vineri, 29 martie, 2024
11.1 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Dow Dupont Pioneer a prezentat portofoliul de produse pentru protecția plantelor și semințelor

FOTO. Dow Dupont Pioneer a prezentat portofoliul de produse pentru protecția plantelor și semințelor

Recomandate

Echipa companiei Dow Dupont a organizat la data de 22 februarie curent, evenimentul anual cu tematica sugestivă „Soluții inovatoare pentru agricultura din Republica Moldova”, la care au participat peste 180 de producători agricoli din toată republica. În cadrul reuniunii a fost prezentat portofoliul de produse pentru protecția plantelor și semințelor pe care grupul Dow Dupont Pioneer le comercializează în Republica Moldova.

Maria Cîrjă, director de marketing pentru România și Republica Moldova a companiei Dupont Pioneer, a apreciat eforturile și munca realizată de echipa Pioneer din Moldova, dar și rezultatele remarcabile obținute de producătorii care au ales să cultive hibrizi marca Pioneer.

„Activăm pe piața din Republica Moldova de mai mult de 15 ani, dar în ultima perioadă am reușit, prin astfel de întâlniri, să motivăm fermierii, din punct de vedere tehnic, să aleagă produsele noastre. Motivul principal fiind performanțele productive ale hibrizilor de porumb și floarea-soarelui. Dacă la porumb încă mai există puțină recitență, pentru că sunt producători locali care comercializează sămânța mult mai ieftin, totuși în ultimul timp fermierii s-au convins că producțiile obținute la hibrizii de porumb Pioneer sunt semnificativ mai mari. Propunem hibrizi cu toleranță la secetă și hibrizi care aparțin tehnologiei EXPRESS, pentru că combaterea buruienilor este o problemă foarte importantă în cultura florii-soarelui și nu există, în momentul acesta, erbicide care să curățe cultura de buruienile mono și dicotiledonate, adică pălămida și cornuții. Astfel, hibrizii comercializați de compania Pioneer au toleranță la erbicid, pe lângă aceasta au și o productivitate foarte mare. Dar țin să menționez că, nimic nu ar fi posibil dacă nu am avea o echipă care să promoveze, care să încerce să convingă fermierii de performanța hibrizilor și să-i învețe cum să-i cultive corect începând de la arătură, până la recoltare. Scopul nostru este atins, dar nu ne oprim aici”, a comunicat Maria Cîrjă.

Oleg Nistiriuc, reprezentantul companiei Pioneer pentru Republica Moldova, a menționat pentru Agrobiznes că portofoliul de produse disponibile pe piața din Republica Moldova vine să ofere fermierilor hibrizi cu performanțe mari de producție.

„Organizăm asemenea seminare în fiecare an, de obicei la început de sezon. Suntem bucuroși că peste 180 de fermieri au venit la evenimentul marca Pioneer. Ne dorim, ca cei prezenți să înțeleagă că avem cei mai buni hibrizi atât la floarea-soarelui, cât și la porumb. Totodată, producătorii trebuie să conștientizeze cât de important este să respecte tehnologia pentru a obține recolte mari, dar și profit. An de an, propunem hibrizi noi, încercând să identificăm și tehnologia cea mai potrivită. Pe lângă semințe, făcând fuziunea cu DowDupont, vom deține și tot spectrul de produse pentru protecția plantelor și astfel, vom oferi suport fermierilor printr-o gamă largă de produse de calitate, care vor spori siguranța și cantitatea recoltelor. Suntem lideri de piață la hibrizii de floarea-soarelui și porumb, ceea ce ne face să fim puternici și să ne dorim rezultate și mai mari”.

În continuarea evenimentului, Andrei Ciocoiu, manager de produse pe culturile oleaginoase, rapiță și floarea-soarelui pentru România și Republica Moldova, a comunicat despre caracteristicele generale ale hibrizilor EXPRESS LE 25 și LE 29 specificând că aceștia sunt rezistenți la lupoaie (Orobanche cumana) și cu un grad ridicat de autofertilitate, înregistrând producţii ridicate în zone cu entomofaună polenizatoare mai redusă.

„Compania Pioneer este prezentă în Republica Moldova cu trei hibrizi de floarea-soarelui, 2 hibrizi linoleici EXPRESS LE 25 și LE 29. Cel mai vândut hibrid al companiei este LE 25, care domină piața din Estul Europei și este numărul 1 la vânzări în România, Republica Moldova și Bulgaria. Pot afirma, că acest hibrid depășește un milion de unități vândute pentru firma Pioneer, fiind hibridul etalon. LE 25 a fost creat special pentru această zonă, având cea mai bună adaptare la aceste condiții. Este important ca un hibrid să fie productiv, dar și mai important de atât este să rămână constant la nivel de ani. Contează să te poți baza pe un hibrid și atunci când este un an normal, dar și în momentul în care condițiile mai dificile își fac apariția. Recomand producătorilor de floarea soarelui, care își doresc să obțină producție înaltă, să intervină începând cu patul germinativ, cu pregătirea terenului. Trebuie să înceapă cu arătura, aplicând fosforul încă din toamnă. În primăvară trebuie să aplice restul îngrășămintelor, aici vorbim de azot. Ultima fertilizare la floarea-soarelui o recomand la semănat. O mare atenție aș acorda și semănatului, pentru că acesta ar trebui să fie o lucrare de finețe, nu de viteză”, a atenționat Andrei Ciocoiu.

Mihai Valentin, directorul tehnic responsabil de porumb și soia al companiei Pioneer, a prezentat în detaliu avantajele hibrizilor de porumb, dar și cele mai de succes metode de cultivare și fertilizare. Prezentarea a fost înalt apreciată de fermieri, care nu au ezitat să-i adreseze întrebări de precizare și specificare a anumitor măsuri menite să contribuie la rezultate remarcabile.

„Întrebările cele mai frecvente, care le-am primit din partea fermierilor, au fost cele legate de tehnologie, cum să aplice metodele principale de fertilizare la culturile de primăvară. La fel, am fost solicitat să mă expun referitor la evaporarea elementelor aplicate. Bineînțeles, recomand ca aceste elemente, cum ar fi ureea să fie aplicată la grâu cât mai timpuriu, adică la sfârșitul lunii februarie, când temperaturile sunt destul de joase, iar riscul de evaporare a azotului amoniacal este destul de redus. Începând cu anul 2019, vom avea și ceva nou, dar aceasta după ce vom trece procesul de omologare și testare în cadrul sistemului de testări propriu din Republica Moldova. Vom aduce niște hibrizi foarte buni care vor suplimenta această gamă a semitimpuriilor. Cel mai important este că trebuie cu toții să avem o minte deschisă, să vedem toate posibilitățile pe care le avem în agricultură pentru că valoarea umană pe care o are Republica Moldova este deosebită, oamenii știu despre ce am vorbit, problema stă doar în mentalitatea de care ne izbim la un moment dat și care este o frână în a vedea celelalte posibilități tehnologice pe care le avem la îndemână pentru a avea succes. Cred că interesul mare pe care l-au avut fermierii a fost tocmai legat de acest lucru, și-au dat seama că putem să facem și altfel agricultură cu costuri mai puține și să aducem o productivitate foarte ridicată. Dispunem de valoare umană, terenuri, tehnologia o stabilim, haideți să le unim mental și să uităm de aceste frâne pe care noi singuri ni le punem, până la urmă”.

Ivan Bulgac, SRL ”Cidonia” din satul Todirești, raionul Ungheni, a spus că a testat hibrizii Pioneer și recolta obținută l-a convins de potențialul de producție, dar și de calitatea roadei obținute.

„Deținem 2000 ha și colaborăm cu compania Pioneer procurând semințe, aplicăm tehnologiile recomandate de specialiști. Suntem mulțumiți de rezultatele înregistrate la hibrizii de floarea-soarelui, porumb. Consider că tehnologiile prezentate în cadrul seminarului pot fi aplicate cu succes și de către producătorii de la noi. Hibrizii care au fost prezentați, deja i-am testat și pot spune că sunt productivi, ceea ce ne face să procurăm semințe, și în continuare, anume de la Pioneer. Seminarele organizate sunt binevenite, mai ales acum când suntem în preajma lucrărilor de primăvară. Colegii din România au arătat mai multe exemple de cultivare care se utilizează și la noi, de asemenea au arătat rezultatele obținute în România făcând o comparație cu tehnologiile folosite în SUA și Franța, ceea ce nu toți cunosc. Unele aspecte sunt la fel ca și la noi, dar sunt și diferențe cum ar fi calitatea solului, condițiile climaterice, dar vom încerca să le adaptăm la condițiile din Moldova”.

Anatol Apetri, conducătorul SRL ”Ceseida” din raionul Cantemir, satul Cârpești, ne-a comunicat că 12 tone/ha de porumb nu mai este un mit, dar o realitate pe care a obținut-o personal.

„Cultivăm în gospodăria noastră grupa cerealieră. Avem patru culturi în asolament: grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță. Toți hibrizii cultivați sunt de la Pioneer. În anul 2017, pe una din parcele, la cultura de porumb am înregistrat 12 tone/ha, la hibrizii de floarea-soarelui LE 25 și LE 29 am recoltat o medie de 3 tone/ha. Un factor important, care a contribuit la aceste rezultate este genetica, după care toate celelalte se țin lanț: precipitațiile și prelucrarea solului, utilajele, erbicidele. Consider că genetica reprezintă 50% din roadă. Pentru 2018, deja am contractat hibrizi și sperăm că și anul acesta ne va bucura cu rezultate record. Seminarele organizate de Pioneer ne ajută să ne îmbogățim cunoștințele, facem schimb de experiență. Tehnologia prezentată este aplicabilă și pentru gospodăriile de la noi. Fermierilor le-aș recomanda să aibă mai multă încredere în forțele proprii, să nu ezite și să încerce pe o suprafață mai mică ca să experimenteze și să se convingă de potențialul hibridului. Aplicăm un spectru larg de soluții, inclusiv erbicide, fungicide de la DowDupont”.

Nicolae Sprincean, agronom gospodăria agricolă ”Schit Agromex”, este cointeresat de hibrizii noi care vor putea fi achiziționați și pe piața din Republica Moldova.

„Prelucrăm 1400 ha cultivând floarea-soarelui, grâu, in, dar și alte culturi. Ultimii 5 ani procurăm semințe doar de la Pioneer. Am reușit să recoltăm 3,8 tone/ha la hibrizii de floarea-soarelui. Este un rezultat foarte bun pentru zona de centru. Consider că sunt niște hibrizi performanți, care nu au analogi în Republica Moldova. Am văzut hibrizii noi care vor fi comercializați de Pioneer. Planficăm să-i testăm. Sperăm să fie cu o productivitate înaltă care să ne permită să ne dezvoltăm și să avem profit din activitatea noastră. Pentru că doar rezultatele vorbesc despre cât de bine am respectat tehnologia și cât de productivi sunt hibrizii”.

Sergiu Stefanco, fermier din raionul Căușeni, a constat că fermierilor de la noi le lipsește curajul de a testa și a compara rezultatele. Desigur că și sursele financiare limitate influențează rezultatele modeste pe care încă le au producătorii agricoli, spune el.

„Gospodăria noastră prelucrează peste 400 ha de teren arabil. Cultivăm grâu, porumb, floarea-soarelui cu hibrizii de la Pioneer. Rezultatele obținute sunt mulțumitoare, desigur în dependență de mai mulți factori cum ar fi precipitații, prelucrarea solului, aplicarea îngrășămintelor. În 2017, am testat un hibrid de porumb de la care am reușit să recoltăm cea mai înaltă roadă, circa 12 tone/ha. Aceasta m-a convins că hibrizii companiei Pioneer sunt de calitate, cu o productivitate înaltă și cu care se poate obține profituri. În 2018, vom cultiva acești hibrizi fiind încrezuți de posibilitatea lor. Sunt prezent la seminarul de astăzi pentru că am dorit să aud de la specialiști care este tehnologia corectă de însămânțare, fertilizare pentru semințele de la Pioneer, dar și administrarea corectă a erbicidelor, fungicidelor. Agricultorii de la noi, din lipsa de finanțe, nu realizează o fertilizare corectă și echilibrată, aceasta ar fi un motiv pentru care mai avem de lucru ca să ajungem să înregistrăm și noi recolte mari. Recomand fermierilor să fie îndrăzneți și să testeze hibrizii după care să decidă ce este mai potrivit pentru ei”, a spus Sergiu Stefanco.

DuPont Pioneer este lider mondial în producerea, procesarea și comercializarea semințelor de porumb, soia, rapiță și lucernă. Cercetătorii de la DuPont Pioneer au utilizat cele mai avansate tehnologii și instrumente din domeniul geneticii moleculare pentru a crea hibrizi care permit obținerea unor producții mai mari și mai stabile decât hibrizii convenționali, în condiții de rezervă hidrică limitată, cu rezultate excelente și în condiții favorabile.

Click aici pentru a deschide Galeria Foto.

Agrobiznes
Agrobizneshttps://agrobiznes.md
Portalul agricol #1 în Moldova

Citește și ›

Advertoriale