La începutul anului 2012, în apropiere de Gomel, Belarus, în doar opt luni de zile a fost construit cel mai mare depozit de legume din Belarus. Obiectul a fost ridicat pe teritoriul combinatului „Vostok”.
Depozitul se întinde pe un teritoriu de 3 hectare de teren și a fost proiectat să adăpostească până la 22 de mii de tone de legume. În acest depozit se păstrează doar legumele din producția proprie. Anual, aici se produc peste 45 de mii de tone de legume. Pentru comparație, cel mai mare depozit de legume din Europa se află în Ucraina și se întinde pe un teritoriu de 4 hectare.
În proprietatea complexului agricol sunt sere și câmpuri proprii. Aici se cultivă atât legume cât și alte culturi.
„Noi creștem și pepeni verzi și galbeni. Avem un hectar și jumătate. Mare beneficiu economic nu avem din asta. Mai degrabă o mulțime de probleme. După gust și randament sunt departe de cei crescuți în Astrakhan. Deocamdată ne rămâne doar să așteptăm până când vom avea un climat mai adecvat”, povestește Dmitri Korzh, directorul complexului agricol.
În afară de depozitul general unde se păstrează toată producția, sunt și camere mai mici. Aici se găsesc conservele.
Sub un singur acoperiș sunt trei linii automate pentru pregătirea produselor pentru vânzare. Aici, legumele sunt sortate, după caz spălate, calibrate și ambalate.
Cartofii ocupă o poziție de lider în stoc. Chiar și blocul administrativ este construit în forma unui cartof uriaș.
Toate produsele pot fi stocate în depozit timp de un an, fără a pierde din calitate. Sub podea, pe tavan și în pereți este instalat un sistem care oferă un microclimat necesar.
Dispozitivele moderne monitorizează indicatorii climatici din depozit și la nevoie reglează temperatura, umiditatea, activează sau dezactivează sistemul de ventilație. Datele colectate sunt afișate pe un ecran, aflat la intrare.
Sistemele automatizate din depozit nu monitorizează numai microclimatul din hangar, dar știu și cum să distingă și să distribuie cartofii în funcție de dimensiune: cei mari la vânzare, tuberculii de dimensiuni medii – într-un recipient separat, cartofii mici – pentru furaje la animale.
„Noi trebuie să ținem cont de preferințele consumatorilor. În Belarus sunt apreciați cartofii rotunzi și fărâmicioși la fierbere. Rușilor le plac cartofii roșii la exterior și albi la interior, de formă alungită și să nu fie fărâmicioși. În Republica Moldova se întreabă cel mai bine cartofii de dimensiuni medii și fărâmicioși. Și așa mai departe. Toate aceste detalii, trebuie să le luăm în considerare”, spune Dmitri Korzh.
Articol editat în baza informațiilor și imaginilor agrobelarus.by
Comentarii