‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 28 aprilie, 2024
8.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermierii sunt dezamăgiți: Obținerea autorizației la utilizarea apei pentru irigare este un proces anevoios

Fermierii sunt dezamăgiți: Obținerea autorizației la utilizarea apei pentru irigare este un proces anevoios

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Problemele cu care se confruntă producătorii din sectorul agricol, mai ales în anul curent, devin tot mai arzătoare. Pe lângă efectele pandemiei, care au pus la încercare fermierii, tot mai acută devine seceta. O soluție rezonabilă ar fi irigarea terenurilor.

Cu părere de rău, obținerea unei autorizații pentru utilizarea apei pentru irigare este un proces destul de anevoios. Despre acest subiect se discută de mai mult timp, însă fără prea mari rezultate.

Producătorii agricoli spun că situația este una catastrofală, iar faptul că autoritățile nu-și fac datoria va duce la grave probleme în sector.

Contactat de Agrobiznes, Iurie Tulei, producător din satul Olănești, raionul Ștefan Vodă ne-a spus că există anumiți factori care tergiversează procesul și fermierii sunt dezamăgiți.

„Dețin circa 100 de hectare de legume pentru semințe și circa 55 de ha de livadă de mere, prune, cireșe, vișine, piersici. În ceea ce privește legumele fără irigare nu putem face nimic. Dar și livada dispune de irigare prin picurare. Eu activez în sectorul agricol de 48 de ani, dar așa situație catastrofală nu țin minte să fi văzut. Grâul se usucă din cauza lipsei de umiditate. Noi am încercat să obținem autorizația pentru irigare și am depus pachetul de acte necesare. Problema a fost că au tărăgănat eliberarea autorizației, cred că vreo 2 ani, din cauza că nu era un specialist. Până într-un final, am obținut-o, dar cred că putem califica situația ca lipsă totală de responsabilitate din partea instituțiilor. Cei care spun că situația este sub control, nu știu la ce control se referă. Eu cred că noi ne îndreptăm spre un colaps total în agricultură. Stau stațiile de pompare a apei din fosta sistemă de irigare într-o stare deplorabilă. Desigur că am comunicat de mai mute ori că suntem gata să investim pentru a le face funcționale, dar avem nevoie de suportul statului și de anumite modificări în legislație”.

Și Igor Popov, din raionul Ocnița a confirmat că procedura de a obține autorizația este una anevoioasă, care necesită mult timp și resurse.

„Obținerea autorizației pentru utilizarea apei pentru irigare este un proces complicat, în mare parte, din cauza că lacurile nu au pașaport, iar pentru a-l reface este nevoie de specialiști, care de cele mai multe ori lipsesc. Ca să obțin această autorizație a durat aproape 2 ani. Acum am posibilitatea de a iriga culturile care sunt semănate aproape de lac. La moment, irig circa 150 de hectare, dar pe timpuri puteam să irig și 800 de hectare. Cu părere de rău, fără irigare nu avem sorț de izbândă. Noi solicităm ca să ne fie permis să irigăm din iazurile și lacurile care sunt. Să fie alocate anumite resurse ca să putem curăța iazurile care sunt uscate și să le pregătim pentru anii viitori, iarna să se acumuleze precipitații. Am fost în mai multe vizite de studiu peste hotare și am văzut că acolo folosesc irigarea fără probleme. Ei au resurse de apă și le păstrează, iar noi nici nu le avem și nici nu le protejăm”.

Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, a explicat că s-au făcut mai multe încercări de a modifica legislația în vigoare. Există mai multe posibilități de a avea acces la apă, dar resursele de apă nu sunt folosite rațional.

„Sunt un șir de inițiative care au fost discutate în cadrul mai multor întrevederi cu instituțiile responsabile. Obținerea autorizației se realizează conform prevederilor ce se regăsesc în Legea apelor nr. 272 din 23.12.2011, care prevede mai multe proceduri. Cu părere de rău, aceastea durează, iar producătorii se dezamăgesc. O condiție obligatorie pentru producătorii agricoli de a beneficia de subvenții este prezentarea autorizației de mediu de folosință specială a apei”.

‹ adv ›

Vedeți pe acest link care este procedura de obținere a autorizației de mediu pentru folosința specială a apei.

Conform datelor oficiale, actualmente în Republica Moldova sunt 88 de sisteme de irigare, construite în perioada sovietică. Dintre acestea, doar 10 sisteme de irigare au fost reabilitate în perioada anilor 2010-2015, cu fondurile Guvernului SUA în cadrul Programului Compact. Celelalte, 78 de sisteme de irigare, sunt funcționale, parțial funcționale sau nefuncționale. Actualmente, 15 sisteme centralizate de irigare sunt gestionate de AUAI create de fermieri, iar celelalte 73 sunt gestionate de autoritățile publice abilitate. Cele 88 de sisteme de irigare au asigurat în 2019 irigarea a 10 la sută din terenurile agricole din Republica Moldova.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›