este bine știut faptul că fiecare specie consumă cantități diferite de îngrășăminte, iar un asolament echilibrat ne permite normarea și calcularea optimă a cantităților de îngrășăminte introduse în sol. Să nu așteptăm minuni de la produse și tehnologii, dacă nu respectăm asolamentul și nu ținem cont de necesitățile fiecărei culturi”.

Informații despre modul de calculare a dozei de îngrăşăminte după conţinutul de substanţă activă și necesitățile culturii, găsiți pe acest link.

Regula nr. 3 – utilizarea preparatelor biologice pentru îmbunătățirea solului

Pe lângă regulile de bază, Nicolae Sprâncean, pe parcursul mai multor ani, a participat la un proiect important de obținere a preparatelor bioorganominerale din reziduuri de plante.

În ultimii 7 ani, utilizând drept componente ale substratului reziduurile de bază din fermă: gunoiul de grajd, paiele, biomasă verde, deșeuri din industria panificației, dar și material terros, inoculanți, deșeuri din industrai termoelectrică, și alte adaosuri, au încercat, împreună cu specialiștii, să obțină un preparat biologic ce ar putea fi aplicat la culturi.

„Am testat ani de zile pe câmpuri și adaptat tehnologia preparatelor biologice împreună cu specialiști din sector, astfel încât să utilizăm la maxim resursele existente, considerate, în mare parte, deșeuri. Preparatele biologice obținute le-am aplicat anual la toate culturile, anul acesta pe 800 de hectare, iar rezultatele sunt foarte bune. Evident, niciun preparat nu face minuni, dacă nu respectăm asolamentul și nu realizăm întreținerea corespunzătoare a culturilor, însă să îmbunătățească starea culturilor nemijlocit pot.

Pe câmpurile unde am respectat asolamentul, am fertilizat echilibrat, în funcție de cerințele și particularitățile fiecărei culturi, dar și am aplicat preparatele biologice, am obținut rezultate foarte bune. Spre exemplu, diferențele de recolte au ajuns și la 1,5-2 tone de semințe de floarea-soarelui, alte parcele însă nici nu le-am recoltat în condiții de secetă.

Am aplicat preparate biologice și în livezi. La cultura caisului, la 5 zile după aplicare, au fost înregistrate înghețuri. Pe loturile tratate nu am avut pierderi produse de îngheț, spre deosebire de loturile unde produsul nu a fost aplicat. Aici, este foarte important de respectat momentul optim de aplicare: toamna târziu și primăvara devreme. Eficiența acestor produse este vizibilă pe parcursul a 3-4 ani, noi avem 7 ani de când îl utilizăm”.

Participând la un eveniment de prezentare a eficienței preparatelor biologice și acumulând informații, vă vom povesti curând mai multe despre cum acestea se produc într-un articol separat.

Apropo, v-ar putea plăcea și articolul Cum sunt asimilate îngrășămintele de către plante în condiții de secetă.

Ce ține de experiențele din câmp, acestea continuă, iar una ce urmează a fi testată în continuare este No-till-ul, față de care tinerii frați Sprâncean manifestă interes sporit.

„Este o tehnologie aparte, ce necesită a fi minuțios studiată. Trecerea terenurilor în această tehnologie necesită o pregătire specială, astfel încât sunt necesari fie și 5 sau 6 ani. Suntem conștienți de acest lucru, împreună cu profesorul Gheorghe Jigău, analizăm cum ar trebui să facem corect această trecere, iar în momentul în care vom avea rezultate satisfăcătoare, vom lua o decizie. Mulți s-au avântat, considerând că este suficient să semeni fără a crea alte condiții și vor obține rezultate. Evident, lucrurile nu stau așa”.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:52
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco