Membrii ai 11 Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare AUAI s-au întrunit astăzi la Conferința finală de prezentare a realizărilor obținute în cadrul activității de reformare a sectorului de irigare a Programului Compact. Evenimentul s-a desfășurat la sistemul de irigare Lopatna din raionul Orhei și a inclus vizite pe terenurile agricole ale fermierilor care deja utilizează apa pentru irigare de la sistemul renovat.
Pentru renovarea sistemului de irigare Lopatna au fost investite peste 3,5 milioane USD și permite irigarea a circa 500 de hectare de teren agricol.
Valentina Badrajan, directorul executiv al FPM Moldova, a precizat că sistemele de irigare renovate în cadrul Programului Compact au fost concepute să reziste peste 50 ani, timp în care vor deservi generații de agricultori.
În prezent, 10 Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, create în cadrul Programului Compact, au primit în gestiune gratuită sistemele de irigare reabilitate cu fondurile Guvernului SUA. Astfel, fermierii pot planifica individual utilizarea apei pentru irigare și determina prețul apei utilizate pentru irigarea cîmpurilor.
Antreprenorul Tudor Cebotari, președintele AUAI din aria sistemului de irigare Lopatna a confirmat că grație accesului la apa pentru irigare, mai mulți producători agricoli din zonă manifestă interes pentru cultivarea produselor de valoare înaltă și ecologice. ”Suntem recunoscători poporului american pentru contribuția considerabilă și șansa oferită fermierilor de a trece la un nivel calitativ de producere”, a accentuat fermierul.
Eduard Grama, viceministrul agriculturii și industriei alimentare, a declarat în cadrul întrunirii că exemplul localităților din aria sistemelor de irigare renovate dă speranța că acestea au șansa de a cultiva produse calitative, care vor putea fi vîndute la prețuri competitive și vor aduce venituri pentru agricultori.
Prezent la eveniment, Ambasadorul SUA James Pettit a salutat fermierii în limba română și a declarat că este bucuros să vadă realizată investiția de milioane în localitățile renumite prin creșterea legumelor și fructelor. ”Am convingerea că prin utilizarea sistemelor de irigare va fi realizată trecerea la agricultura de valoare înaltă, vor crește investițiile în zonă, ca ulterior fermierii să devină o sursă de fructe și legume care vor fi comercializate atît pe piața internă, cît și cea externă”, a menționat Ambasadorul SUA.
Cele 11 AUAI create întrunesc peste 7 mii de proprietari de terenuri agricole din aria sistemelor de irigare renovate. În cadrul Programului Compact sunt renovate 10 sisteme de irigare care va permite irigarea a mai bine de 15 mii de hectare de teren agricol. Guvernul SUA a alocat în acest scop circa 80 de milioane USD.
Comentarii