‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermier: În pofida secetei, irigând, am obținut o recoltă de varză de 80 de...

Fermier: În pofida secetei, irigând, am obținut o recoltă de varză de 80 de tone per hectar

‹ adv ›
‹ adv ›

În satul Puhăceni, Anenii Noi, familia lui Eugeniu Petrov – tatăl împreună cu cei trei feciori muncesc cot la cot pentru a-și dezvolta afacerea în agricultură. Familia gestionează circa 18 hectare de teren agricol. Pe 15 dintre acestea cultivă cartof și varză în câmp deschis, iar o suprafață de circa trei hectare este ocupată de sere, unde cresc roșii, vânătă și ardei.

În vizită la Puhăceni, l-am prins pe Eugeniu Petrov împreună cu feciorii săi, adunând cea de-a doua recoltă de varză din acest an. Soiurile alese sunt Grandslam și Marloo, recunoscute pe piața locală datorită fineții frunzelor și lipsei nervurilor accentuate.

Eugeniu Petrov se arată mulțumit de recoltă și spune că, în pofida secetei din acest an, a reușit să strângă circa 80 de tone per hectar.

„O roadă bună de varză depinde foarte mult de irigare și este nevoie de apă la toate etapele de dezvoltare. Așa cum anul acesta nu am avut parte de ploi, am irigat varza de 10-11 ori și, într-adevăr, am obținut rezultate frumoase”, afirmă producătorul agricol.

Eugeniu Petrov este membru al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Acva-Grup” de la înființarea acesteia și afirmă că accesul la sistemul centralizat de irigare „Puhăceni” i-a oferit oportunitatea să-și extindă suprafața terenurilor irigabile cu 10 hectare.

„Anterior, irigam din fântâni arteziene și potențialul de irigare era de doar câțiva ari pe zi. Acum, fiind conectați la sistemul centralizat, putem iriga până la 5-7 hectare, ceea ce ne-a determinat să creștem afacerea”, spune agricultorul.

Un alt avantaj menționat de domnul Petrov este utilizarea echipamentului și a tehnicii pentru irigare de care dispune asociația, și, nu în ultimul rând, un tarif avantajos pentru apă.

Familia Petrov se numără printre principalii beneficiari ai proiectului investițional finanțat în anul 2019 de Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova. Proiectul a prevăzut extinderea ariei de deservire a SCI „Puhăceni” prin construcția rețelelor de irigare, datorită căruia producătorilor agricoli li s-a creat acces la apă și pentru irigarea serelor.

„Suntem bucuroși că a fost adusă conducta de apa până la sere, având posibilitatea să folosim apa din Nistru. Aceasta este mai benefică pentru creșterea plantelor, deoarece nu conține atâtea săruri și nu provoacă dăunători, comparativ cu apa din fântâni, pe care o utilizam anterior”,afirmă Eugeniu Petrov.

‹ adv ›

Unul dintre fii, Vasile Petrov, dezvăluie că chiar dacă au obținut o recoltă mare, cu părere de rău, nu există suficientă piață de desfacere și prețul de comercializare al producției este unul foarte mic, comparativ cu cheltuielile pe care le-au suportat.

„Depunem eforturi mari pentru a ne vedea roada pe piață – cheltuieli pentru lucrarea pământului, achiziționarea semințelor și îngrășămintelor, cheltuieli pentru irigare, plata salariilor, dar nu întotdeauna acestea se răscumpără, mai ales, în acest an cu condiții climaterice complicate”, spune Vasile.   

O altă provocare pentru afacerea agricolă este forța de muncă.

„Avem cinci angajați permanenți, dar mai apelăm și la zilieri, fiind complicat să-i găsim, în special, pentru lucrările din seră, pentru că sunt sezoniere. Un motiv pentru care am decis să cultivăm varză este și pentru că ne dorim să menținem cel puțin câțiva muncitori anul împrejur, iar la varză mereu este de lucru”, menționează Eugeniu Petrov. 

„După finalizarea studiilor am ales să mă întorc acasă atât eu, cât și frații mei și să punem umărul la afacerea noastră comună. Agricultura nu este o activitate ușoară, dar cu multă muncă și răbdare rezultatele nu întârzie să apară”, mărturisește Vasile Petrov.

Pentru viitor, agricultorii își doresc să extindă capacitatea frigiderului, dar și să investească în propriul  echipament de irigare, considerând că acesta îi va ajuta să eficientizeze lucrul.

‹ adv ›

Sursă: Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii