luni, 15 iulie, 2024
37.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFertilizarea pomilor în livezi - cum afectează recolta, dacă nu e făcută corect

Fertilizarea pomilor în livezi – cum afectează recolta, dacă nu e făcută corect

Recomandate

Nutriția livezilor este vitală pentru sănătatea pomilor și pentru randamentul pe termen lung al livezilor. Atât insuficiența, cât și deficitul de anumite elemente nutritive au impact negativ atât asupra sănătății pomilor, cât și asupra recoltei.

Ținând cont de exportul înalt al elementelor nutritive din sol concomitent cu recoltele la pomi, în funcție de specie și sistemul de întreținere, importanța evaluării corecte a conținutul de elemente nutritive din sol este esențială.

Astfel, se recomandă realizarea analizei solului în livezi în fiecare an pentru a monitoriza cantitatea de elemente disponibile și a elabora un plan corect de fertilizare.

Pe lângă consumul direct de elemente, înainte de aplicarea îngrășămintelor, luați în considerare potențialele bariere în calea absorbției acestora.

Condițiile de sol precare, pH-ul nepotrivit, insuficiența și excesul unor anumite elemente sau compactarea, reduc șansele asimilării acestora și unei recolte înalte.

Fiecare element nutritiv are influență directă asupra unui anumit proces sau fenofază, începând de la creșterea și dezvoltarea pomilor, toleranța la anumite boli, depunerea mugurilor de rod, înflorirea, legarea, calitatea și durata de păstrare a fructelor, apoi, după recoltare, maturarea lemnului și capacitatea pomilor de a face față condițiilor din timpul iernii.

Respectiv, cunoașterea și oferirea elementelor necesare în momentul potrivit nu poate fi evitată. Iar pentru a monitoriza corect și a evita fertilizarea ineficientă, orice program de fertilizare a pomilor, începe, în primul rând, cu analiza solului.

În acest sens, vă amintim că puteți realiza analiza solului și a apei în condiții avantajoase, dar și obține recomandări privind fertilizarea echilibrată a pomilor apelând la serviciile laboratorului Biolab.

Ce probleme provoacă insuficiența sau excesul de elemente nutritive la pomi?

Pomii trebuie să mențină un echilibru adecvat între creșterea vegetativă și recoltă. Acest echilibru este parțial influențat de disponibilitatea azotului (N), a fosforului (P) și a potasiului (K).

Azotul, P și K sunt folosite de plante pentru structură, transportul nutrienților și circulația apei, care se numără printre multe alte funcții importante.

O creștere vegetativă (frunze, lăstari) prea abundentă poate reduce producția de fructe și randamentul în anul următor și crește necesarul de tăieri.

În plus, creșterea luxuriantă înseamnă și o predispunere mai înaltă a pomilor la atacul bolilor.

O lipsă de macronutrienți sau un dezechilibru de nutrienți poate duce la scăderea atât a creșterii vegetative, cât și a producției de fructe.

De asemenea, coacerea și calitatea fructelor pot fi afectate în mod negativ, atunci când sunt prezente deficiențe de nutrienți.

Micronutrienții – imperativi pentru calitatea fructelor

Pe lângă macroelemente, micronutrienții sunt esențiali pentru prevenirea bolilor și creșterea plantelor și joacă un rol vital în nutriția echilibrată a plantelor și a culturilor. Rolurile micronutrienților în plante includ următoarele:

  • Dezvoltarea semințelor și a fructelor
  • Producția de carbohidrați
  • Prevenirea bolilor
  • Creșterile generative
  • Reglarea nutrienților
  • Sinteza clorofilei.

Borul

Borul este esențial pentru polenizare, formarea fructelor și creșterea lăstarilor. Deficiența se manifestă adesea prin uscarea florilor, regresia lăstarilor, frunze pitice și fructe deformate. De asemenea, poate masca simptomele deficienței de Zn.

Calciu

Calciul este vital pentru dezvoltarea peretelui celular și, prin urmare, pentru calitatea și capacitatea de păstrare a fructelor. Insuficiența poate provoca pătarea amară, în special la anumite soiuri de mere, cum ar fi Honeycrisp, sau crăparea fructelor – cum ar fi la cireș.

Magneziul

Deficiența de magneziu se observă ca o cloroză între nervuri. K și Ca limitează absorbția de magneziu, iar acest lucru îl poate indica analiza solului.

Deficitul de magneziu duce la reducerea fotosintezei, ceea ce duce la frunze mai mici, mai deschise la culoare, precum și la o înflorire slabă, la o dimensiune redusă a fructelor și la o cădere semnificativă a fructelor.

Dacă probele foliare indică o deficiență de Mg, dar testele de sol arată niveluri adecvate, se va aplica Mg foliar. Dacă aprovizionarea solului este scăzută, se vor utiliza rezultatele testării solului pentru a determina ratele de aplicare.

Manganul

Frunzele galbene, cu nervuri verzi, pot fi simptome ale deficienței de mangan. Deficiențele de mangan sunt deosebit de comune în climatul arid cu soluri de pH ridicat.

Livezile de piersic pe soluri foarte alcaline sunt deosebit de susceptibile. Această deficiență este adesea mascată de deficiențele de zinc și fier, aceasta din urmă având simptome similare.

Deficiența poate fi, de asemenea, indusă prin aplicarea excesivă de chelat de fier.

Fierul

Deficiența de fier se indică de obicei prin frunze palide, galbene sau aproape albe și nervuri verzi. Acest simptom este numit cloroză și apare adesea la începutul sezonului pe noile creșteri.

Cloroza poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv creșterea slabă a rădăcinilor, solurile reci și umede de primăvară, pH-ul ridicat al solului, apa bogată în bicarbonați și solurile prost drenate sau compactate.

Sulfatul de fier nu este ușor absorbit de pomi. Totuși, chelații de fier oferă de obicei o corecție temporară a clorozei. Pomii de piersic tind să fie mai puțin receptivi decât alte specii la amendamentele cu fier.

Deficiență severă de fier poate fi confundată cu deficiența de magneziu. Dar deficiența de magneziu produce mai întâi simptome la frunzele mai bătrâne.

Cloroza de fier va persista dacă cauza este legată de irigare sau proprietățile fizice ale solului. Aceste probleme ar trebui abordate în paralel cu aplicarea îngrășămintelor.

Deși pH-ul solului este dificil de schimbat în solurile calcaroase, utilizarea îngrășămintelor acide care conțin sulf, lăsând solul să se usuce între udări și reducerea compactării, va îmbunătăți absorbția fierului.

Laboratorul de testări agrochimice Biolab Test oferă servicii profesionale de analize de sol, deschizând calea către o abordare productivă și sănătoasă pentru agricultura Moldovei.

Laboratorul Biolab Test SRL: mun. Chișinău, com. Stăuceni, drum M2, km 10, nr 9 – Clădirea FPC Bioprotect. 

Pentru mai multe detalii și consultanță despre testarea solului– apelați acum la 067777997 sau 022 600 700.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale