‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 24 august, 2024
32.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermieri: Subvenționarea per kilogram de lapte stimulează ramura zootehnică

Fermieri: Subvenționarea per kilogram de lapte stimulează ramura zootehnică

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Membrii Asociației Fermierilor – Producători de Lapte, în comun cu reprezentanții MAIA și partenerii de dezvoltare, au discutat în cadrul Adunării Generale din 21 martie 2023, despre prioritățile sectorului de producere a laptelui în anul curent și oportunitățile financiare disponibile.

Prezent la eveniment, viceprim-ministrul Vladimir Bolea, a explicat fermierilor că în acest an, mecanismul de subvenționare va prevedea oferirea subvențiilor per kilogramul de lapte livrat în baza facturilor și per cap de junincă până la prima fătare.

Ludmila Catlabuga, Președinta Consiliului Asociației Fermierilor – Producători de Lapte, dar și proprietară a unei ferme de vaci mulgătoare din raionul Soroca, a menționat importanța subvenționării per kilogram de lapte pentru sector.

„După câțiva ani de subvenționare per cap de animal, a crescut efectivul pe țară, însă nu și cantitatea de lapte produsă. Deoarece rasele de animale nu sunt întotdeauna cele mai productive. De aceea, pentru noi fermierii care vrem să obținem lapte este binevenită subvenționarea pentru cantitatea de lapte produsă. La moment, se vorbește despre circa 3 lei, achitați în baza facturii fiscale sau demonstrați prin facturi că laptele dat a fost procesat, în cazul existenței unui ciclu închis.”

‹ adv ›


Ion Luchian, din satul Cuizăuca, raionul Rezina, a importat în 2014 primele 20 vaci de rasă pură Simmental. În prezent efectivul de animale a ajuns la 90. În ultimii doi ani, acesta a beneficiat de subvenții per cap de animal, însă ne povestește că modificarea regulamentului este una foarte echitabilă.

„Produci mai mult și mai calitativ, primești mai mult. Noi deținem o fermă în care punem un accent deosebit pe genetica animalelor și condițiile de întreținere, astfel avem o producție bună de lapte. După calculele mele preliminare, fiind subvenționați per kilogram de lapte, vom primi practic dublu, comparativ cu subvenționarea per cap de animal. În pierdere pot fi doar cei care dețin animale de rase mai puțin productive sau nu le oferă condiții adecvate de întreținere. De aceea, pentru cei care investesc și produc calitativ, este mult mai stimulatoare achitarea pentru kilogram”, a explicat Ion Luchian.

La moment, în Republica Moldova avem circa 220 de ferme de lapte, cu un efectiv de circa 14.000 de vaci. Conform priorităților MAIA, se planifică până în anul 2025 să se majoreze potențialul până la un număr de circa 20.000 de vaci înalt productive.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›