‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. 86 de participanți de la 52 de vinării din țară au studiat bunele...

FOTO. 86 de participanți de la 52 de vinării din țară au studiat bunele practici la îmbutelierea vinurilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) depune eforturile necesare pentru creșterea calității Vinului Moldovei, oferind mai multe programe educaționale. Recent, experții instituției au desfășurat un seminar dedicat creșterii nivelului de calitate al vinurilor produse în Republica Moldova și îmbutelierii vinurilor cu Indicație Geografică Protejată (IGP). Prezenți la seminar, cei 86 de participanți de la 52 vinării din țară au studiat bunele practici ale experților și au realizat un tur ghidat în halele de producere a vinăriei Asconi – gazda evenimentului.

Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului: „Creșterea calității vinurilor noastre este una dintre prioritățile strategice ale ONVV și reprezintă un proces important și continuu în dezvoltarea industriei. Iată de ce, reprezentanții sectorului vitivinicol beneficiază de asistență și instruire oferită de experții în domeniu, în cadrul programelor organizate de ONVV în fiecare an. Aceste seminare reprezintă nu doar o platformă ce aduce un suport informațional important, dar și una de schimb de bune practici, la care participanții au posibilitatea să împărtășească inovațiile, tendințele, aspectele legale sau alte tematici din domeniu”.

Elizaveta Breahnă, expert coordonator vinificație, Oficiul Național al Viei și Vinului: „Un factor important al longevității unui vin în sticlă îl constituie etapa finală din ciclul de producere și anume îmbutelierea corectă a vinului. Este important să fie înlăturate toate punctele critice care influențează asupra calității vinului pe parcursul etapei de îmbuteliere și anume: sterilitatea aerului, a apei, igiena spațiului, a personalului și a aparatelor din lanțul liniei de îmbuteliere, protecția produsului cu îmbogățirea cu oxigen.  Nerespectarea acestora duce la diminuarea calității vinului și la micșorarea logenvității în sticlă.”

Alături de experții ONVV, bunele practici au fost împărtășite și de experții companiilor din domeniu – Vinăria „Purcari” și Vinăria „Asconi”. Gazda evenimentului a organizat pentru participanți și un tur în halele de producere ale vinăriei, unde au fost discutate cele mai importante aspecte care influențează calitatea vinului. Tot în cadrul evenimentului au fost diseminate bunele practici, care au fost acumulate de către ONVV, în cadrul a două vizite internaționale de studiu:

  • Rioja, Spania (11-16 noiembrie) – studierea și implementarea bunelor practici privind producerea vinului cu denumire de origine protejată. Din delegația Moldovei au făcut parte 7 reprezentanți ai regiunilor vitivinicole cu IGP.
  • Rhone, Franța, (25-30 noiembrie) – preluarea mecanismelor de promovare a produselor vitivinicole cu indicație geografică protejată. Din delegația Moldovei au făcut parte 7 reprezentanți ai regiunilor vitivinicole cu IGP.

Seminarul s-a finalizat cu o degustare de vinuri din roada anului 2018, oferită de Vinăria „Asconi” și Vinăria „Purcari”, dar și vinuri produse de ONVV în condiții de micro-vinificare, în cadrul proiectului lot demonstrativ „Struguri de calitate”.

‹ adv ›

Despre Vinul Moldovei cu IGP

Vinul Moldovei este un produs de calitate, cu niște caracteristici unice, specifice locului de origine, terroir-ului și tradițiilor locale. Calitatea înaltă a produselor vitivinicole din Republica Moldova este garantată de Indicația Geografică Protejată (IGP) și Denumirea de Origine Protejată (DOP) – însemne care asigură consumatorul că produsul este originar dintr-un areal viticol delimitat, obținut din anumite soiuri de struguri și produs după niște reguli stricte.

În acest moment, în Moldova sunt delimitate următoarele zone viti-vinicole cu Indicație Geografică Protejată: Codru, Ştefan Vodă şi Valul lui Traian. Pentru menținerea unei calității înalte a vinului îmbuteliat, în anul 2015 Oficiul Național al Viei și Vinului a început implementarea caietelor de sarcini privind fabricarea produselor vinicole cu IGP și DOP, care cuprind descrierea întregului proces de producere: începând de la plantarea viței-de-vie, până la fabricarea vinului și îmbutelierea acestuia. Iar un an mai târziu, vinurile care corespundeau criteriilor de calitate au primit permisiunea să indice pe eticheta mențiunea „Indicație Geografică Protejată”, în conformitate cu standardele și cerințele Uniunii Europene. Astfel, Vinul Moldovei a devenit primul dintre produsele agro-alimentare din țara noastră pentru care se aplică însemnele de calitate IGP și DOP. Implementarea însemnelor de calitate în RM a constituit un rezultat important în urma armonizării legislaţiei RM din sectorul vitivinicol cu cea din Uniunea Europeană. Acestea sunt similare cu conceptul de „Denumire de origine controlată” (DOC) sau „Appellation d’Origine Contrôlée” (AOC) din țările vitivinicole din Lumea Veche.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›