luni, 23 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Experimentele şi reuşitele WeTrade pe lotul experimental cu rapiță de la Sturzovca

FOTO. Experimentele şi reuşitele WeTrade pe lotul experimental cu rapiță de la Sturzovca

Recomandate

Compania WeTrade, unul dintre principalii operatori pe piaţa de seminţe și produse de uz fitosanitar din Republica Moldova, a prezentat miercuri, 28 iunie, rezultatele implementării mai multor hibrizi de rapiţă de toamnă pe un lot experimental, pus la dispoziţie de către firma agricolă Anvarcom SRL din satul Sturzovca, raionul Glodeni.

Pe un teren de 9 hectare au fost semănați 8 hibrizi de rapiţă, fiind aplicate în toate cazurile aceleaşi tehnologii de prelucrare a solului şi protecţie a plantelor. Ulterior, cca 50 de fermieri din mai multe localităţi, inclusiv şi din parea stângă a Nistrului, împreună cu specialiştii de la WeTrade, au evaluat rezultatele experimentului. De menţionat, că toate plantaţiile de rapiţă, indiferent de soiul ales, arată foarte bine.

De fapt, WeTrade nu se află la prima experiență de acest fel. Întreprinderea are la activ mai multe loturi experimentale în diferite zone ale ţării, unde au fost cultivați diverși hibrizi de rapiţă, grâu, floarea-soarelui, porumb, etc. Din câte se știe, şi acolo rezultatele sunt conform aşteptărilor.

Alexandru Tatarciuc, directorul WeTrade, spune că scopul este de a constata care hibrizi de rapiță sunt cei mai potriviți pentru anumite zone geografice.

„Pe noi ne interesează nu doar să vindem seminţele, dar ca agricultorii să obţină rezultate frumoase. De aceea, noi le acordăm suport informaţional clienţilor noştri pe parcursul întregii perioade, în special ce ţine de implementarea tehnologiilor. Noi vrem să le propunem fermierilor hibrizi optimali pentru zona lor. Sunt hibrizi care se comportă diferit, în dependenţă de zona geografică şi condiţiile climaterice. Pe acest lot am experimentat şi un hibrid nou de rapiţă de toamnă, hibridul „Mercedes”, pe care îl lansăm pe piaţă în acest an. Este un soi rezistent la condiţiile de secetă şi sperăm să fie implementat cu succes de către fermierii noştri. Vreau să spulber mitul că după rapiţă terenul nu mai poate fi cultivat câţiva ani. Este ştiut că anume după rapiţă fermierii obţin cea mai frumoasă roadă de grâu. Rapiţa are rădăcini dezvoltate, iar prelucrarea corectă a paielor permite păstrarea umidităţii şi alimentarea solului. Respectarea tehnologiei este foarte importantă şi noi urmărim ca clienţii noştri să le respecte”, a spus Tatarciuc.

Savelie Boshneac, manager pentru pesticide în cadrul companiei WeTrade, a povestit fermierilor despre necesitatea protecţiei plantelor.

„Este important ca plantele să fie tratate corect şi să le fie aplicate îngăşămintele necesare. Dar aceste îngrăşăminte trebuie să fie aplicate corect şi la timp. De asemenea, este necesar de aplicat tratamentele necesare pentru protecţia plantelor de dăunători. Noi acordăm clienţilor noştri asistenţa necesară, iar respectarea recomandărilor oferite de noi le permite agricultorilor să obţină rezultate chiar peste aşteptările lor. Compania noastră dispune de o gamă variată de îngrăşăminte şi preparate pentru rapiţă, iar utilizarea lor corectă aduce beneficii peste aşteptări”.

Liubovi Guilan este agronom-şef în cadrul întreprinderii „Anvarcom”. Specialista susţine că conducerea întreprinderii este interesată de implementarea tehnologiilor noi, iar ea, în calitate de agronom, are toată susţinerea şefilor gospodăriei în care activează.

„În acest an am semănat 150 de hectare de rapiţă de toamnă, cu hibridul Baldur. Aşteptăm să avem o roadă de peste 3,5 tone la hectar. Este un rezultat destul de bun, luând în consideraţie că anul nu a fost chiar favorabil în privinţa precipitaţiilor. Am acceptat propunerea WeTrade de a experimenta mai mulţi hibrizi, pentru că suntem cointeresaţi ca să găsim soluţiile optimale. Experimentul a arătat rezultate frumoase pentru hibrizii Rohan şi Sherpa. Urmează să ne determinăm care hibrid îl vom alege pentru viitorul an agricol. De fapt, nu este prima dată când procurăm seminţe de la WeTrade şi respectăm tehnologiile specialiştilor de acolo. De exemplu, în acest an am semănat grâu Krasnoiarskaia 99 şi Ilinca. Roada pare să fie una promiţătoare. Colaborăm de mai mult timp cu ei. Nu pot să nu remarc că pe lângă faptul că primim seminţe de calitate înaltă, avem şi o susţinere importantă în privința instructajului”, a declarat Liubovi Guilan.

Igor Tcaci este un fermier din satul Hiliuţi, raionul Râşcani, care în această vară urmează să strângă roada de rapiţă de pe o sută de hectare. Igor Tcaci a apreciat seminarul organizat de WeTrade:

„Facem schimb de experienţă, căutăm cele mai bune experienţe pentru a le implementa şi în gospodăriile noastre. Ne-am convins că roada depinde de respectarea tehnologiilor şi alegerea seminţelor de calitate, iar WeTrade are expeienţă în acest sens”.

Agricultorul a mai comunicat că în acest an a ales hibridul de rapiţă Baldur, însă pentru anul viitor ar putea alege hibrizi noi, cum ar fi hibridul Sherpa, lansat recent pe piaţă.

Nicolae Mironic, directorul întreprinderii agricole Hotin din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, la fel, are semănate cu rapiţă de toamnă o sută de hectare. Fermierul ne-a declarat că a rămas impresionat de rezultatul experimentului de la Sturzovca şi pentru anul viitor s-ar putea opri la hibrizii Rohan şi Sherpa:

„Avem o conlucrare destul de bună cu WeTrade. Este  ocompanie serioasă, de la care procurăm seminţe si produse de uz fitosanitar de mai mulţi ani şi nu am dat greş. La fel, respectăm tehnologiile recomandate de specialiştii de acolo, fapt pentru care le suntem recunoscători”.

La seminarul organizat de WeTrade au participat şi câţiva fermieri din stânga Nistrului. Aceştia s-au declarat impresionaţi de seminarul organizat de WeTrade, dar şi de felul cum arată plantaţia de rapiţă de la Sturzovca şi s-au arătat dispuşi de a completa lista de clienţi ai WeTrade.

Agrobiznes
Agrobiznes
Portalul agricol #1 în Moldova

Citește și ›

Advertoriale