Agricultorii moldoveni cheltuiesc anual aproape jumătate de miliard de lei pentru procurarea seminţelor de import. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a propus spre examinare Parlamentului un proiect de lege al seminţelor pentru a ameliora situaţia în acest domeniu, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit datelor ministerului de resort, producătorii moldoveni importă seminţe de sfeclă de zahăr în proporţie de 87%, mazăre – 32%, legumicole – 30%, iar cartofi pentru reproducere – peste 60%. Conform evaluărilor autorilor proiectului, asigurarea producătorilor cu seminţe autohtone şi înlocuirea celor de import va economisi banii agricultorilor moldoveni.
Potrivit proiectului, seminţele urmează să fie comercializate doar de către agenţii economici care se vor înregistra la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor – organul de control semincer. Agricultorii neînregistraţi vor putea produce seminţe, dar strict pentru utilizarea proprie, nu şi pentru comercializare.
Seminţele urmează să fie puse în vânzare ambalate, cu etichetă, iar pe ambalaj să fie tipărită toată informaţia despre soi şi caracteristicile acestuia. Seminţele nu pot fi puse în vânzare fără ambalaj şi etichetă, iar cele tratate chimic trebuie să aibă o avertizare specială că au fost tratate.
Organul de control semincer va avea abilitatea să efectueze controale în câmp pentru a verifica seminţele şi soiurile. Persoanele care vor încălca legislaţia vor fi pasibile pentru tragere la răspundere contravenţională.
Autorii anunţă că proiectul de lege a fost elaborat în conformitate cu Planul de Acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru a atinge standardele internaţionale în acest domeniu. Proiectul urmează să intre în vigoare imediat după ce va fi adoptat şi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii