‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFertilizarea grâului de toamnă - când și ce îngrășăminte aplicăm

Fertilizarea grâului de toamnă – când și ce îngrășăminte aplicăm

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

După o toamnă complicată pentru producătorii agricoli care cultivă cereale și nu doar, în care s-a înregistrat o lipsă acută de precipitații și umiditate în sol, ne-am pomenit că grâul semănat în această toamnă a răsărit parțial. 

În aceste condiții, fermierilor nu le rămâne decât, odată cu încălzirea timpului, să întreprindă toate măsurile pentru a compensa și a îmbunătăți starea semănăturilor.  

Solicitat de Agrobiznes, Mihai Bostan, expert în agricultură, a menționat că producătorii trebuie să monitorizeze situația din câmp, să apeleze la specialiști și să întreprindă toate măsurile posibile pentru a îmbunătăți starea semănăturilor de toamnă.

„La moment, starea grâului de toamnă este una mai puțin îmbucurătoare atât din punct de vedere a rezervei de umiditate, dar mai ales ca fază de dezvoltare. Dacă să analizăm situația pe toate câmpurile însămânțate, cred că nu avem nici 5-10% care au răsărit din toamnă, cu atât mai puțin înfrățite. Avem o situație diferită doar în cazul în care fermierii au semănat după mazăre, rapiță. Întrucât restul suprafețelor nici măcar nu au răsărit sau au răsărit neuniform, există riscul de a avea o densitate a plantelor redusă.

Astfel că, acolo unde grâul nu a răsărit din toamnă, dar a reușit să încolțească, ceea ce a permis vernalizarea – o etapă fiziologică foarte importantă în dezvoltarea grâului, putem conta pe răsărirea în primăvară, sau chiar la sfârșitul lunii februarie, în dependență de temperaturile ce se vor înregistra”.

‹ adv ›

Mihai Bostan susține că în situația creată fermierii trebuie să colecteze monoliți din câmp pentru analiza densității și a viabilității grâului

„Este o acțiune cunoscută de către fermieri și ușor de realizat. Totodată, dacă în urma analizei se vor regăsi 3,3 – 3,5 mln de plante productive calculate la ha putem conta pe un rezultat satisfăcător. O bună parte din plante ar putea să reușească să dea 2 frați nu atât de viguroși, productivi, dar din contul densității mai mici acești vor reuși să facă și spice productive. Potențial economic de a lăsa grâul ca și cultură există”.

O altă recomandare din partea expertului este de a efectua fertilizarea cât mai curând posibil cu azot nitric, care se regăsește în nitratul de amoniu și este cel mai ușor asimilat azot. 

Vezi și Simptomele produse de frig sau boli la cereale.

„În plus, recomand să accelerăm cât mai rapid posibil dezvoltarea grâului ca să putem recupera ceea ce am pierdut în toamnă. Vegetația, care nu a avut loc în toamnă, trebuie recuperată în primăvară, atunci când regimul termic zi – noapte este asemănător cu cel din toamnă. Este foarte importantă fertilizarea pe finalul iernii, sfârșitul lunii februarie, înainte de precipitațiile ce ar putea să cadă în următoarea perioadă. Cantitatea recomandată pentru administrare este de 50-60 de kg substanță activă azot, dintre care cel puțin jumătate să fie azot nitric.

Această fertilizare ar permite grâului să aibă un start mai bun și să reușească, atunci când vor fi temperaturi mai înalte, la sfârșitul lunii martie, să acopere solul în proporție de 50 – 70%. La moment, grâul are umiditatea necesară pentru a crește până la faza de pornire în pai, dar mai are nevoie de azot”.

‹ adv ›

Expertul recomandă, în funcție de precipitațiile care se vor înregistra, fertilizarea la ieșirea în pai care trebuie să fie efectuată cu 30 – 50 kg substanța activă azot

„Chiar dacă prețurile au crescut la fertilizanți, administrarea cantității menționate mai sus este justificată. Totodată, sporul de producție ar fi de 800-1000 de kilograme pentru fiecare 30-40 de kg de substanță activă administrată la timp, în condiții de umiditate suficientă și pierderi minime de azot”.   

Totodată, Mihai Bostan spune că fermierii vor trebui să ia în calcul efectuarea erbicidărilor mult mai devreme, deoarece solul este mai mult descoperit, astfel că posibilitatea răsăririi și dezvoltării buruienilor este mult mai ușoară. 

„Îndemn producătorii să comunice cu specialiștii și să monitorizeze situația din câmp. Dacă vor fi condiții favorabile, fermierii ar trebui să se gândească și la fertilizarea foliară, în mod special pe bază de aminoacizi, sau stimulatori de creștere care ar accelera într-o mare măsură dezvoltarea grâului”. 

Aplicarea stimulatorilor de creștere sau fertilizarea foliară ar trebui efectuată la finalul lunii martie – începutul lunii aprilie.

‹ adv ›

Citește și despre Septorioza frunzelor de grâu. Simptome și combatere.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›