Programul Compact oferit de către Guvernul SUA finanțează în Republica Moldova procesul de tranzacție la agricultura performantă prin modernizarea sistemelor de irigare. Acesta încurajează fermierii la colaborare pentru a gestiona singuri asociaţiile de consumatori de apă pentru irigare, dar și pentru a căuta finanțări pentru achiziţionarea unor linii de sortare şi a depozitelor frigorifice, scrie Europa Liberă.
Programul Compact a investit circa 80 de milioane de dolari pentru reabilitarea a 10 sisteme de irigare (6 sisteme de irigare pe Nistru: Criuleni, Lopatna, Jora de Jos, Puhăceni, Roşcani şi Coşniţa; și 4 sisteme de irigare pe Prut: Blindești, Grozești, Leova și Chircani-Zârnești).
Datorită acestui proiect vor fi irigate 15 mii de ha. De asemeni este prevăzută posibilitatea de a extinde suprafața irigabilă, în funcție de solicitările agricultorilor.
Sistemul de la Coşniţa, raionul Dubăsari, iriga în trecut o suprafaţă de 2.800 de hectare. În urma lucrărilor de modernizare au fost reabilitate două staţii de pompare şi au fost construite două noi. În total, reţeaua se întinde pe 85 de kilometri. Tot echipamentul a fost trecut, în 2013, din gestiunea Agenţiei Apele Moldovei în cea a asociaţiei consumatorilor de apă pentru irigare.
„E mult mai bine decât eram cu Apele Moldovei, fiindcă avem costuri mai mici la irigare şi singuri gestionăm sistemul” a spus Ghenadie Leagul.
„ Ni-i forte greu să susţinem organizaţia, că oamenii nu plătesc cotizaţia, nu înţeleg încă ce este asta. Asociaţia se ţine pe vreo şase agenţi economici” a zis Semion Papuc un producător de la Pârâta pentru Radio Europa Liberă.
Potrivit directorului executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova, Valentina Badrajan, trecerea managementului sistemelor de irigare de la Agenţia Apele Moldovei către asociaţii a fost o condiţie a Guvernului SUA. Au fost create nouă astfel de asociaţii, fiind instruiți fermieri cum să gestioneze aceste sisteme. În ciuda acestei condiţii a donatorului, afirmă Valentina Badrajan, a existat o rezistenţă din partea instituțiilor statului.
Sergiu Iuncu, directorul Proiectului tranziţia la agricultura performantă din cadrul Programul Compact, susține că reabilitarea sistemelor de irigare a trezit interesul oamenilor de afaceri pentru agricultură. Ca urmare preţul terenului agricol în regiunile irigate a crescut.
Pentru a asigura durabilitatea investițiilor, tot prin intermediul Programului Compact, fermierii pot lua credite pentru procurarea echipamentelor de irigare sau a frigiderelor.
Comentarii