În timp ce mai mulți producători ne-au spus că au o germinație foarte slabă a semănăturilor de toamnă, alții se mândesc cu câmpuri de grâu și orz bine dezvoltate și pregătite pentru iernat.
Contactat de Agrobiznes, Eugeniu Adam, directorul Întreprinderii Agriscop Grup din satul Tochiile Răducani, raionul Leova, care a însămânțat 400 de hectare cu culturi de toamnă a specificat că este foarte important să pregătim bine semănăturile pentru ca acestea să poată ierna.
„Am semănat grâul și orzul în intervalul 20-25 septembrie. Problema insuficienței de umiditate în sol în perioada însămânțării a fost prezentă și la noi, dar aplicarea anumitor elemente tehnologice modelate după condițiile climaterice ne-au ajutat să ridicăm umiditatea în straturile superioare ale solului, ceea ce a contribuit ca sămânța să germineze. Un procedeu important este și tratarea semințelor contra bolilor și dăunătorilor. Totodată, am avut o perioadă foarte mică în care am fost nevoiți să realizăm toate lucrările, adică să folosim la maxim perioada în care erau rezerve de umiditate în sol și să le exploatăm corect. Aceasta ne-a permis să avem o germinație foarte bună a semințelor”, ne-a explicat producătorul.
Astfel, Eugeniu Adam recomandă să se respecte termenul optim de însămânțare, tehnologia de prelucrare a solului, tratamentul semințelor contra bolilor și dăunătorilor și aplicarea îngrășămintelor, acestea garantează o germinație bună a semințelor.
„Doar respectând etapele tehnologice am reușit să punem baza cu care vom lucra în continuare și vom putea obține recolte profitabile. Noi am realizat dezmiriștirea imediat după cultura precedentă, am aplicat fertilizanți înainte de nivelarea solului, după care am semănat grâul și orzul. Astfel, intrăm în iarnă cu culturile cerealiere într-o fază pregătită pentru orice condiții din perioada rece. Deja, în primăvară vom aplica azotul și tratamente contra bolilor și dăunătorilor. Noi aplicăm un sistem conservativ, lucrând solul pe verticală”, a mai adăugat Eugeniu Adam.
Amintim că, din cauza lipsei precipitaţiilor şi rezervelor scăzute de umezeală productivă în stratul arabil al solului, dezvoltarea semănăturilor cu grâu de toamnă are loc cu întârziere, în medie de o lună faţă de termenii obişnuiţi. Confor datelor prezentate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, pe cea mai mare parte a semănăturilor cu grâu de toamnă, preponderent în jumătatea de nord a ţării, s-a semnalat răsărirea şi frunza a treia,izolat – înfrăţirea, la semănăturile mai târzii – încolţirea seminţelor.
Comentarii