‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFNF și UniAgroProtect se pronunță împotriva majorării impozitului funciar

FNF și UniAgroProtect se pronunță împotriva majorării impozitului funciar

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Mai mulţi producători agricoli s-au declarat nemulţumiţi de faptul că impozitul funciar ar putea să crească cu 15%, iar la procurarea pieselor de schimb s-a propus introducerea taxei pe valoare adăugată în mărime de 20%, informează Moldpres.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor (FNF) din Moldova, Valeriu Cosarciuc, a menționat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, ”că aceste majorări, prevăzute în proiectul politicii fiscale pentru anul 2016, sînt inadmisibile în situaţia în care anul trecut producătorii agricoli au înregistrat pierderi, numai din cauza secetei, de aproximativ 6 miliarde de lei”.

Potrivit sursei citate, pe parcursul anului 2015, economia R. Moldova a fost afectată de mai mulţi factori precum: restricţiile comerciale impuse de Federaţia Rusă, recesiunea economică, furtul miliardului şi criza din sectorul bancar.

„În iulie 2015, noi am elaborat pachetul agricol, unde am cerut să fie introdusă cota zero la impozitul agricol, să fie creat un fond de garantare a creditului agricol, precum și elaborată o lege specială privind piaţa produselor petroliere. Din păcate, pachetul agricol nu a fost adoptat de Parlament. A fost votată o lege cu privire la piaţa agroalimentară, dar aceasta nu este funcţională. O altă problemă o constituie faptul că avem nevoie de o Lege a apelor. Fermierii cheltuiesc zeci de mii de lei pentru a obţine o autorizaţie de utilizare a apei pentru irigare”, a mai spus Valeriu Cosarciuc.

‹ adv ›

În opinia preşedintelui Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, problema principală o constituie în prezent majorarea impozitului funciar.

„Ministerul Finanţelor solicită majorarea impozitului funciar de la 1,50 lei pînă la 1,73 lei pentru un grad hectar. Este un moment nepotrivit. Anul trecut a fost unul de şoc pentru agricultura noastră. În ianuarie 2016, preţurile la produsele agricole au scăzut cu 20% în comparaţie cu cele din toamna trecută. Tocmai de aceea cerem Parlamentului să nu majoreze presiunea fiscală asupra fermierilor”, a subliniat Alexandru Slusari.

Reprezentanţii organizaţiilor fermierilor şi producătorilor agricoli au mai solicitat majorarea fondului de subvenţionare a sectorului agricoli pînă la 1,5 mlrd. lei. Totodată, aceștia au menționat că statul le datorează agricultorilor circa 500 de milioane de lei pentru plata compensaţiilor din anul trecut.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›