‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
11.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFOTO. Andrei Cumpanici: „Recoltarea merelor în faza optimă asigură o păstrare mai îndelungată”

FOTO. Andrei Cumpanici: „Recoltarea merelor în faza optimă asigură o păstrare mai îndelungată”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La data de 5 septembrie curent, în raionul Soroca s-a desfăşurat seminarul „Cerinţele privind recoltarea optimă şi păstrarea merelor”. În cadrul evenimentului organizat de Proiectul USAID/APM şi Moldova Fruct au fost prezentate metode sigure de determinare a maturităţii de recoltare a celor mai populare soiuri de mere crescute în Moldova şi tratamentele aplicate pentru obţinerea unei calităţi înalte a acestora. La seminar au fost prezenţi mai mulţi horticultori din regiune.

Andrei Cumpanici, specialist în Siguranţa Alimentelor şi Post Recoltă în cadrul proiectului APM, a menționat despre activităţile primare pentru recoltare, stabilirea momentului optim de recoltare, tratarea şi păstrarea merelor după recoltare.

„Recoltarea trebuie să fie efectuată în momentul optim, atunci când fructele au ajuns la un anumit grad de maturitate şi îndeplinesc o serie de criterii obective cum ar fi forma, mărimea, culoarea, fermitatea, compoziţia chimică. Aceste criterii diferă de la un soi la altul, fiind influenţate de portaltoi, prezenţa anumitor elemente în sol, intensitatea fertilizării cu N, S, Mg, Mn, conţinutul de zahăr în celule, condiţiile metereologice, lumina solară şi fluctuaţiile de temperatură. Fiecare soi are termenul optim de recoltare diferit. Spre exemplu, soiul Granny Smith se recoltează la fermitatea de 8,5-7,5 kg/cm2 şi la un nivel de hidroliză a amidonului de 3-6, iar pentru soiul Jonagold fermitatea optimă ar fi de 8-6 kg/cm2 şi nivelul de hidroliză stabilit între limitele 4-7. Pentru a începe recoltarea merelor este nevoie ca managerul gospodăriei să poată demonstra că s-au respectat intervalele de la aplicarea produselor de uz fitosanitar până la recoltare prin utilizarea înregistrărilor de aplicare a produselor de uz fitosanitar şi datele de recoltare a culturilor tratate”, a explicat Andrei Cumpanici.

În cadrul seminarului, Ina Butucel, specialist politici şi reforme în domeniul agriculturii APM, a ținut să aducă la cunoștința producătorilor prezenți despre amenzile pe care le vor achita aceştia în cazul nerespectării legislaţiei cu privire la desfăşurarea activităţilor cu caracter ocazional de zilieri în agricultură. Lege ce a intrat în vigoare la data de 2 septembrie curent.

Un alt subiect important a fost abordat de Ananie Peşteanu, specialist în domeniul pomiculturii, care a relatat despre pieţele de desfacere pentru merele produse în Moldova, dar şi aspectele tehnologice privind aplicarea diferitor preparate pentru a optimiza calitatea producţiei de mere.

„Calitatea merelor produse în Moldova se menţine la acelaşi nivel, pe parcursul ultimilor ani, nu şi cerinţele înaintate de piețele externe unde acestea sunt comercializate. Astfel, în ultima perioadă, sunt abordate noi măsuri de îmbunătăţire a calităţii, iari unii producători aplică noi produse, cum ar fi stimulatorii de creştere ce duc la mărirea productivității. În zona de Nord, horticultorii normează încărcătura, în Soroca însă nu se aplică astfel de măsuri şi se pierde din calitate. Tratamentele de rărire pot fi aplicate începând cu faza de înflorire, în cazul în care sunt prea multe flori în coroana pomilor. Dacă este neglijat momentul optim de aplicare, efectul produsului nu mai este vizibil. Totodată, mulţi horticultori utilizează diverse produse pe bază de polietilen glicol ce măresc efectul îngrăşământului sau pesticidului aplicat. Dar, orice tratament trebuie să fie efectuat cu produse înregistrate în ţara unde vor fi exportate merele, în caz contrar, acestea pur şi simplu nu vor fi cumpărate. Merele produse în Moldova, cel mai des, sunt exportate în ţările UE şi Rusia, preferabil ar fi, ca produsul aplicat să fie admis în majoritatea acestor ţări pentru ca fermierul să se poată reorienta pe altă piaţă în caz de insucces”, a adăugat Ananie Peşteanu.

Specialiştii au atenţionat despre importanţa dezinfecţiei frigiderelor şi respectarea condiţiilor de păstrare.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›