‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFOTO. Despre ce s-a discutat la forumul agro-logistic „Nipru-Dunărea-Marea Neagră”

FOTO. Despre ce s-a discutat la forumul agro-logistic „Nipru-Dunărea-Marea Neagră”

‹ adv ›
‹ adv ›

Zilele trecute la Chișinău a avut loc Forumul agro-logistic „Nipru-Dunărea-Marea Neagră”. Scopul Forumului a fost de a promova Republica Moldova pe pața externă și de a crea relații de colaborare comercială cu alte țări.

Producerea agricolă este indispensabilă de piața de desfacere, de aceea organizatorii evenimentului au adus alături ambele componente ale acestui lanț – sectorul de producere și cel care comercializează producția agricolă.

Rodion Ribcinschii, Șeful unității de business proiect, Agenția APK-Inform, a relatat pentru Agrobiznes că fermierii au învățat deja să obțină producție calitativă, prin utilizarea tehnologiilor moderne de cultivare, însă este mult mai dificil de a comercializa eficient producția obținută.

„Rolul unor așa țări ca Moldova, Ucraina, Turcia și Rusia, care produc mai mult decât consumă, crește tot mai mult pe piața agricolă. Acest lucru devine tot mai vizibil ultimii zece ani. Este necesară analiza piețelor noi de desfacere, perspetivele de colaborare a companiilor de producere și a celor de comercializare și determinarea căilor de soluționare a problemelor ce apar zilnic în calea acestor actori. Infrastructura include întregul lanț, de la producerea și până la realizarea producției agricole. Este vorba despre o problemă complexă care necesită o abordare integrală.”

Tatiana Babacova, vicepreședintele financiar al grupului de companii Trans-Oil, afirmă că scopul acestei întruniri este de a prezenta activ Moldova pe piețele Europene.

„Am organizat conferința dată în colaborare cu Agenția APK-Inform și Banca Mondială. Scopul acestei întuniri este și de atragere a unui număr cât mai mare de investitori și schimbul de experiență, care joacă un rol important în acest aspect. În acest an a fost lansat site-ul, unde sunt publicate prețurile de achiziție a producției agricole. Scopul companiei noastre este de a dezvolta piața și de a promova relațiile comerciale ale Moldovei cu alte țări. Potențialul Moldovei este foarte mare, și aici este vorba despre oameni muncitori și solurile fertile. Trecerea de la tehnologiile extensive la cele intensive de cultivare prezintă interes în aspectul dezvoltării unei agriculturi durabile. Dezvoltarea infrastructurii este un alt aspect important care răspunde în mod direct de creșterea economiei. Această conferință este un prim pas în acest sens și cu siguranță vor urma multe alte întruniri de acest gen, care vor contribui la ameliorarea tuturor aspectelor expuse mai sus,” ne-a spus Tatiana Babacova.

‹ adv ›

Amintim că grupul companiilor Trans-Oil este cel mai mare cumpărător și exportator de culturi cerealiere, dar și singurul producător de ulei de floarea soarelui din țară. Din grup fac parte 15 elevatoare în toată țara, cu o capacitate de depozitare de peste 710 mii de tone de cerealiere; două fabrici de extragere a uleiului în Bălți și Ceadâr-Lunga, cu o capacitate de producere de 1000 tone pe oră și 400 tone de semințe pe oră, respectiv; două terminale cerealiere și un terminal pentru ulei de floarea soarelui în portul liber internațional Giurgiulești; precum și un șir de întreprinderi agricole, de transport și logistică. În cadrul grupului lucrează circa 2000 de oameni.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii