Proiectul de lege care prevede rambursarea TVA-ului agricultorilor și acoperirea dobânzilor la creditele luate, a fost aprobat de Fondul Monetar Internațional. Potrivit autorităților, proiectul dat lege urmează să fie adoptat și de cabinetul de miniștri, după ce a primit avize pozitive de la comisiile responsabile, iar ulterior trebuie să fie votat și de parlament.
Cel mai probabil, proiectul dat de lege va fi inclus pe ordinea de zi în ședința de mieruri a Guvernului pentru a fi aprobat. Ca urmare, a aprobării acestui proiect, TVA-ul va fi restituit agricultorilor, așa cum și-au dorit ei, însă sub formă de scutiri de numite plăți, efectuate din contul acelor bani.
Cât privește reeșalonarea creditelor, statul va acoperi o anumită parte din dobândă, stabilită de organizațiile de finanțare la creditele investiționale.
Amintim, că inițial autoritățile au decis alocarea unor compensații în mărime de 540 de lei pentru fiecare hectar reînsămânțat. Pentru fiecare hectar de grâu de toamnă afectat mai mult de 60% urmau să fie alocați 500 de lei, pentru orz de toamnă – 510 lei, iar pentru rapiță de toamnă – 700 de lei.
Ulterior, au mai fost identificate alte 100 de milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului și compensațiile s-au majorat un pic. Ca urmare, pentru un hectar reînsămânțat Guvernul urma să achite 1080 lei. Pentru 1 ha semănat cu grâu, afectat în proporție mai mare de 60% – 1000 lei, orz – 1020 lei, rapiță – 1400 lei.
Ca urmare, a numeroaselor proteste organizate în mai multe raioane ale țării de fermieri, aceste taxe s-au majorat, însă nu atât cât au solicitat agricultorii. În prezent, acestea constituie: pentru 1 ha de grâu de toamnă 1.500 de lei, orz de toamnă – 1.530 lei, rapița – 2.100 lei, terenurile reînsămânțate – 1.620 lei, plantații pomicole – 3.800 lei, legume – 2.000 lei, viță de vie – 3.000 de lei. Fermierii trebuie să depună dosarele în timp util la agențiile teritoriale ale AIPA. Termenul limită este 18 septembrie.
Comentarii