Am scris mult despre faptul că sectorul zootehnic în Republica Moldova se află în declin, iar atunci când încercam să identificăm fermieri pentru a prezenta istoriile de succes a acestora, susțineau că afacerea nu este una rentabilă. Totuși, nu toți sunt de această părere, iar unii prin ambiție și multă muncă reușesc să realizeze scopuri, aproape că imposibile pentru alții.

Andrian Dumitraș este unul din tinerii care de mic copil se vedea un fermier de succes. La doar 19 ani acesta și-a realizat visul, construind ferma și cumpărând câteva vaci. Învățând cum să le îngrijească și cum să gestioneze afacerea, acesta a majorat numărul capetelor, iar acum are deja 60 de vaci, iar reproducția de animale este crescută pentru producerea cărnii.

- pub -(P) Construcția Depozitelor Frigorifice și Depozitelor pentru cereale!

„Animalele au fost cumpărate de la ferme de prăsilă, avem rasele Holstein, Simmental, Bălțata cu Negru de tip moldovenesc. Acestea nu sunt sensibile la boli, dacă sunt crescute de mici, astfel, sunt adaptate condițiilor de mediu. Desigur, uneori întâmpin dificultăți, dar iubesc mult ceea ce fac și cred că așa este la toți. Am finalizat Colegiul Tehnic Agricol din Soroca, particip la seminare și instruiri, permanent mă strădui să aflu cât mai multe din sector, pentru a face față provocărilor. Dacă e să vorbim de afacerea pe care o am, aș spune că e una de familie. În general, consider că acolo unde nu există susținere din partea familiei, nu va fi nici succes. Tatăl mă ajută foarte mult. Atunci când am nevoie vine la fermă în locul meu, cunoaște tot ceea ce trebuie să facă. Îmi este mult mai ușor deoarece știu că am susținerea lui”, a menționat Andrian Dumitraș.

A reușit să dezvolte un model de afacere care-i permite atât producerea calitativă a culturilor agricole, cât și asigurarea animalelor cu furajele necesare. Astfel, gunoiul de grajd este utilizat pentru producerea compostului și asigurarea culturilor cu îngrășăminte organice, iar o parte din recoltă constituie hrana pentru animale.

Administrarea compostului

„Principiul după care ne conducem este să nu producem daune mediului, de aceea, acum 5 ani în urmă, am depus cererea pentru certificarea a o parte din terenurile agricole. Cele peste 27 de hectare de teren certificate ecologic asigură hrana pentru animale, iar alte 7 hectare sunt în conversie. Cumpărăm semințe eco de la o companie din regiune. Avem 60 de vaci, iar an de an reînnoim 20% din genetica animalelor ”.

Având terenuri certificate ecologic ce asigură hrana necesară pentru animale, tânărul a decis să-și certifice ferma de vaci. Iar pentru că e mult mai ușor să reușești având și parteneri, acesta împreună cu alți fermieri, au format prima cooperativă a producătorilor eco din țară.

Utilaj de administrare a compostului

„Avem cooperativa fondată, ne este mai ușor să lucrăm colaborând. Acum 3 luni în urmă am depus cererea pentru certificarea ecologică a fermei și continuăm cu renovarea acesteia pentru a corespunde cerințelor certificării. Doresc, pe viitor, să majorez suprafața de teren pentru a certifica întreaga fermă. Laptele și carnea o vindem fabricilor din țară. Ne-am gândit că, având materia primă ecologică și dorința de a ne certifica fermele, de ce să nu ieșim și cu produsul finit pe piață. Totuși, cel mai mult au de câștigat intermediarii și ne propunem să producem cașcaval ecologic. 60% din utilaj deja lucrează, am încercat să producem. De aceea, credem că vom reuși după certificarea fermei să fim unicii producători de cașcaval eco din țară”.

Primele loturi de cașcaval deja au fost produse și trec prin perioada de maturare. Tehnologia după care acestea au fost fabricate este olandeză, iar perioada de maturare este de 3 și 6 luni.

„Sperăm că, în luna februarie sau martie vom putea ieși pe piață cu cașcaval. Acum, ducem tratative cu magazine. Noi dorim foarte mult să facem ceva frumos. Împreună, suntem o forță. Am beneficiat deja de grant din partea Organizației People in Need, am cumpărat utilaje necesare pentru producerea compostului, pe care le utilizăm în comun cu ceilalți membri ai cooperativei și alte utilaje necesare. Lucrăm împreună pentru o faptă nobilă, cred eu, deoarece consumatorii din țară merită tot ce-i mai bun. Totuși, ar fi foarte bine dacă ar fi mai multe instituții din țară ce ne-ar oferi suport și sperăm mult că acestea vor apărea. Pe viitor, îmi propun să majorez suprafața cultivată și numărul animalelor din fermă”, a spus Andrian Dumitraș.

Spre final, Andrian a adăugat că „Aș dori foarte mult ca tot mai mulți fermieri să înțeleagă cât de important este să produci ecologic și că pentru Republica Moldova este o oportunitate enormă”. 

Foto realizată în cadrul fabricii membrului cooperativei – SRL Heuvelland

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

7 COMENTARII

 1. Vă rugăm! Dați detalii. Cum se numește cooperativa ”prima cooperativă a producătorilor eco din țară”? Unde sunt stabliți? De ce se evită aceste detalii? Sau e reclamă?
  Cum?? Cum poti să ai 60 de vaci ecologice când ai doar 34 hectare de pământ certificat, de pe care oricum exporți grâul???

 2. Am scris anterior despre cooperativă EcoFerm. A fost înființată cu suportul People In Need. Mai multe detalii https://agrobiznes.md/7-fermieri-si-au-unit-fortele-si-au-infiintat-ecoferm-prima-cooperativa-a-producatorilor-ecologici-din-moldova.html
  Mai multe detalii despre unde sunt amplasate terenurile și fermele puteți obține de la membrii cooperativei: Andrian Dumitraș, Alexei Micu și alții.
  În articol este indicat: sunt certificate terenurile, nu ferma de vaci. Pentru aceasta, acum 3 luni în urmă, a fost depusă cererea și sunt implementate schimbările necesare, inclusiv restructurarea fermei. Pentru cele 60 de vaci, reieșind din Regulamentul privind metodele
  şi principiile producţiei agroalimentare
  ecologice, sunt necesare 30 de hectare (Numărul maxim de animale pe hectar echivalent a 170 kg N/ha/an – 2 vaci pentru lapte) http://lex.justice.md/md/327537/. Totuși, mai multe detalii cunoaște producătorul. Este menționat că ferma încă nu este certificată.
  Ne-am bucura mult dacă articolele despre producătorii eco ar deveni virale și ar avea efectul unei publicități, însă reflectăm realitatea.

  • Ar fi bine sa faceti si analizele de igiena si calitate a laptelui, inainte sa faceti asa reportaj! Pamanturi ECO sint practic in toata Moldova, iar PRODUSE cu agevarat ECO – practic DELOC!

 3. Eu tot produc cascaval si mai eco decit acesta , il cunosc pe acest baiat da el se ocupa cresterea vacilor dar nu si cu producerea cascavalului cum puteti scrie asa articole cu care duceti cititorii in eroare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici