Ana Statova din satul Congaz este un exemplu demn de urmat de orice femeie care visează la propria afacere. Aceasta administrează o agropensiune, o afacere în care a pus mult suflet și multă muncă.
„Mi-am început activitatea de antreprenoriat în anul 1994, după decesul soţului. El îşi dorea să deschidă o fabrică de panificaţie în sat şi astfel să contribuie la dezvoltarea infrastructurii. Atunci copii mei erau foarte mici aveau 2 şi respectiv 3,5 ani, dar am decis să realizez visul soţului meu. Așa am reușit să deschid fabrica de pâine în localitate. Produceam câte 200-300 de pâini zilnic și aveam foarte mulți cumpărători, chiar din satele vecine. Mai târziu, cu ajutorul prietenilor am deschis și un magazin. Cu timpul, am înţeles că nu toată făina cumpărată este de calitate, astfel, am cumpărat o moară, apoi am mai cumpărat două. După care, am decis să-mi extind domeniul de activitate şi mă ocupam cu cultivarea grâului şi fasolei. Am depus eforturi enorme pentru a-mi menţine afacerea, luam credite, doream să rămân în ţară şi să-mi cresc copiii”, a spus antreprenoarea.
Orice afacere necesită energie şi inovaţie, astfel antreprenorii trebuie să cunoască care sunt cerințele pe piață, ce așteptări au clienții. Aşa, Ana Statova a ajuns să se reprofileze.
„Încercam să mă orientez pe piaţă şi să produc ceea ce se solicită, am început să cultiv cartofi după tehnologii olandeze pe o suprafaţă de 10 hectare, în al treilea an am semănat deja 50 de hectare, însă din cauza temperaturilor înalte acestea au ars. În locul unde acum se află agropensiunea era un depozit, am decis să-l cumpăr pentru a-l renova şi păstra cartofii. Mai apoi, m-am gândit că trebuie să construiesc ceva deosebit pentru localitatea mea și nu doar şi am reconstruit depozitul transformându-l într-o sală de nunţi. Desigur că, am apelat la credite şi m-am axat pe bucătăria naţională şi nu am dat greş. Anul acesta, restaurantul împlineşte 8 ani de când a fost deschis şi-l renovăm în fiecare an”, a adăugat Ana Statova.
Ideea de a deschide o agropensiune o avea de mult timp, însă realizarea acesteia a început acum câţiva ani când au fost construite primele căsuţe. La moment, aceasta colaborează cu producătorii bio de legume, carne şi lactate.
„Produsele necesare pentru a pregăti bucatele naționale pentru turişti sunt cumpărate de la fermierii din sat. Îi informez despre cantitatea şi data când trebuie totul să fie pregătit. Carnea, ouăle şi produsele lactate sunt bio, iar eu cunosc bine cu ce şi când au fost hrănite animăluţele. Aceleaşi cerinţe le am şi faţă de calitatea legumelor, sunt convinsă că totul va merge bine şi nu voi avea probleme”, a menţionat Ana Statova.
Chiar dacă e femeie, administrează agropensiunea cu multă iscusinţă şi soluționeză problemele rapid şi eficient. Speră că aceasta va fi apreciată în ţară şi peste hotare.
„Nu am probleme cu personalul, deoarece sunt mereu aici şi am grijă de ceea ce fac şi cum fac. În cazul încălcărilor grave aceştia sunt eliberaţi din funcţie. Scopul principal este de a satisface cerinţele clienţilor şi depun efort maxim pentru aceasta”, a explicat antreprenoarea.
Ana Statova administrează agropensiunea împreună cu fiicele sale, care au studii economice şi în domeniul turismului. Aceasta prezintă un model bun de gestionare a afacerii pentru actualii şi potenţialii antreprenori, iar crearea unei agropensiuni şi în alte regiuni ale Moldovei ar favoriza dezvoltarea afacerilor locale, agroturismului, iar micii producători îşi vor putea mai uşor realiza producţia în cadrul acestora.
Comentarii