Această modificare este prevăzută de proiectul legii privind principiile de subvenționare în agricultură și dezvoltare rurală, elaborat de Agenția pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) și prezentat pe 21 iunie la dezbateri publice, anunță InfoMarket.
Vicedirectorul AIPA Nicolae Ciubuc a comunicat că bugetul fondului va fi format atât in mijloacele de stat, cât și din cele ale partenerilor de dezvoltare (de exemplu programul ENPARD). Proiectul de lege prevede aprobarea Fondului național de dezvoltare agricolă și rurală pentru cinci ani. Bugetul acestuia va fi de cel puțin 4% din veniturile aprobate ale bugetului de stat pentru anul în curs.
Potrivit lui Nicolae Ciubuc, astfe, bugetul fondului va fi de cel puțin 1,2 miliarde de lei. Documentul prevede trei modalități de plată a subvențiilor:
- plăți directe (suma fixă este alocată la 1ha/1 animal),
- plăți în avans (start-upurilor le vor fi oferite până la 50% din volumul total al investițiilor),
- reducerea subvențiilor (la acordarea informațiilor incomplete, încălcarea normelor tehnice și tehnologice, etc).
De asemenea, proiectul de lege prevede majorarea subvențiilor cu 15% pentru fermieri tineri și femei, cu 20% pentru producătorii de producție agricolă ecologică, cu 15% pentru fermierii din zonele nefavorabile pentru agricultură și cu 10% pentru achiziția producției autohtone. Un consiliu de observatori va supraveghea distribuirea banilor și activitatea Fondului național de dezvoltare agricolă și rurală. Iar examinarea cererilor de subvenționare va dura cel mult 2 luni. Pentru examinarea cererii va fi percepută o taxă în mărime de 2% din suma solicitată (1% este achitat de fond și 1% de solicitant).
Proiectul de legere privind principiile de subvenționare în agricultură și dezvoltare rurală urmează să fie aprobat în cadrul sesiunii de vară a parlamentului. În cazul aprobării, documentul va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, iar unele prevederi – de la 1 ianuarie 2020.
Comentarii