‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 4 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFiliera Vinului: Trei vinării au cumpărat utilaje de milioane, dar acesta stă şi rugineşte

Filiera Vinului: Trei vinării au cumpărat utilaje de milioane, dar acesta stă şi rugineşte

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În cadrul Programului de restructurare a sectorului vitivinicol Filiera Vinului 66 de beneficiari au implementat proiecte în valoare totală de 103.3 miloane de euro, dintre care 47,8 miloane de euro – suma aprobată de Banca Europeană de Investiții (BEI), și contribuția proprie a beneficiarilor – 55,5 miloane de euro.

Tatiana Savva, economist la centrul Expert-Grup susţine în studiul „Despre cum se pierd banii publici: Sinteza rapoartelor Curții de Conturi, Semestrul I 2017” că Programul a avut un impact pozitiv şi a permis reutilarea și renovarea vinăriilor, la crearea produselor vitivinicole de calitate înaltă, la reînnoirea plantațiilor de viță-de-vie competitive, ceea ce le-a permis vinificatorilor autohtoni să exporte în UE și pe alte piețe noi, anunță Mold-Street.

Iregularități ce țin de nevalorificarea împrumutului

Totodată ea constată verificările de audit ale Curţii de Conturi au relevat o serie de iregularități, la implementarea Programului „Filiera Vinului”. În special fiind vorba de iregularități ce țin de nevalorificarea împrumutului, selectarea beneficiarilor ce nu corespund criteriilor de eligibilitate și de modul în care a fost implementat Programului.

„Problemele de implementare sunt cauzate de lansarea cu o întârziere de trei ani a Componentei III „Operațiuni de leasing financiar”. În cadrul Programului această componentă este una dintre cele mai importante ca valoare și ca volum de resurse financiare dedicate. Acest fapt a limitat accesul potențialilor beneficiari la resursele creditului oferit în cadrul Programului, respectiv a dus la nevalorificarea împrumutului, dar și la suportarea unor cheltuieli de utilizare a creditului de peste 118.000 euro, în această perioadă (2011 – 2017)”, se menţionează în studiu.

‹ adv ›

O altă problemă identificată a fost monitorizarea insuficientă din partea MAIA și Unității de implementare a proiectului, ce a generat ineficiența utilizării mijloacelor financiare destinate implementării Programului.

Au cumpărat utilaje de milioane, dar nu îl folosesc

Astfel, echipamente procurate de Unitate pentru beneficiarii Proiectelor investiționale (PI) în valoare totală de 3,6 milioane lei (200.000 euro) nu sunt utilizate, ci stocate timp de până la 18 luni.

De exemplu, SA Mold-Nord a primit în anul 2013, un împrumut în sumă de 1,1 milioane euro pentru procurarea unor bunuri (valoarea totală a PI – 6,8 milioane euro). În urma vizitei la fața locului a echipei de audit, s-a constatat că 8 cisterne din inox, achiziționate în anul 2014, nu sunt instalate și nu se utilizează în procesul de producere, din cauză că spațiul unde urmau a fi amplasate nu este pregătit și reparat.

‹ adv ›

La Vinăria de Vale verificările auditului au relevat că bunurile amplasate în mun. Bălți, în valoare 200.000 de euro timp de circa un an nu se utilizează în procesul de producere și sunt conservate. Vinăria din Vale a fost finanțată de către BEI în anii 2014 -2015 cu suma totală de 1,5 milioane euro, iar costul total al PI a constituit trei milioane de euro.

În cazul SRL Vinăria Zâmbreni, auditorii au constatat că bunurile procurate din sursele creditului BEI de 1,1 milioane de euro alocat în 2013, sunt instalate, dar nu se utilizează de către vinărie, aceasta aflându-se în proces de insolvabilitate.

Potrivit sursei citate, această companie a fost implicată şi într-o schemă prin care afacerişti ce stau în spatele ei au beneficiat de credite de peste 25 de milioane lei, printr-o schemă ce face parte din frauda bancară de un miliard de dolari de la cele trei bănci.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›