joi, 25 aprilie, 2024
13.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFermierii recomandă tractoarele Case IH, care vin să soluționeze problema lipsei brațelor de muncă

Fermierii recomandă tractoarele Case IH, care vin să soluționeze problema lipsei brațelor de muncă

Recomandate

Condițiile climaterice mereu în schimbare, deficitul forței de muncă, dar și necesitatea obținerii unei recolte mai bogate impun tot mai mulți fermieri din țara noastră să investească în tehnică agricolă performantă. Creșterea productivității în agricultură este direct dependentă de utilajele pe care le au în parcurile tehnice producătorii, iar cei care au înțeles acest lucru se pot mândri cu tractoare, combine, grape, semănători din cele mai performante.

Alexei Ivanov din satul Mălăiești, raionul Orhei este unul dintre acei agricultori care știe că, recoltele pe care le adună în fiecare toamnă pot fi și mai mari, dacă investești muncă, răbdare și dragoste.

Prelucrează 650 de hectare, pe care, anual cultivă grăunțoase, culturi tehnice, culturi furajere, dar mai are și livezi de cireșe, caise, prune și mere.

„Cu ceva ani în urmă ne-am ocupat și cu cultivarea legumelor, dar la moment am renunțat, deoarece am înțeles că fără irigare riscurile sunt prea mari. Pentru a diversifica producția și a putea mai ușor să o comercializez am plantat și livezi, pe care, cu părere de rău le defrișez. Motivul principal fiind lipsa forței de muncă. În anul trecut am defrișat vreo 15 hectare și probabil, și în anul acesta voi mai defrișa încă 15 hectare. E păcat, dar nu avem o altă soluție. Dacă în anii precedenți reușeam să adun până la 200 de oameni la culesul roadei, acum dacă reușesc să găsesc 50-60 de oameni din 7 sate e un mare noroc. Nu mai vorbesc de tineri care ar vrea să facă agricultură. În întreprindere am câțiva tineri care lucrează pe tractoarele noi procurate, dar nu sunt sigur că în câțiva ani, ei o să mai lucreze și nu o să aleagă să plece peste hotare. Chiar sunt gată să le achit studiile, să le ofer careva suplimente la salariu, dar nu găsesc tineri, cum finisează școală pleacă la rude peste hotare”, a spus fermierul.

Pentru a face față provocărilor, Alexei Ivanov a văzut soluția în a procura tractoare moderne, care să înlocuiască deficitul de oameni, pentru că în agricultură nu este timp de pierdut, iar lucrările făcute la timp garantează o recoltă bună.

„Procurarea tehnicii agricole performante devine o necesitate, pentru că lipsa brațelor de muncă este o problemă care ne afectează tot mai mult. Un alt motiv, care ne-a determinat să procurăm tehnică nouă, pe lângă lipsa brațelor de muncă, este și faptul că tehnica veche se defectează foarte des, dar atunci când este sezonul de lucru, nu ne putem permite să întârziem cu anumite lucrări. Tractorul Case IH Maxxum 125 cu capacitatea motorului de 125 c.p., l-am procurat în anul 2017 și pot să vă spun că, am observat mai multe avantaje printre care puterea motorului, consumul de combustibil, uzura, deservirea rapidă din partea companiei. A doua achiziție a fost la fel un tractor Case IH, dar cu o capacitate a motorului mai sporită – 225 c.p. Modelul este Puma 225 dotat cu transmisia inovațională CVT. Desigur, vorbim despre tehnică și nu putem exclude că vor apărea careva probleme, dar pe parcursul acestor 2 ani nu am avut dificultăți. Dacă tehnica este păstrată corect, mecanizatorul are grijă de tractorul cu care lucrează, atunci la sigur acesta ne va folosi mult și bine. Totodată, suprafața pe care o prelucrez m-a determinat să aleg anume aceste modele de tractoare. Înainte de a procura am discutat cu mai mulți colegi care mi-au recomandat aceste modele, au spus că sunt destul de sigure, nu au avut probleme cu deservirea. Am mers să văd cum lucrează în câmp, după care m-am decis”, a mai adăugat agricultorul.

Fiecare din cei 15 angajați este responsabil de tehnica cu care lucrează, astfel se reușește ca acestea să fie deservite la timp. Producătorul spune că, la moment parcul tehnic al întreprinderii este dotat cu toate echipamentele și utilajele agricole necesare pentru lucru.

„Desigur că, avem și tractoare mai vechi, care trebuie schimbate, nu mai văd necesitatea în utilizarea lor, acestea moderne sunt mult mai bune, oferă mult mai multe avantaje. Pe când cele vechi se uzează permanent, au nevoie de piese de schimb, care nu mai sunt atât de ușor de găsit. Ne gândim că a venit timpul să scăpăm de tehnica veche, cu atât mai mult cu cât posibilitățile pe care ni le oferă aceasta modernă nici nu pot fi comparate”.

Mecanizatorii confirmă cele spuse de producător, iar Stanislav Bunici, spune că nu ar schimba confortul din noul tractor pe nimic.

„Am doar cuvinte de laudă despre acest tractor, sunt foarte mulțumit, este foarte confortabil. Comparativ cu tractoarele de model vechi este mult mai ușor de lucrat și productivitatea muncii este mult mai înaltă, pentru că nu obosim așa, cabina ne oferă tot confortul. Am deprins destul de ușor toate butoanele din interior. Sunt unicul mecanic care răspunde de cum funcționează tractorul, am grijă să-i schimb la timp uleiul, filtrele, să văd ce piese sunt necesare”.

Cea mai mare problemă pentru sectorul agricol din țară, spune Alexei Ivanov, o reprezintă lipsa cadrelor calificate, specialiștilor, iar aceasta desigur afectează și calitatea lucrărilor și rezultatele obținute de întreprindere.

„În general cred că, avem o mare problemă, pentru că nu avem specialiști instruiți, mare parte din cei care lucrează în agricultură nu au studii, iar noi, pentru că avem o deficiență de brațe de muncă, suntem gată să-i angajăm și să-i instruim, doar ca să putem aduna roada de pe câmp. Contează doar să aibă dorință să muncească”.

Fermierii care intenționează să achiziționeze un tractor modern trebuie să acorde o atenție deosebită producătorului, pentru că o tehnică bună este o tehnică testată în timp, consideră agricultorul.

„Un lucru important este producătorul tehnicii, pentru că noi ne-am convins deja de calitatea utilajului produs în Austria, dar ne-am orientat și către companiile care oferă un serviciu complet, pornind de la asistență tehnică, livrarea în timp util a pieselor de schimb, instruire pentru mecanici. Pentru ca tehnica pe care o au producătorii în gestiune să fie folosită cât mai mult timp este important ca aceștia să dispună de un mecanizator bine instruit, care să îngrijească de tehnică pe care o exploatează. Personal, consider că s-a meritat investiția și intenționez, în anul viitor, să mai cumpăr și o semănătoare modernă”.

Alexei Ivanov este convins că doar prin dotarea întreprinderilor cu tehnică modernă, inovativă fermierii din țara noastră vor putea înregistra profit și totodată, dezvolta afaceri de succes.

Deși în ultima perioadă, femeile sunt încurajate să-și inițieze afaceri, inclusiv în agricultură, totuși putem vorbi de un număr încă destul de mic de companii agricole administrate de femei. De cele mai multe ori acestea sunt angajate și mai rar conduc afaceri în acest domeniu.

Cristina Gandrabur din satul Trebujeni, raionul Orhei alături de soțul său dezvoltă afacerea de familie pe care au preluat-o de la părinți.

„Am preluat gospodăria de la părinți și din 2010 punem multă dragoste și răbdare în această afacere. Soțul nu își imagina să lucreze în altă parte decât aici și atunci am decis să-l susțin și să-l ajut. Mă ocup mai mult de partea de administrare, dar am învățat foarte repede diversitatea pieselor de schimb pentru tractoare. Cu cei 5 angajați reușim să prelucrăm 350 de hectare pe care cultivăm păioasele și din culturile tehnice, floarea soarelui”, ne-a povestit tânăra.

Chiar dacă prelucrează o suprafață nu prea mare de teren, totuși, spune administratoarea că, se merită să investești într-un tractor modern, performant, pentru că acesta permite să acopere deficiența de brațe de muncă, mai ales în condițiile în care aceasta chiar este o problemă destul de acută.

„Ne doream un tractor cu capacitate mai mare, dar nu știam de unde să-l procurăm și atunci am participat la Ziua câmpului unde am văzut tractorul cu o putere mai mică, dar am decis să-l procurăm pentru că caracteristicile și oferta companiei Agroprofi au fost destul de tentante. Pe parcursul a trei ani, de când îl avem în gospodărie nu s-a defectat, nu am avut probleme. Deservirea este la cel mai înalt nivel, apreciem că imediat ce am contactat specialiștii în cel mai scurt timp posibil, de cele mai multe ori, chiar a doua zi, se soluționează problema. Studiind ofertele de pe piață am realizat că compania Agroprofi are cea mai bună deservire. Iar pentru noi aceasta contează foarte mult, mai ales dacă vorbim de sezonul de recoltare, când nu avem timp de pierdut. Mecanizatorii de la noi deja au creat un parteneriat cu specialiștii Agroprofi și se soluționează diferite întrebări direct prin telefon”, ne-a povestit Cristina Gandrabur.

Dacă anterior, după recoltare, erau nevoiți să aștepte perioada în care o să fie ploi, acum tractorul Case IH Puma 155 cu capacitatea motorului de 158 c.p. merge imediat din urma combinei.

„Necesitatea de a procura un asemenea tractor a reieșit din tehnologia pe care o aplicăm. Lucrăm conform tehnologiei Mini-Till. Mecanizatorii sunt responsabili pentru tehnica cu care lucrează, respectiv fiecare din ei are un tractor despre care știe cel mai bine ce trebuie schimbat – uleiuri, filtre și altele. Consumul este unul optimal. Mecanizatorii s-au adaptat repede, au urmat 2 zile de instruire, acum spun că este mult mai ușor de efectuat lucrările în câmp, pentru că cabina oferă confortul și siguranța necesară. Nici arșița de afară nu mai este o problemă. Odată cu procurarea tractoarelor am observat că a crescut productivitatea muncii. Ne place să lucrăm cu compania Agroprofi pentru că am reușit să dezvoltăm un parteneriat care ne oferă mai multe beneficii, dar în primul rând procurăm tehnică și utilaje agricole de calitate”, a mai adăugat producătoarea.

Primul tractor modelul Farmall JX 110 cu capacitatea motorului de 110 c.p. a fost procurat în anul 2016, după care în anul 2018 au mai procurat și un tractor cu capacitate mai mare. Tânăra este convinsă că, fără investiții consistente în agricultură nu se va reuși obținerea rezultatelor care să asigure profit.

„Ne-am dori să ajungem la momentul în care să putem schimba toate tractoarele de model vechi pe care le avem pe cele moderne, dar sperăm și credem că, pas cu pas, vom ajunge și până la acest moment. Mă bucur mult când văd că sunt tot mai multe doamne care dezvoltă afaceri în agricultură, pentru că este un domeniu destul de interesant, unde vezi rezultatul muncii. Planificăm, pe viitor să ne extindem suprafețele. Consider că, se pot obține rezultate frumoase dacă se efectuează lucrările calitativ și la timpul potrivit”.

Doar prin tehnologizarea agriculturi vom putea crește productivitatea și totodată, minimaliza impactul negativ al lipsei cadrelor specializate în domeniul agricol.

Notă: Este important de menționat că, tractoarele cu capacitatea de 125-225 c.p., seria Puma și Maxxum, sunt importate din Austria, de la uzina situată în orașul St. Valentino. Unitatea de producere unde sunt asamblate tractoarele Case IH, poate fi vizitată de fermierii din întreaga lume. Compania implementează unul dintre cele mai stricte standarde internaționale de calitate pentru producția industrială – WCM (World Class Manufacturing). Pentru organizarea impecabilă a procesului de producție și cunoașterea excelentă a WCM, demonstrată de angajații uzinei, în special în secțiile de asamblare, în anul 2015, în urma unui audit independent, uzina a fost premiată cu medalia de argint. Astfel că, tractoarele care ajung în Republica Moldova nu se deosebesc cu nimic de cele care sunt livrate în UE și America de Nord – aceiași calitate superioară. Cu toate acestea, trebuie menționat că, pentru fermierii din Moldova, în cazul comenzilor individuale, sunt furnizate tractoare cu o configurare specială: set complet de greutăți, sistem hidraulic cu o productivitate sporită, iluminat tip LED pentru efectuarea lucrărilor pe timp de noapte, sisteme automate de GPS navigare. O parte din aceste opțiuni sunt incluse în mod standard pentru o bună parte din tractoarele mari.

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale