După o toamnă complicată pentru producătorii agricoli care cultivă cereale și nu doar, în care s-a înregistrat o lipsă acută de precipitații și umiditate în sol, ne-am pomenit că grâul semănat în această toamnă a răsărit parțial.
În aceste condiții, fermierilor nu le rămâne decât, odată cu încălzirea timpului, să întreprindă toate măsurile pentru a compensa și a îmbunătăți starea semănăturilor.
Solicitat de Agrobiznes, Mihai Bostan, expert în agricultură, a menționat că producătorii trebuie să monitorizeze situația din câmp, să apeleze la specialiști și să întreprindă toate măsurile posibile pentru a îmbunătăți starea semănăturilor de toamnă.
Mihai Bostan susține că în situația creată fermierii trebuie să colecteze monoliți din câmp pentru analiza densității și a viabilității grâului.
O altă recomandare din partea expertului este de a efectua fertilizarea cât mai curând posibil cu azot nitric, care se regăsește în nitratul de amoniu și este cel mai ușor asimilat azot.
Expertul recomandă, în funcție de precipitațiile care se vor înregistra, fertilizarea la ieșirea în pai care trebuie să fie efectuată cu 30 – 50 kg substanța activă azot.
Totodată, Mihai Bostan spune că fermierii vor trebui să ia în calcul efectuarea erbicidărilor mult mai devreme, deoarece solul este mai mult descoperit, astfel că posibilitatea răsăririi și dezvoltării buruienilor este mult mai ușoară.
Aplicarea stimulatorilor de creștere sau fertilizarea foliară ar trebui efectuată la finalul lunii martie – începutul lunii aprilie.
Comentarii