‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 iulie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFNFM: Agricultorii nu văd rostul efortului lor în afacerea pe care au construit-o ani de zile....

FNFM: Agricultorii nu văd rostul efortului lor în afacerea pe care au construit-o ani de zile. Vom organiza Adunarea Generală

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Federația Națională a Fermierilor din Moldova (FNFM) prezintă un raport privind activitatea și provocările membrilor în anul 2023.

„În anul 2023, Consiliul Administrativ al FNFM a depus eforturi  pentru implementarea activităților prevăzute în Planul său de  activitate și obiectivele prevăzute în proiectele de asistență tehnică, prin care s-a contribuit la dezvoltarea organizatorică şi instituţională a Federației, prestarea serviciilor de informare, consultanţă şi instruirea fermierilor, activităților de reprezentare și lobby, în condițiile unei crize generale, ce nu a mai fost întâlnită până acum”. 

FNFM declară că, în 2023 agricultorii din zona de sud au fost afectați grav de secetă, iar sectorul agricol, în ansamblu, de scumpirile exagerate la combustibil, îngrășăminte și pesticide și mai ales de prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase, provocate de războiul din Ucraina.

Deși, cu excepția agricultorilor afectați de secetă, în 2023 au fost înregistrate recolte comparativ bune, această situație i-a condamnat pe majoritatea agricultorilor la o stare de incapacitate de a-și finanța investițiile în noul an agricol, 2024.

„În asemenea situație, agricultorii nu-și văd rostul efortului lor în afacerea pe care au construit-o ani de zile. Această situație i-a făcut să-și exprime îngrijorarea și dezamăgirea în acțiunile de protest din anul 2023, pe care le continuă și în prezent.

Acțiunile autorităților pentru ameliorarea situației n-au fost suficiente și rezultative. Comunicarea lor cu agricultorii lasă mult de dorit. Lipsa de acțiuni eficiente de sprijin al sectorului agricol din partea statului, într-o asemenea situație, ne fac să credem, că  persoane cu funcții înalte de răspundere nu înțeleg pe deplin rolul și importanța agriculturii într-o țară care se pretinde a fi prosperă și civilizată”, menționează federația.

‹ adv ›

Agricultorii își vând producția agricolă, în special cerealele și floarea soarelui la prețuri mai mici ca în anii precedenți, ba chiar la prețuri mai mici decât costul producției, pe când prețul inputurilor a crescut considerabil.

„În ciuda acestei situații, CA al FNFM, împreună cu OR, CIC, au continuat să acorde fermierilor transfer de informaţie şi cunoştinţe în cadrul grupurilor de producători, au organizat diferite instruiri utile pentru fermieri.

Federația a continuat să promoveze și să apere interesele economice și sociale ale fermierilor prin oferirea de consultări fermierilor privind problemele accesului lor la finanțare, credite și subvenții, elaborând și promovând propuneri concrete instituțiilor statului”.

Pe data de 23 februarie va avea loc Adunarea Generală al Consiliului Administrativ al FNFM. Pentru 2024 federația își propune:

  • să fie mai insistentă în relațiile cu Administrația Publică Centrală pentru a îmbunătăți politicile statului în domeniu agricol. Să dezvolte capacitățile FNFM de prestare a serviciilor de consultanță și instruire de calitate pentru fermieri în condițiile  provocărilor schimbărilor climatice, de criză economică generală;
  • organizeze consultarea extinsă a agricultorilor pentru generarea și elaborarea propunerilor pentru îmbunătățirea politicilor statului în agricultură;
  • să sporească nivelul de autofinanțare a Federației;
  • să promoveze mai activ forme moderne de asociere și cooperare a fermierilor;
  • să revadă și să reorganizeze FNFM dintr-o organizație a fermierilor în una a asociațiilor de fermieri constituită pe bază de produs;

În plus, FNFM:

‹ adv ›
  • va contribui la dezvoltarea capacităţilor de producţie și  comercializare a fermierilor prin promovarea asocierii şi  promovarea formelor moderne de cooperare; 
  • va realiza asocierea fermierilor în cadrul Federației în bază de produsul agricol;
  • va îmbunătăţi calitatea serviciilor de informare, consultanţă şi instruire prestate fermierilor, ținând cont de schimbările climatice, situația de criză care afectează  activitatea economică și socială a fermierilor. 
  • va fi mai insistentă în promovarea drepturilor şi intereselor fermierilor în instituţiile statului, îmbunătăţirea politicilor agricole, inclusiv prin participarea activă în procesul de elaborare a cadrului legislativ și normativ cu referire la sectorul agricol;
  • va sprijini şi promova tinerii fermieri şi femeile în cadrul FNFM;
  • va depune eforturi pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare a FNFM prin colectarea mai bună a cotizaţiilor de membru, a atragerii de fonduri în cadrul proiectelor de asistenţă tehnică, a optimizării cheltuielilor administrative, îmbunătățirii managementului financiar și administrativ.

Consiliul Administrativ al FNFM va aborda critic, dar constructiv, problemele cu care se confruntă fermierii din R. Moldova şi va contribui la soluţionarea lor în colaborare cu alte organizaţii din ţară şi de peste hotare, cu Administraţia Publică Centrală şi Locală.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›