Problemele producătorilor, cum ar fi: prețuri mici, tehnologii învechite de producere, cantități mari de recolte ce nu au fost comercializate, dar și altele au fost discutate în cadrul Adunării Generale a Federației Naționale a Fermierilor din Moldova (FNFM), ce a avut loc pe data de 15 februarie curent.
Valeriu Cosarciuc, a menționat pentru Agrobiznes că, Federația are drept scop ridicarea nivelului de trai al populației din spațiul rural. Iar pentru aceasta este necesar nu doar aportul fermierilor, ci și a conducerii țării, deoarece politica trebuie elaborată astfel încât, oamenii să poată gestiona o afacere acasă.
„Pe parcursul anului 2018 am desfășurat diverse activități pentru a întări capacitățile de instruire a Federației. În general, FNFM vine în suportul fermierilor facilitând accesul la finanțare și stimulând accesul echitabil la subvenționare. La moment, sunt circa 17 mii de membri ai Federații, dintre care 5 mii de membri sunt activi. Anul trecut au aderat alți 600 de membri. Pe parcursul anului, au fost organizate peste 4 mii de consultări pentru fermieri și create 18 grupuri de producători. Au fost organizate traininguri privind accesul la subvenționare, promovarea serviciului de extensiune. Am ajutat fermierii la elaborarea planurilor de afaceri. Ne asumăm drept angajament, pentru acest an, să contribuim ca fermierii să-și poată finanța planurile de afaceri. Consider că, trebuie stimulați micii fermieri, deoarece producerea de bază este asigurată de aceștia (carne – 60%, fructe – 50%, ouă – 55%, etc). Promovarea agriculturii și producătorilor este absolut necesară, de altfel, politica trebuie gestionată astfel încât, oamenii să facă business în țară”, a declarat președintele FNFM.
Prezent la eveniment, Iurie Ușurelu, secretar general de stat al MADRM, a menționat că, în cadrul adunării sunt discutate cele mai importante subiecte pentru producători. La fel, ținând cont de problemele din ultimii ani, pentru a avea succes fermierii ar trebui să se axeze pe producerea culturilor cu valoare adăugată, inclusiv producerea eco.
„Adunarea Națională este, de fapt, un eveniment foarte important, deoarece sunt prezentate totalurile și se trasează sarcini pentru conducerea Federației în raport cu membrii săi. FNFM contribuie ca produsele fabricate în Moldova să se regăsească pe piețele internaționale, deoarece capacitatea de consum în țară este destul de redusă. Sunt multe probleme cu care se confruntă fermierii la exportul mărfurilor și doar discutând, analizând putem identifica cele mai bune soluții. Fermierii mici sunt supuși riscului de insuficiență financiară. Nu vorbim de lipsa resurselor, dar de faptul că costul produselor este mare, respectiv rentabilitatea scăzută. Fermierii mici nu au capacitatea de a prezenta gajul solicitat de băncile comerciale. Cred că, am găsit soluții pentru a echilibra posibilitatea de aplicare a producătorilor la Fondul de subvenționare. Capacitatea pieței interne nu este suficientă pentru a asimila toate produsele. Deci, promovăm dezvoltarea capacităților de export pe piețele externe. Am solicitat mediului agricol să vină cu propuneri de îmbunătățire a Hotărârii Guvernului privind subvenționarea. Pentru a aplica agricultura intensivă trebuie să dezvoltăm capacitatea intelectuală, să stimulăm asocierea și implementarea practicilor agricole noi. O soluție viabilă pentru producători ar fi încheierea contractelor futures”, a spus Iurie Ușurelu.
Iacob Covaliu, producător de struguri soiuri tehnice și de masă pe o suprafață de 5 hectare, susține că în Republica Moldova nu sunt apreciați fermierii mici, cu toate că anume aceștia asigură piața cu produse de calitate.
„Pe lângă producerea strugurilor mai avem și o prisacă în raionul Hâncești. Sunt membru al FNFM de când a fost fondată Federația, de circa 20 de ani. Pentru mine este foarte importantă comunicarea, ce asigură schimb de experiență cu alți producători. La fel, au fost organizate diverse instruiri la care am participat. În general, cred că, un fermier ce și-a stabilit obiective trebuie să colaboreze cu ceilalți fermieri, aici acest lucru este asigurat. Doresc să-mi dezvolt în continuare mica mea afacere, după modelul european. Dar cea mai mare problemă este faptul că statul, în mare parte, susține doar întreprinderile mari, iar producătorii mici sunt lăsați pe planul doi. Tinerii nu prea doresc să se implice în agricultură, deoarece nu sunt stimulați. Deseori, ne confruntăm cu probleme atunci când dorim să depunem dosarul pentru subvenționare, deoarece trebuie să ne adresăm companiilor private pentru suportul unui notar”, a spus Iacob Covaliu.
Anatolie Odainic, producător de cereale și produse lactate din Căușeni, este membru al FNFM de 5 ani. Acesta a menționat că, pentru a se dezvolta, producătorii au nevoie de stabilitatea prețurilor pe piață, altfel, din munca fermierilor au de câștigat doar intermediarii.
„Produc grâu, porumb și dețin o turmă de oi. Sunt membru a Federației de 5 ani, cu părere de rău, probleme sunt foarte multe și devin tot mai acute. Cred că și statul ar trebui să intervină, deoarece prețurile pe piață variază de la an la an. Chiar dacă a fost pentru unele culturi surplus de recoltă în anul trecut, prețurile au scăzut la toate. Mă gândeam să plantez o livadă de nuci, pentru a-mi întoarce feciorii de peste hotare acasă. Dar de la prețul de circa 100 lei/kilogram în anul 2017 și precedenții, în anul acesta prețul de comercializare deja este de 30-40 de lei. Argumentul este că miezul este de calitate proastă, dar nu în toate livezile a fost așa și până și miezul de calitate a avut prețul maxim de 45-50 de lei. În acest an, am vândut cu un preț mic și grâul și porumbul. La fel e și cu brânza de oi, care este comercializată cu prețuri mari de către intermediari, iar de la producători este cumpărată cu prețuri ce practic nu acoperă cheltuielile. Piața trebuie dirijată, altfel, nu vom mai avea produse autohtone”, a spus Anatolie Odainic.
Lilia Hâncu, producătoare de struguri din Hâncești, a devenit recent membră a FNFM. Astfel, aceasta speră să-și dezvolte mica afacere și să-și vândă produsul în supermarketurile din țară.
„Am devenit membru FNFM la finele anului trecut. Am vrut să aflu mai multe despre succesele FNFM și realizările din anul trecut, dar și ce obiective sunt stabilite pentru anul viitor. Producem struguri de masă – soiul Moldova. Inițial, planificam să mărim suprafețele cu câteva soiuri tehnice, dar văzând problemele din acest an cu comercializarea, deja nu mai suntem siguri. Practic, nu putem face nimic, controalele se efectuează doar „pe hârtie”. Ne axăm mult pe calitate și dorim să vindem în supermarketuri, dar din cauza acestor impedimente nu prea reușim. Sperăm, cu ajutorul Federației, să facilităm accesul pe piață. În acest an, am vândut circa 40% din struguri, am produs și vin, dar nu-l pot comercializa”.
Un alt producător, Oleg Gontea din Dondușeni, care produce mere dorește să devină membru al Federației pentru a colabora cu alți producători la comercializarea recoltei.
„Nu sunt membru al Federației, dar îmi doresc să devin. Sper împreună să soluționăm problema comercializării. În acest an, mere de calitate de soiuri de toamnă și iarnă au fost vândute cu maxim 70 de bani/kilogram la suc, eu le-am lăsat pe sol în livezi. Am vândut cu un preț bun doar soiurile de vară. În anii 2016-2017 recolta a fost compromisă din cauza grindinei, iar în 2018 prețul a fost prea mic. Chiar și prin implementarea tehnologiilor avansate de producere nu suntem asigurați de riscuri”.
Gheorghe Malcoci, producător de piersici din Florești, a participat la Adunare pentru a afla informații privind subvenționarea pentru valorificarea post-recoltare a producției. Fermierul susține că, pentru a produce fructe, legume și alte produse de calitate producătorilor din țară le este indispensabil un laborator modern.
„Produc piersici pe o suprafață de două hectare, la fel, dispun și de utilaj pentru uscarea fructelor. În acest an, am comercializat fructe uscate și în SUA, acestea având o calitate extra. Vreau să procur și utilaj pentru tăierea fructelor, deoarece acum acest lucru este făcut manual, cu foarte multe cheltuieli. Fiind membru al FNFM îmi doresc să aflu mai multe despre proiectele de subvenționare pentru a cumpăra utilajul respectiv. Usuc fructele natural, și astfel acestea își păstrează toate proprietățile. Mă axez pe calitate, de aceea și sper mult să fie deschis în Moldova un laborator unde ar putea efectua analiza organelor verzi ale plantei și determinat ce element lipsește. Astfel, vor fi eliminate administrările în exces a îngrășămintelor. Asemenea laborator este în Ucraina, dar cheltuielile pentru a efectua analizele sunt prea mari”.
Federația Națională a Fermierilor din Moldova are drept obiective dezvoltarea abilităților antreprenoriale ale fermierilor, dar și promovarea gospodăriilor țărănești (GȚ), acestea fiind nucleul de bază al agriculturii din Republica Moldova.