‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. Cu ajutorul UE în doar jumătate de an a pus pe picioare o...

FOTO. Cu ajutorul UE în doar jumătate de an a pus pe picioare o fermă de porci profitabilă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Friptură de porc, frigărui, tobă, cârnați – șirul produselor din carnea de porc și care îți lasă gura apă este foarte mare. Acum un an, Vitalii Radulov, din Parcani, stânga Nistrului, era vânzător de carne de porc. S-a convins că produsul este căutat mereu de cumpărători, așa că dorința de a-și întemeia o fermă de porci era logic să apară. Încet, dar sigur, tânărul a mers în întâmpinarea visului său, iar acum, grație unui grant oferit de Uniunea Europeană, este fermier cu acte în regulă.

Ferma de îngrășat porci – o afacere simplă și profitabilă

Primul pas a fost procurarea unei hale pentru creșterea porcinelor. Fermele vechi, de pe vremea sovietică, fac parte din peisajul comun al satelor de pe ambele maluri ale râului Nistru. Pe una dintre acestea, cea din satul Speia de pe malul stâng, a decis să o procure Vitalii. Nu l-a speriat că va avea de depus ceva efort pentru a o aduce în ordine. Tânărul știa că succesul nu vine de sine stătător, așa că și-a răsuflecat mânecile și s-a apucat de lucru. Îi rămăsese doar să „populeze” locația cu animale, iar aceasta era cea mai mare investiție.

În noiembrie 2015 tânărul a dat de anunțul despre acordarea granturilor pentru tinerii antreprenori de pe ambele maluri ale râului Nistru. Proiectul este realizat în cadrul programului european de consolidare a încrederii și în stânga Nistrului este unicul care îi ajută pe tineri să își creeze sau să dezvolte o afacere.

‹ adv ›

A aplicat, a scris un plan de afaceri și a câștigat. În ianuarie curent, cu cei nouă mii de euro necesari pentru a-și pune pe roate afacerea, a procurat primii 110 porci, care cântăreau în mediu 12 kilograme și furaje. Deja în mai, de sărbătorile pascale, a început să vândă carnea de porc la piața din Tiraspol. De atunci, rețeaua cumpărătorilor fideli devine tot mai mare. Vitalii pune preț pe valoarea produsului – oferta este avantajoasă la preț, dar și la calitate, carnea fiind mereu proaspătă.

„Cu banii câștigați procur alți porci pe care îi cresc până ating cel mult 120 de kilograme. Avem grijă ca la fermă să fie mereu curat și uscat, să aibă acces constant la apă și furaje de cea mai bună calitate. Animalele sunt vaccinate la timp. De sănătatea lor are grijă un veterinar și alți trei angajați. Îmi hrănesc familia de aici, așa că am grijă ca produsul să fie de cea mai înaltă calitate. Vând ceea cu ce îmi hrănesc copiii”, spune tânărul fermier.

Grantul l-a ajutat să-și pună afacerea pe picioare în timp record

„Fără ajutorul european, mi-ar fi luat ani de zile să ajung la nivelul de vânzări pe care îl am astăzi”, afirmă Vitalii. Conform planului de afaceri, își va răscumpăra investiția în 16 luni, cu o rentabilitate de 22%.

Suportul oferit de UE a însemnat în cazul lui Vitalii mai mult decât un grant. Când te lansezi în afaceri trebuie să știi să operezi cu rapoarte, cifre și instanțe. Se știe că cel mai dificil decât să-ți creezi o afacere este să o menții și să o dezvolți. Instruirile fac parte din proiectul de abilitare a tinerilor în afaceri. Vitalii are și un mentor care îl ajută în domeniu.

El este unul dintre cei 30 de tineri de pe ambele maluri de Nistru care au primit granturi europene pentru a se lansa în afaceri. În 2014, prin intermediul aceluiași proiect au fost susținuți alți 40 de tineri să devină antreprenori. Împreună, aceștia au creat circa 350 de locuri de muncă în localitățile de pe ambele maluri ale râului Nistru. Mai mult, ei se întâlnesc la instruiri comune, fac schimb de experiență, stabilesc contacte și parteneriate de afaceri, dar cel mai important – se conving că indiferent pe ce mal al Nistrului locuiesc, ei au de depășit aceleași provocări și de realizat aceleași aspirații.

‹ adv ›

Granturile au fost acordate în cadrul programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›