‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermieri: Prognozele SHS nu coincid cu realitatea, înghețurile au fost mult mai puternice, iar...

Fermieri: Prognozele SHS nu coincid cu realitatea, înghețurile au fost mult mai puternice, iar pierderile mari

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Luna martie și începutul lunii aprilie a creat mari probleme fermierilor nu doar de la noi din țară, ci și din țările vecine din cauza înghețurilor înregistrate. O bună parte din culturile de câmp, dar și specii sâmburoase au fost grav afectate.

În grupul nostru pe Viber Agrobiznes Club, dar și în timpul discuțiilor telefonice purtate cu producătorii, aceștia ne-au spus că nu doar înghețurile sunt o problemă, ci și prognozele prezentate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, care nu au coincis.

Potrivit lor, temperaturile înregistrate în perioada în care a fost emis Cod galben de îngheț au fost cu până la 6 grade mai mici decât datele anunțate. De exemplu, pe data de 31 martie a fost emis Cod galben de îngheț cu intensitatea de -1..-6°C, iar în unele zone fermierii au anunțat temperaturi de până la -12°C.

‹ adv ›

Temperatura de minus 10°C înregistrată la Glodeni în noaptea de 31 martie – 1 aprilie și prognoza pentru această perioadă.

Și în perioada 5-6 aprilie fermierii au înregistrat temperaturi mai scăzute decât cele prognozate. Aceștia susțin că nu au fost pregătiți pentru asemenea înghețuri, iar pierderile sunt mult mai mari.

Agrobiznes a cerut comentariul reprezentanților Centrului Meteorologic al SHS pentru a afla care este motivul acestei discrepanțe.

„Nu este atât de important ce înghețuri exact așteptăm, ci că acestea au fost prognozate, iar oamenii anunțați. Am prognozat și -3 și -8°C. Indiferent de temperaturile pe care le-am prognozat, plantele ar fi fost oricum afectate, fie la -8°C, fie la și mai mult”, a explicat Lidia Treșcilo.

‹ adv ›

În acest context, am solicitat comentariul unui expert care ne-ar explica în ce măsură ar fi fost afectați pomii la temperaturile prognozate și care au fost, de fapt, daunele înregistrate.

„Temperaturile acționează diferit asupra speciilor pomicole, în dependență de rezistența acestora și de fenofaza în care se află. Unele specii înflorite rezistă la -5°C, însă temperaturile înregistrate de -11°C afectează până și mugurii speciilor ce înfloresc mai târziu. Mai mult, înghețurile au fost de lungă durată și s-au menținut pe parcursul mai multor ore, iar în unele regiuni și -12°C au fost înregistrate. În plus, nu au fost înghețuri de la suprafața solului, ci au fost înghețuri generate de masele de aer din partea nordică. Aceste nuanțe era necesar de anunțat”, a explicat Sergiu Popa, expert în pomicultură.

Mai multe detalii despre pagubele generate de înghețuri vor fi prezentate ulterior într-un articol.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›