‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermier: Mai ușor vindem fructele peste hotare decât în magazinele din țară

Fermier: Mai ușor vindem fructele peste hotare decât în magazinele din țară

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe rafturile magazinelor din țară, găsim adesea mai multă marfă străină, decât produse locale. Și aici ne referim în mare parte la fructe și legume. Și nu pentru că n-am avea produse de calitate, fermierii noștri demult i-au cucerit pe străini cu ceea ce cresc în livezi ori podgorii, ci pentru că e foarte complicat să ajungi cu marfa ta într-un magazin din țară.

O recunoaște un producător de fructe din satul Costești, Ialoveni, care implementează cele mai noi și performante tehnologii de producere a prunelor și strugurilor. 90% din toată producția sa ajunge la export, în mare parte, pe piața Uniunii Eeuropene și doar 10% este vândută local.

„Managerii responsabili de achiziția fructelor sunt foarte pretențioși la acest capitol. Motiv pentru care foarte mulți producători renunță ori nici măcar nu încearcă să le ducă fructe direct la rampă. Ori dacă izbutesc totuși, o fac prin intermediari. Eu mult mai ușor livrez prunele peste hotare, decât la noi. Pun accent doar pe calitatea premium, dar oferă pentru asta preț ca pentru calitate medie. Și achitarea pentru marfa livrată se face mult mai târziu”, spune Ion Ionaș, producător de fructe din Costești, Ialoveni.

O cantitate foarte mică de prune din livada lui Ion Ionaș ajunge și în magazinele din țară, însă prin intermediari.

„Eu nu livrez direct pentru că nu reușesc. Nu avem timp să mergem să livrăm cantități mici la toate rețelele. Avem încheiat contract cu un intermediar. Vindem doar fructe ambalate, în caserole de plastic”.

‹ adv ›

De la începutul lunii octombrie producătorul a reușit să livreze pe piața locală aproximativ 20 de tone de prune, și asta după ce a instalat un echipament performant de ambalare flow pack a acestora. Pe viitor preconizează să împacheteze în caserole de plastic și struguri, iar astfel să-și facă loc și pe rafturile magazinelor din țară.

Amintim, că aprobarea legii care apără producătorul local și impune rețelele locale să pună pe raft 50% marfă autohtonă se tărăgănează în mod intenționat. Iar asociațiile de profil, nu odată au solicitat responsabililor de la guvernare să voteze legea respectivă în lectură finală.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›