Fermierii sunt nemulţumiţi de criza politică din ţară. Ei spun că, în condiţiile în care Guvernul este demis, iar Parlamentul blocat, nu mai au de la cine cere subvenţiile promise. Agricultorii admit probabilitatea unor revolte în teritoriu, în cazul în care situaţia tensionată va dura.
Potrivit președintelui Uniagroprotect, criza politică provoacă decapitalizarea agricultorilor. În aceste condiţii, avertizează Alexandru Slusari, Republica Moldova ar putea pierde şi banii promişi de Banca Mondială. „Bordul Băncii Mondiale a confirmat: Guvernul trebuie să semneze, dar Guvernul nu are acest drept acum. Din surse neoficiale am auzit că Banca Mondială are un termen în care să implementeze proiectul. Dar trebuie să luăm în calcul şi faptul că e nevoie de timp şi după semnare, acordul trebuie să fie examinat în Parlament, făcute calculele, prezentate, e un volum tehnic enorm. De asta şi tragem un semnal de alarmă acum, când procesul de semănat e în toi. Am sperat să primim banii până la sfârşitul lunii mai, dacă ar fi fost totul normal. Dar dacă Banca Mondială pune condiţia că nu putem tergiversa, în general pierdem banii”, a explicat acesta.
Preşedintele Uniunii Producătorilor agricoli a negat zvonurile precum că fermierii ar planifica să organizeze proteste în Capitală, dar nu a exclus unele „revolte în teritoriu”: „Noi nu punem întrebarea să organizăm proteste. În această situaţie tensionată, Guvernul e demis, Parlamentul blocat, ce să mai cerem? Dar poate fi revolta din teritoriu”.
Totodată, în opinia fostului ministru al Agriculturii Valeriu Cosarciuc, fermierii se pot implica direct în elaborarea viitorului program de guvernare, pentru ca, pe viitor, să nu mai depindă de guvernanţi în situaţiile de risc.
Sursa: publika.md
Comentarii