‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 7 ianuarie, 2025
11.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermieri indignați: „Pentru soiurile pomicole admise temporar pentru testare ni s-au refuzat subvențiile”

Fermieri indignați: „Pentru soiurile pomicole admise temporar pentru testare ni s-au refuzat subvențiile”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Câțiva producători de alun din țară au contactat redacția Agrobiznes susținând că fiind la etapa finală de obținere a subvențiilor în avans, au fost anunțați că nu le mai pot obține.

Problema ar consta în faptul că în Catalogul soiurilor de plante, capitolul XV – Lista soiurilor de plante admise temporar pentru testare în condiţii de producţie sunt incluse soiuri pentru care, potrivit fermierilor, până acum se ofereau subvenții, iar din cauza unor modificări acestea nu mai sunt eligibile.

„Dosarul a fost acceptat, am depus aportul nostru în cont, ne-a fost transferată prima tranșă de 75% din totalul subvențiilor, pe care deja le-am plătit furnizorilor de tehnică agricolă, iar când am vrut să realizez transferul în contul companiei de la care am cumpărat puieții, am fost refuzați. Am trecut deja, practic, toate etapele. Noi am scris exact ce soiuri de alun am plantat – Tonda di Giffoni și Tonda Gentile Romana și până acum nu am avut probleme și nici n-am fost preîntâmpinați că ar putea apărea, iar acum câteva zile deja s-au schimbat condițiile. Sincer, suntem dezorientați si sperăm că lucrurile se vor schimba”, ne-a spus Victor Nedelciuc, fermier.

Am contactat și reprezentantul Asociației Producătorilor de Alune, care ne-a spus că acum producătorii refuză să cumpere materialul săditor pe care l-au comandat din motiv că nu va fi subvenționat.

„Deja de 3 ani comercializăm și material săditor de alun, iar producătorii noștri obțineau subvenții pentru acesta. Acum, aceștia ne sună și ne întreabă de ce nu mai pot obține subvenții. Avem material săditor certificat, certificatul l-am obținut chiar de la ANSA, în acesta este specificat că avem dreptul să comercializăm acest material săditor. Ne-am adresat la AIPA, însă am primit răspunsul că soiurile se află la etapa de testare, astfel, nu pot fi comercializate. Reprezentantul MADRM ne-a spus că fermierii vor trebui să întoarcă banii. Am scris o solicitare către MADRM, așteptăm răspunsul”, ne-a spus Vladimir Tcaciuc, președintele Asociației Producătorilor de Alune.

‹ adv ›

Totodată, potrivit lui Ivan Guci, vicepreședintele Asociației Producătorilor de Alune din Republica Moldova, în această listă sunt incluse cele mai performante soiuri pomicole, însă începând cu 1 iunie nu mai sunt subvenționate.

În catalog este scrisă o remarcă că aceste soiuri sunt fără drept de multiplicare și comercializare, respectiv, nu mai sunt eligibile, cu toate că până acum producătorii au beneficiat de subvenții, ne-a spus Ivan Guci.

Am solicitat comentariul AIPA la acest subiect:

„Au fost anunțate asemenea cazuri de către producători, însă AIPA se subordonează MADRM, iar asemenea decizii nu țin de competența noastră, deci așteptăm răspunsul MADRM. Acesta la sigur va fi prezentat în cel mai scurt timp posibil”, a menționat Petru Timbur, reprezentant AIPA.

Respectiv, am decis să obținem și comentariul MADRM. Contactat de Agrobiznes, Mihai Machedon, reprezentant MADRM ne-a explicat următoarele:

„Sunt pasibile subvenționării toate soiurile înregistrate în Catalogul soiurilor de plante. Respectiv, doar soiurile omologate se subvenționează. Cele admise temporar spre testare sunt aduse de agricultor, iar acesta își asumă riscul și le cultivă. Statul nu poate să-și asume riscul să subvenționeze aceste soiuri. Noi anual testăm mii de soiuri, iar acest lucru nu înseamnă că vor fi subvenționate”, ne-a explicat Mihai Machedon, reprezentant MADRM.

‹ adv ›

În total, în Lista soiurilor de plante admise temporar pentru testare în condiții de producție sunt incluse 167 de soiuri, printre care 50 de soiuri de viță de vie și 117 soiuri de culturi pomicole și arbuști fructiferi.

Săptămâna viitoare, câțiva reprezentanți ai asociațiilor de profil vor avea o ședință de lucru la MADRM în cadrul căreia va fi abordat acest subiect.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›