‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 15 ianuarie, 2025
1.1 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. Cea mai mare livadă de gutui bio din Moldova se află la Orhei....

FOTO. Cea mai mare livadă de gutui bio din Moldova se află la Orhei. Antreprenorul caută parteneri de export

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Vasile Cojocaru, în vârstă de 30 de ani, din satul Pohrebeni, raionul Orhei, administrează cea mai mare livadă de gutui bio din țara noastră. Livada sa a rodit pentru prima dată anul trecut. Cum e și absolut normal, prima roadă a fost mică, de 50-60 de tone. Anul acesta însă antreprenorul are așteptări mari. După calculele sale, ar trebui să culeagă până la 300 de tone de fructe, care sunt certificate 100% bio. Acum este în căutarea unor parteneri de afaceri, cu care ar putea face legătură ca să-și vândă marfa la un preț bun.

Reporterul Agrobiznes a stat de vorbă cu Vasile Cojocaru, care a povestit cum a început afacerea și ce planuri de viitor are.

„Am vrut să folosim pământul inteligent”

‹ adv ›

Totul a început acum 5-6 ani, când nu știa cum ar folosi inteligent cele 14 hectare de teren ale familiei. După mai multe consultări cu specialiștii, împreună cu tatăl său, care este și lider de pământ în sat, au decis să planteze o livadă de gutui.

„Ne gândeam că livezi de mere, prune, piersici, etc. sunt foarte multe în țara noastră, dar anume de gutui nu prea erau și de asta ne-am zis să încercăm noi”, povestește antreprenorul.

Zis și făcut. Livada a plantat-o fiind asistat îndeaproape de specialiști în horticultură, care au luat probe de sol și i-au dat ulterior sfaturi ce soiuri de copaci să folosească. Ulterior a ținut însă neapărat să-și certifice livada ca fiind organică.

„După câte am înțeles, sunt puține livezi de gutui înregistrate organice. Mai este una de 10 hectare și paremi-se mai sunt câteva de 5 hectare. La noi totul este 100% ecologic. Avem și acte. La prelucrarea copacilor și fructelor noi nu folosim nimic altceva decât piatră vânătă și var. Nu stropim livada cu chimicale. Datorită altoiului, fructele nu sunt tari. Au un gust foarte bun și arată bine. Noi garantăm că sunt ecologice pentru că știm cum le-am prelucrat și cu ce le-am stropit. Îngrășăminte și alte substanțe nu folosim”, dă asigurări producătorul.

Până recent, toate lucrările în livadă erau făcute manual de lucrători. Însă de curând, antreprenorul și-a cumpărat o freză la mâna a doua. Astfel că toate lucrările la copaci le face cu acest utilaj, iar deja printre rânduri cu tractorul.

‹ adv ›

Probleme cu depozitarea fructelor

Pentru că nu are suficienți bani ca să-și construiască de unul singur depozit și frigider, Vasile Cojocaru a purtat discuții cu proprietarii de livezi din satele vecine ca să se unească într-un grup. Speranțele sale pentru dezvoltarea afacerii se leagă în mare parte de proiectele externe de finanțare, întrucât creditele la băncile noastre sunt foarte mari.

„Ne gândim pe viitor să facem un grup asociat și să construim un frigider și o linie de prelucrare. Vrem să aplicăm la diferite proiecte pentru că am înțeles că grupurile de producători primesc mai ușor granturi. Nu vrem să ne implicăm în credite pentru că dobânzile sunt foarte mari și nu știm ce se poate întâmpla mâine. Mai bine mai greu, decât să ne asumăm riscuri mari. Plus la toate cea mai mare problemă la credite rămâne a fi gajul”, spune Vasile Cojocaru.

Până va avea propriul frigider, o soluție ar fi să închirieze la producătorii care deja și-au făcut. Prețurile însă sunt destul de mari. De exemplu chiria pentru o cameră de 80 de tone ajunge să coste cel puțin 15 mii de euro.

‹ adv ›

Este în căutarea pieții de desfacere

Anul trecut a vândut marfa în cantități mici la piețile din țară, iar o parte din fructe a dat-o chiar direct din livadă. Anul acesta însă caută o cale de export atât spre est, cât și spre vest, depinde de ofertele pe care o să le aibă.

„Anul acesta avem doritori să cumpere din Ucraina și Federația Rusă. Încercăm să luăm legătura și cu cineva din România, să vedem ce propuneri vor fi. În anii trecuți prețul fructelor era de 6-7 lei, direct din livadă. În acest an sperăm să vindem cu cel puțin 9-10 lei. Ideal ar fi să exportăm toate fructele direct de pe copac, dacă nu, o să facem înțelegeri cu cineva care are frigider. O să vedem cum va merge treaba”, spune antreprenorul.

Pentru cei interesați să stabilească o relație de colaborare cu Vasile Cojocaru îl pot găsi atât pe facebook, cât și la numărul de telefon: +373 78 922 299.

Mai jos găsiți o Galerie Foto realizată în livadă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›