Acum câțiva ani în urmă, una din culturile care se părea că va oferi mare profit fermierilor era lonicera. Atât în Moldova, cât și țările vecine, tot mai mulți vorbeau despre reușita unei plantații de lonicera.
Însă, cultura s-a dovedit a fi nu tocmai profitabilă, cel puțin așa susțin unii fermieri din Ucraina care au început a defrișa plantațiile de lonicera, transmite Seeds.org.ua.
„Un fermier mic poate rezista doar în condițiile în care optimizează cheltuielile, luptă pentru sinecost și produce eficient. În jurul fermei pe care o am sunt plantate circa 300 de hectare de afine. Dacă proprietarii acestora vor decide să mă înlăture de pe piață, o pot face foarte ușor. Astfel, dacă nu voi produce având cheltuieli minime, nu voi rezista”, susține Yaroslav Molchun, proprietarul unei plantații de pomușoare din Ucraina.
Potrivit lui, acest lucru se poate întâmpla cu orice producător, mai ales dacă a optat pentru o cultură mai puțin cunoscută de consumatori.
„Bazându-ne pe recomandările anumitor „specialiști”, plantăm în masă anumite culturi, deoarece aceștia ne spun că e foarte rentabil. Producătorii ascultă tot felul de experți, din această cauză acum 8-10 ani toți au plantat coacăz, suprafețe mari, iar prețurile au scăzut foarte mult. Apoi, a urmat goana pentru a planta zmeur, apoi căpșune. Mai întâi investesc, iar după înțeleg că nu e rentabil și defrișează. Tot din același principiu, toți au plantat lonicera, cu toate că este o cultură mai puțin cunoscută de consumatori, iar Europa nu dorește să cumpere. Astfel, precum și era de așteptat, producătorii au început a defrișa plantațiile”.
Fermierul susține că, producătorii din Ucraina au început a defrișa plantațiile de lonicera deoarece nu au piață de desfacere. Plus, informația despre cum trebuie să fie întreținută corect această cultură lipsește. Totodată, acesta a mai adăugat că, din cauza promovării excesive și popularității, tot mai mulți pepinieriști au început a vinde material săditor de lonicera de calitate proastă și a oferi recomandări nefundate.
Articol fals. Lonicera se prelucrează ușor, și se poate vinde ca sirop, gem, fructe uscate sau congelate. Iar soiurile poloneze și noile soiuri canadiene sunt mult mai dulci si mai productive. În plus, e primul fruct care se coace, înaintea căpșunilor. Iar conținutul e cel mai sănătos posibil!
Desigur. Stau cozi la magazine după gemuri de lonicera! Mai lăsați vrăjeala.. că nu o cumpără nici naiba