Somelierii și profesioniștii HoReCa din țară au participat săptămâna aceasta la o degustare tematică a primelor vinuri din Moldova certificate cu Indicație Geografică Protejată (IGP). Evenimentul a fost organizat de Proiectul de Competitivitate al USAID și Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV).
Evenimentul a fost moderat de: Diana Lazăr, vicedirectorul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova; Gheorghe Arpentin, Președintele Uniunii Oenologilor Moldovei și Președintele Asociației cu Indicație Geografică Protejata „Valul lui Traian”; Elizaveta Breahnă, expert în vinificație al Oficiului Național al Viei și Vinului. Experții au prezentat conceptele de Indicație Geografică Protejată și Denumire de Origine Protejată pentru vinuri.
Diana Lazăr, vicedirectorul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova: „Din recolta anului 2015 au fost produse în premieră pentru Moldova primele vinuri cu IGP, care au fost certificate și supuse controlului caietului de sarcini conform noii reglementări tehnice intrate în vigoare în 2015. Proiectul USAID a contribuit la instituirea acestor sisteme noi de calitate pentru vinurile autohtone, bazate pe practicile Uniunii Europene. Vinurile cu IGP/DOP sunt mai competitive, pot fi vândute cu un preț mai înalt și se bucură de o încredere mai mare din partea consumatorilor. Astfel, Vinul Moldovei se poate poziționa într-un segment mai înalt pe pe piețele europene, în contextul semnării Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.”
Elizaveta Breahnă, expert în vinificație al Oficiului Național al Viei și Vinului: „Legislația recent armonizată la standardele UE impune condiții referitoare la plantațiile de viță-de-vie și unitatea vitivinicolă (adică dotările tehnico-tehnologice ale întreprinderii), care trebuie să fie respectate cu strictețe de către producătorii de struguri sau vin cu IGP. Procesul este controlat minuțios, începând de la plantarea viței-de-vie, până la fabricarea vinului și îmbutelierea acestuia, astfel este asigurată trasabilitatea fiecărei sticle de vin și este garantată calitatea produsului cu IGP.”
Participanții au degustat 9 vinuri (3 albe, 3 rose și 3 roșii) din cele 3 regiuni IGP: „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, cu obiectivul de a determina tipicitatea vinurilor care provin din regiuni diferite. Prezentarea și degustarea vinurilor s-a desfășurat în format interactiv, în cadrul căruia somelierii invitați la eveniment au fost rugați să comenteze vinurile și să propună asocieri ale acestora cu bucatele din restaurante.
În anul curent au fost certificate în premieră vinuri cu Indicație Geografică Protejată, produse de 8 vinării din țară. Vinurile certificate conțin pe etichetă informații despre IGP și specificul acestora, conform standardelor și cerințelor de calitate ale Uniunii Europene. Beneficiile IGP pentru companiile vitivinicole sunt multiple:
- Ajustarea clasificării vinurilor la standardele din UE;
- IGP este o garanție a calității și tipicității;
- Consumatorii vor asocia vinurile cu IGP unei regiuni delimitate, unor tradiții și legende;
- Prezervarea terroir-ului și a practicilor în vinificație și diseminarea lor ;
- Marketing-ul comun și promovarea mai eficientă.
Pentru a beneficia de avantajele IGP, companiile vitivinicole trebuie să fie înregistrate în Registrul Vitivinicol (RVV) și să devină membre ale asociațiilor din regiunilor delimitate: pentru zona de sud a țării – Asociația „Valul lui Traian”, în centru – Asociația „Codru” și în sud-est – Asociația „Ștefan Vodă”. Companiile care devin membre ale asociațiilor și corespund criteriilor de selectare pot obține calificarea de vinuri cu IGP.
Comentarii