luni, 23 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Cum arată lotul WeTrade de la Sadaclia cu hibrizi de porumb, floarea-soarelui și...

FOTO. Cum arată lotul WeTrade de la Sadaclia cu hibrizi de porumb, floarea-soarelui și sorg

Recomandate

Zeci de fermieri din zona Cimișlia-Basarabeasca, au participat miercuri, 17 august, la un seminar organizat de compania WeTrade. Evenimentul a avut loc în comuna Sadaclia, r. Basarabeasca, lotul demonstrativ aparținând GȚ „Vasile Baciu”. Pentru WeTrade acesta este ultimul eveniment din vara curentă. Tematica seminarului a vizat tehnologiile de cultivare a porumbului, florii-soarelui și sorgului, în zona de sud a republicii.

În cuvântul de salut, Iurie Vasilache, directorul WeTrade a făcut o scurtă prezentare a companiei, dar și a lotului demonstrativ. Compania este prezentă în R. Moldova de mai bine de 20 de ani, iar produsele distribuite prin intermediul ei pot fi întâlnite în toată republica. În ce privește particularitățile hibrizilor prezentați la seminar, Iurie Vasilache a ținut să precizeze că aceeași hibrizi, semănați în aceeași perioadă, în diferite zone se comportă diferit.

„Este important ca fermierii să poată vedea personal cum se dezvoltă fiecare din hibrizi în zona lor. Pe acest lot avem prezentați hibrizi de floarea –soarelui și porumb de la partenerii noștri: companiile Saaten Union, Euralis, May, Pioneer. Roada care se preconizează iurie-vasilachepentru acest an este foarte diferită. Depinde de zonă și precipitațiile care au căzut. Dacă hibrizii sunt pe piață, înseamnă că sunt testați și potriviți pentru anumite zone și trebuie să demonstreze cam aceleași rezultate peste tot. În acest an la floarea soarelui așteptăm nu mai puțin de 2 tone la hectar pentru hibrizii noștri. Menționez încă o dată, rezultatele diferă din cauza condițiilor meteo și a schemei tehnologice utilizate, etc. Nu putem afirma că un hibrid e mai rău decât altul. Sunt prevăzuți pentru patru tone la hectar în condiții ideale”.

După o vară plină de evenimente pentru compania WeTrade, Iurie Vasilache a precizat că acest seminar a fost ultimul din acest an.

„Sper ca fermierii să rămână cu o viziune bună despre evenimentele noastre și să facă concluziile cuvenite. Totuși, pentru sfârșit de an planificăm un eveniment mai grandios, unde vor fi invitați producătorii agricoli, pentru a face totalurile acestui an. Sperăm și cred că acest an agricol va fi mai bun decât anul precedent”.

Compania germană Saaten Union a prezentat la Sadaclia câțiva hibrizi de floarea-soarelui și porumb. Bogdan Guță, director de dezvoltare al companiei, ne-a declarat că WeTrade sunt distribuitorii lor oficiali, iar relația dintre aceste două companii este de lungă durată și în continuă dezvoltare.

„Saaten Union este o companie nemțească, cu filiale în toată Europa. Este prezentă în R. Moldova mai bine de 5 ani, înregistrând atunci două produse de bază, printre care hibridul de floarea-soarelui Paraiso 102. Acest produs este și astăzi foarte bine vândut. Are toleranță echipa-saaten-unionbună la secetă, precum și la principale boli. Este recomandat în toate zonele de cultură ale florii-soarelui. Prin aplicarea tehnologiei Clearfield, se va obține o cultură liberă de principalele buruieni. De asemenea, propunem semințe certificate de porumb, grâu. Începem dezvoltarea culturii de soia. Văd aici o piață deschisă către nou, către tehnologii performante, o piață în evoluție constantă, chiar dacă condițiile financiare sunt mai precare. Suntem încântați de deschiderea fermierilor de aici pentru produsele nemțești, care garantează un produs de calitate. Acest lucru ne responsabilizează și ne face să avem încredere în această piață. Avem deja un director de vânzări pentru Moldova, Nicolai Schițco – prin el venim mai aproape de fermieri”.

Veaceslav Adârov, reprezentantul companiei Terra Tarsa din Ucraina, partenerii WeTrade, a declarat că prezența în Moldova a unei companii puternice distribuitoare de produse pentru fermieri, este un fapt pozitiv.

veaceslav-adarov-terra-tarsa„Este important să dezvoltăm sistemul și să introducem noi produse, care în Ucraina s-au prezentat foarte bine și au dat rezultate bune. Din păcate, producătorii de aici s-au oprit la un punct când nu mai pot ridica productivitatea. În unele zone din Ucraina, productivitatea este mai înaltă, deși seceta e mai mare. Scopul nostru principal este să ne adaptăm prin produsele noastre la secetă, care devine o problemă tot mai actuală în ultima perioadă. Ne dorim să facem cunoscut producătorilor noile tehnologii, iar ei să poată să se dezvolte. Este importantă vizitarea acestor loturi demonstrative, unde producătorii văd exemple concrete despre cum se comportă produsele. Am folosit aici produsul Navolon. Se pare că rezultatele vor fi bune pe acest lot”.

Savelii Boșneac, managerul pe produse de uz fitosanitar al companiei WeTrade, susține că anual sunt organizate cât mai multe loturi demonstrative în diferite regiuni ale republicii, deoarece condițiile climaterice variază foarte mult.

„Diferă destul de mult situația de la sud și nord în ce privește cantitatea de apă căzută. Dacă acum 3-4 ani, au fost mai multe precipitații la nord, în prezent avem la sud mai multe precipitați. Prin urmare, în sud sunt zone unde cultura de floarea-soarelui și porumb arată savelii-bosneacmult mai bine ca la nord. Noi facem tot posibilul să ne adaptăm la secetă. În primul rând, sfătuim gospodarul să semene cât mai devreme și să pregătească terenurile pentru culturile de primăvară din toamnă, cu îngrășămintele introduse, ca să poată primăvara din prima zi potrivită să iasă cu semănatul florii-soarelui și porumbului. Pe acest lot demonstrativ s-a utilizat o schemă economă, este o formă simplă, tipică de a cultiva porumb și floarea-soarelui. Totuși, este o schemă eficientă. Putem vedea în câmp că nu am avut mari probleme cu buruienile, ierbicidele și-au făcut lucrul”.

Victor Șterbeț, manager semințe compania WeTrade, spune că lotul demonstrativ din Sadaclia, încă din primăvară arăta deosebit de bine.

victor-sterbet„Am semănat aici mulți hibrizi ai companiilor cu care colaborăm. Au fost precipitații suficiente, totul era bine. Apoi în iunie noaptea au fost temperaturi scăzute, care au afectat dezvoltarea plantelor. Mai ales porumbul a rămas puțin în creștere. Totuși hibrizii pe care îi recomandăm pentru această zonă arată foarte bine. Nu pot face o estimare a roadei pentru acest an, se va vedea atunci când va fi în hambar. Preventiv pot spune că producția de floarea-soarelui va fi mai înaltă ca anul trecut minimum cu jumătate de centner, și în cazul porumbului la fel. Recomand fermierilor să nu fie mineri, dar agronomi. Să nu scoatem doar din pământ, dar și să introducem îngrășăminte și să utilizăm tehnologii performante”.

Oleg Nistiriuc, reprezentantul companiei DuPont-Pioneer pentru Moldova: „Avem pe acest lot demonstrativ doi hibrizi de floarea-oleg-nisteriuc-dupont-pioneersoarelui și un erbicid expres, tehnologie care permite combaterea sută la sută a buruienilor problemă. Hibrizii sunt foarte productivi, ajung la o recoltă de 3,5 t- 4,5 t la hectar. Fermierii care au tehnologie bună adună aproape 5 tone în zona de nord. Sunt rezistenți la lupoaie și la majoritatea bolilor. Pentru acest an estimăm că pe unele câmpuri roada va depăși 4 tone la ha, iar în zonele cu irigare, chiar și 6 tone. În medie, la acești hibrizi de floarea-soarelui, vom recolta cred  2,8 – 3 tone la ha”.

Iurie Vâlcu, conducătorul GȚ „Vasile Baciu”, căreia îi aparține lotul demonstrativ, ne-a spus că pe o suprafață de 15 ha au fost semănați diverși hibrizi de porumb și floarea-soarelui.

„Tehnologiile s-au respectat toate care au fost propuse. Diferiți hibrizi au arătat diferite rezultate. Sunt hibrizi mai buni, mai rezistenți la iurie-valcucondițiile noastre. Sunt hibrizi care au arătat rezultate mai modeste. Fermierii prezenți pot analiza și vedea care hibrizi sunt potriviți pentru zona noastră. Seceta este cea mai mare problemă cu care ne confruntăm în prezent. Altă problemă ar fi prețurile mici cu care este achiziționată roada noastră. Cumpărăm îngrășăminte primăvara cu prețuri foarte mari, iar când ajungem la realizarea mărfurilor, nu ne putem acoperi pe deplin cheltuielile”.

Producătorul agricol Semion Cheli din Cazaclia, Ceadâr-Lunga, a spus că gestionează în jur de 530 ha de pământ.

semion-cheli„Cultivăm porumb, floarea soarelui, grâu. Respectăm tehnologiile de cultivare. Mari probleme în acest an nu avem, sunt companii care ne pun la dispoziție tot de ce avem nevoie pentru creșterea plantelor. Unica problemă este prețul mic al produselor la realizare. Avem roadă mare, dar câștigăm puțin. Așteptăm să vedem care va fi prețul la floarea-soarelui, pentru că sunt diferite zvonuri. Seceta în acest an pe noi nu prea ne-a afectat. Din păcate, nici autoritățile nu sunt interesate deloc de protecția producătorilor agricoli”.

De asemenea, reprezentanții companiei franceze Euralis au vorbit despre hibrizii de porumb pe care îi aveau pe lotul demonstrativ. O noutate pe acest lot au fost hibrizii de sorg de la Euralis. Sorgul este o cultură mai puțin cunoscută la noi, utilizată pe larg în alte țări pentru furaje.

După seminarul din câmp, producătorii agricoli și reprezentanții companiilor s-au deplasat într-o locație din orașul Cimișlia, unde seminarul a continuat cu alte prezentări de hibrizi, erbicide, fungicide, distribuite de WeTrade.

La final, o galerie foto de la eveniment.

Posted by Agrobiznes – Fermierul on 18 August 2016

Citește și ›

Advertoriale