‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 16 iunie, 2024
19.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermieri, despre Camerele agricole: Am rămas impresionați de cooperarea între fermieri și cercetători

Fermieri, despre Camerele agricole: Am rămas impresionați de cooperarea între fermieri și cercetători

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Sandu Damian, este un tânăr fermier din satul Călugăr, raionul Fălești, care împreună cu alți 10 fermieri din diferite regiuni ale țării, au efectuat o vizită de studiu în Austria și Germania, unde au văzut cum funcționează Camerele agricole, cine sunt membrii acestora, care este impactul asupra fermierilor și asupra întregului sector agricol.

Acesta, dar și alți câțiva producători agricoli au menționat, în cadrul Clubului de presă organizat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, despre impresiile cu care au revin acasă, beneficiile pe care le-au văzut la fermierii membri ai Camerelor agricole, dar și cum aceste practici pot fi implementate în țara noastră.

„În cadrul vizitei de studiu pe care am efectuat-o în Austria și Germania, am fost impresionat de colaborarea pe care o au fermierii mari cu cei mici. Mi-aș dori foarte mult ca și la noi să fie aplicată această colaborare, chiar în zona în care activez am putea profita de experiența fermierilor care activează de mai mult timp și de ambiția și energia celor mai tineri și împreună să facem mai multe lucruri frumoase. La fel, mi-au plăcut tehnologiile pe care le folosesc fermierii de acolo.

În cadrul Camerelor agricole pe care le-am vizitat am văzut că unele dispuneau de Instituții de cercetare, care se ocupă centrat, punctat de analiza soiurilor, hibrizilor, inclusiv de organizarea loturilor demo. Am observat că există o conlucrare strânsă între agricultori și cei care se ocupă de cercetare, astfel ei pot preveni apariția unor probleme ulterioare”, a explicat Sandu Damian. 

De asemenea, tânărul a specificat că vede în agricultură o perspectivă, dacă ar fi susținuți și de către stat. 

„Ne-am dori să dezvoltăm poate pe viitor și o mică afacere zootehnică. Suntem deschiși către tot ce este nou și implementăm în gospodăria noastră, inclusiv testăm tehnologiile noi de lucrare a solului cum ar fi No-Till, Mini-Till”. 

Nicanor Buzovoi, fermier din raionul Ungheni, a remarcat faptul că vizita în Austria și Germania i-a oferit posibilitatea, odată în plus, să se convingă cât sunt de responsabili și cât de bine știu să-și gestioneze afacerile fermierii de acolo. 

„Este de apreciat faptul că Camerele agricole oferă un spectru larg de servicii pentru membrii săi, pornind de la instruire, consultanță, suport și recomandări. Aceste servicii ar fi binevenite și la noi, mai ales în cazul fermierilor mici, care nu au posibilitatea să apeleze la serviciile unui agronom, jurist calificat.

Ne-am dori foarte mult ca prin intermediul Camerelor agricole, care urmează să fie create și la noi, să funcționeze și laboratoarele semincere, care s-ar ocupa de testarea hibrizilor pe care urmează să-i semănăm în gospodăriile noastre. La fel, consider că, odată ce vor fi accesibile fondurile de preaderare vom avea nevoie de specialiști care să ne ajute la elaborarea proiectelor ca să putem beneficia de aceste fonduri”, a mai spus fermierul. 

Sergiu Gherciu, secretar general al Ministerului Agriculturii, a informat că, aceasta a fost a doua vizită de studiu, la care au participat 10 fermieri din diferite regiuni ale țări, care au avut posibilitatea să vadă cum funcționează Camerele agricole în Germania și Austria. 

„În țara noastră, proiectul Camerelor Agricole a fost deja votat în primă lectură, iar modelul propus este un model de sustenabilitate și coeziune a fermierilor prin care vor avea acces la informație, resurse financiare, inclusiv din fondurile de preaderare în procesul de integrare europeană. Această platformă va oferi posibilitatea agricultorilor să participe în mod transparent, deschis și corect la procesul de luare a deciziilor. Modelul austriac și cel german este unul fezabil pentru Republica Moldova, însă trebuie să luăm în considerație specificul economic, geografic și cultural a acestor țări”, a mai adăugat oficialul.

De menționat că, cei prezenți la eveniment au subliniat faptul că, pentru implementarea Camerelor agricole în țara noastră este nevoie de timp, iar autoritățile ar trebuie să înceapă cât mai curând activitățile de informare a fermierilor despre structura și beneficiile pe care le vor avea membrii. 

‹ adv ›

Camerele agricole sunt un proiect necesar pentru dezvoltarea sectorului agricol din țara noastră, iar cum vor funcționa acestea depinde de implicarea fiecărui fermier, au mai spus cei prezenți.

Totodată, printre impedimentele identificate de producătorii agricoli care au mers în vizita de studiu se regăsesc aspecte legate de identificarea specialiștilor care urmează să activeze în Camerele agricole teritoriale, stabilirea mărimii cotizației de membru, cum vor colabora Asociațiile de profil cu Camerele agricole, sursele de finanțare a acestora, cum vor fi convinși fermierii să devină membrii.

Vizitele fermierilor au fost posibile grație suportului oferit de proiectul Dialogul Moldo-German privind Politicile în Agricultură – APD Moldova și de proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală finanțat de USAID Moldova.  

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›