‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFertilizarea ardeiului – perioade importante, sfaturi

Fertilizarea ardeiului – perioade importante, sfaturi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ardeiul dulce e o cultură tot mai apreciată de către consumatori, astfel că fiecare legumicultor își dorește, fără îndoială, să crească plante puternice, sănătoase, care să dea o recoltă bună.

Pentru a obține acest lucru, contează respectarea fiecărei etape tehnologice, începând de la alegerea soiurilor/hibrizilor potriviți, solului și finalizând cu întreținerea plantelor.

Atunci când vorbim de solurile potrivite pentru ardei, țineți cont că acesta preferă soluri argilo-nisipoase, cu o drenare bună și un pH între 6 și 6,8.

‹ adv ›

Atât în condiții de grădină, cât și în condiții de producere pe suprafețe mai mari, trebuie să luăm în calcul faptul că ardeiul este o plantă destul de capricioasă în ceea ce privește fertilizarea, care devine obligatorie.

Și imediat după plantare, și în timpul înfloririi și în momentul fructificării, ardeiul are nevoie de mulți nutrienți. În caz contrar, plantele vor începe să se întindă, să încetinească creșterea sau să se îmbolnăvească.

La începutul perioadei de vegetație, pentru o bună creștere a plantelor, ardeiul gras necesită o fertilizare bună cu azot. Ulterior, pentru dezvoltare, trebuie să asigurăm nutriția necesară cu potasiu și calciu.

‹ adv ›

Cantitățile de potasiu consumate de ardei sunt la fel înalte, în raport de 2:1 cu azotul, iar atunci când vorbim de necesarul de calciu, trebuie să luăm în calcul faptul că insuficiența de calciu poate provoca „putregaiul apical” al fructelor:

Detalii despre Putregaiul apical la ardei – cauze și tratament.

În plantațiile pe suprafețe mai mari, specialiștii menționează următoarele aspecte importante la capitolul administrării îngrășămintelor:

‹ adv ›

Acestea se administrează concomintent cu apa de irigare, monitorizând concentrația soluției. Perioada de administrare poate fi împărțită, în funcție de necesarul de nutrienți în:

  • Plantare – creștere vegetativă: se recomandă administrarea de îngrășăminte cu NPK + microelemente (de exemplu NPK 15-30-15 + ME + 20-20-20+ ME în doză de 20-30 kg/ha – cantitatea poate varia în funcție de condițiile din teren, calitatea îngrășămintelor).
  • Creșterea vegetativă – legarea fructelor: se continuă oferirea aportului necesar de îngrășăminte cu NPK, punându-se accent pe cantități mai mari de îngrășăminte cu potasiu și adăugându-se îngrășăminte cu Magneziu și Calciu, importante pentru această perioadă (cantitatea totală de îngrășăminte aplicată în doze ajunge la 50-60 kg/ha).
  • Creșterea fructelor – prima recoltare: se continuă fertilizările cu NPK cu conținut mai mic de fosfor, se sporesc fertilizările cu Calciu și microelemente.
  • Recoltare – se măresc dozele de îngrășăminte menționate în faza anterioară pentru a asigura aportul necesar de elemente nutritive.

Cantitatea de îngrășăminte se calculează în funcție de recolta planificată și alte particularități. Cea mai recomandată este oferirea dozelor mici de îngrășăminte, în concentrații reduse concomitent cu apa de irigare, decât fertilizarea la interval mare de timp și concentrații mari.

Varianta optimă ar fi îngrășămintele cu eliberare controlată a nutrienților.

Fertilizarea ardeilor în grădină înainte și după plantare în loc permanent

Răsadurile de ardei sunt de obicei gata să fie transplantate într-un loc permanent la 50-70 de zile după răsărire, în funcție de soi/hibrid. Înainte de plantare, plantele pot fi fertilizate.

De obicei, în faza de 1-2 frunze adevărate, plantele de ardei sunt repicate (în cazul în care semințele au fost semănate în celule mici de răsaduri) și apoi trebuie fertilizate în două etape.

Prima dată – la o săptămână după repicare. Pot fi utilizate îngrășăminte organice lichide special concepute pentru răsaduri (se găsesc în magazinele de profil) sau amestec 10 g de azotat de amoniu, 25 g îngrășăminte cu fosfot și 15 g de sulfat de potasiu la 10 litri de apă, a doua oară – după zece zile cu aceeași compoziție.

Pe terenul unde urmează a fi transplantat ardeiul, trebuie administrat compost din toamnă – o găleată la un m2. Alți grădinari mai utilizează o căldare de mraniță + 1 pahar de cenușă.

După plantarea răsadurilor de ardei în loc permanent, este indicat ca plantele de ardei să fie fertilizate la două săptămâni după plantare – în această perioadă sistemul radicular ar trebui să aibă timp să se adapteze și apoi să poată consuma nutrienții oferiți.

Pentru a face acest lucru, puteți apela din nou la îngrășăminte special concepute pentru legume sau să dizolvați câte 2 lingurițe de uree și îngrășăminte cu fosfor în 10 litri de apă. Pentru o plantă utilizați 1 litru de soluție.

De asemenea, în condiții de grădină puteți hrăni plantele cu îngrășăminte organice – de exemplu, gunoi de grajd descompus diluat în apă (1:5) sau excremente de păsări (1:20).

Cu produsele organice, trebuie să fiți foarte atenți, să nu depășiți doza. Mulți începători cred, că îngrășămintele organice sunt absolut inofensive, dar excrementele de păsări sau gunoiul de grajd pot arde rădăcinile plantei, dacă sunt introduse în exces plantelor, iar amoniacul din descompunerea acidului uric poate încetini creșterea plantelor tinere.

Hrănirea ardeilor în timpul creșterii și înfloririi

Ardeiul în creștere se fertilizează după cerințele lor – de la 2 la 4 ori pe sezon. Acesta se fertilizează în perioada legării fructelor. Puteți utiliza îngrășăminte organice menționate anterior, achiziționa îngrășăminte din magazinele de profil sau pune la 10 litri de apă 10 g de azotat de amoniu, 25 g de îngrășăminte cu fosfor și 25 g de sulfat de potasiu.

Fertilizările ulterioare se fac, de obicei, la un interval de două săptămâni, în funcție de dezvoltarea plantelor. Este recomandată fertilizarea ardeiului concomitent cu udarea plantelor.

Pe suprafețe mici, unde nu sunt disponibile sisteme de irigare, ardeiul mai întâi se udă, apoi se fertilizează, astfel evitându-se fenomenul de ardere a plantelor. Hrăniți plantele săptămânal cu infuzie de cenușă (2 căni de cenușă la 10 litri de apă) sau macerat de urzică cu adaos de gunoi de grajd pentru a favoriza creșterea.

Fertilizarea ardeilor în timpul fructificării

În perioada de fructificare, puteți hrăni ardeiul dizolvând 10 g de azotat de amoniu și 200 g de cenușă în 10 litri de apă. Totodată, puteți utiliza îngrășămintele cu fosfor și potasiu în concentrații mici.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›