luni, 17 iunie, 2024
29.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. KWS a prezentat la Bălți avantajele aplicării tehnologiei CONVISO®SMART la sfecla de zahăr

FOTO. KWS a prezentat la Bălți avantajele aplicării tehnologiei CONVISO®SMART la sfecla de zahăr

Recomandate

Reprezentanța companiei KWS SAAT SE în Moldova a organizat joi, 1 februarie, un seminar dedicat tehnologiei inovative CONVISO®SMART de cultivare a sfeclei de zahăr, elaborată în parteneriat cu Bayer CropScience. La întrunirea care a avut loc la Bălți au participat circa 80 de producători din raioanele de Nord ale republicii.

Tehnologia CONVISO®SMART este un sistem inovator care se bazează pe ameliorarea varietăților de sfeclă de zahăr cu toleranță la erbicidele din clasa inhibitorilor ALS, pentru controlul unui spectru larg de buruieni.

Eugen Zuza, directorul reprezentanței companiei KWS în Republica Moldova a menționat că seminarul de astăzi este o continuitate a evenimentelor practice organizate anterior pe terenurile demonstrative, unde producătorii au avut posibilitatea să se convingă cum se dezvoltă și care este productivitatea hibrizilor comercializați de compania KWS.

„Ne dorim ca în pragul noului sezon să vă reamintim despre avantajele noii tehnologii de cultivare a sfeclei de zahăr CONVISO® SMART, astfel ca împreună să reușim să excludem orice eroare, care poate compromite roada. În acest context, astăzi am invitat cei mai buni specialiști care cunosc totul despre tehnologia CONVISO® SMART și care sunt gata să vă ofere cele mai bune informații. Atât compania KWS, cât și colegii de la Bayer suntem încrezători în succesele noii tehnologii, suntem siguri că are potențial și viitor. Iar interesul manifestat de dumneavoastră demonstrează că aveți încredere în rezultate. Iar încrederea acordată va fi răsplătită pe potrivă”, a comunicat Eugen Zuza.

Tehnologia CONVISO® SMART va fi disponibilă pentru implementare în Moldova, dar și în alte 5 țări. Companiile KWS și Bayer colaborează mai mult de 18 ani pentru realizarea acestei tehnologii. Scopul principal al CONVISO® SMART este să contribuie la mărirea competitivității sfeclei de zahăr ca cultură, astfel ca producătorii să poată obține roadă mai bogată, iar suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr să se majoreze.

Igor Copacinschi, directorul Diviziunii Bayer CropScience Moldova, partenerul companiei KWS în realizarea noii tehnologii, a apreciat prezența unui număr atât de mare de producători.

„Seminarul de astăzi este un produs al colaborării dintre KWS și Bayer, în cadrul căruia vom prezenta tehnologia CONVISO® SMART, care constă din semințe produse de KWS și erbicidul produs de compania Bayer cu denumirea de CONVISO® ONE. Aceasta este o tehnologie nouă pentru segmentul sfeclei de zahăr. În cadrul zilelor câmpului organizate în anul precedent, am demonstrat eficiența acestor produse. Fermierii sunt cointeresați de această tehnologie și suntem bucuroși că Republica Moldova este printre primele țări în care se va comercializa acest produs. Sunt sigur, că această tehnologie va lua amploare și din an în an numărul producătorilor care o vor utiliza va crește. Tehnologia CONVISO® SMART vine să ușureze lucrul fermierului, deoarece nu va mai fi nevoie să intre în câmp de 3-4 ori pentru a stropi cu erbicide, va fi suficient să facă una, maxim două tratări.

Tehnologia CONVISO® SMART va elimina acest risc deoarece rezistența hibrizilor de sfeclă la erbicid este destul de mare. Compania Bayer nu este doar un vânzător de produse de uz fitosanitar, ci este un prestator de servicii de consultanță, iar fermierii sunt partenerii noștri.”

Mihail Goncearenco, directorul SRL „Agro-Papuros” din satul Mărăndeni, raionul Făleşti, este convins că succesul unei afaceri depinde de relația de parteneriat stabilită în timp.

„Am venit la seminarul organizat de Compania KWS în parteneriat cu Bayer pentru a cunoaște inovațiile din domeniul producerii sfeclei de zahăr. Lucrez cu compania KWS încă de la fondarea gospodăriei. Aleg semințele de la ei deoarece am avut posibilitatea să vizitez fabrica unde se produc și m-am convins că sunt responsabili și își fac munca cu multă dăruire, ceea ce mi-a oferit încredere. În fiecare an cultivăm aproximativ 300 de ha de sfeclă de zahăr. Cultivând cu semințele de la compania KWS reușim să recoltăm o roadă bună, calitativă și corespunzătoare cu așteptările noastre. În anul curent, am avut o zaharitate mare la sfeclă, ceea ce este un lucru destul de favorabil și consider că se datorează, în mare parte, anume semințelor de calitate, dar și de respectarea tuturor recomandărilor înaintate de specialiști. Pentru roada recoltată avem semnate contracte de comercializare. Sunt necesare asemenea seminare, deoarece noi, în primul rând ne împărtășim cu experiența, comunicăm cu colegii de breaslă și cunoaștem inovațiile din domeniu. Plecăm cu cel mai important – informație calitativă de la cei mai buni specialiști.”

Alexei Chiriac, directorul SRL „Climăuţanul Agro” din raionul Dondușeni, dealer oficial al KWS, deține 9600 de ha de teren arabil, dintre care pe 2346 de ha cultivă sfeclă de zahăr.

„Planific, în anul 2018, să cultiv sfecla de zahăr pe o suprafață de circa 2460 de ha. Cultivăm această cultură de vreo 18 ani. Consider că tehnologia CONVISO® SMART este una nouă, de perspectivă, am testat-o pe parcursul a doi ani de zile, iar rezultatele obținute sunt destul de îmbucurătoare. Am descoperit deja mai multe avantaje, printre care menționez că este mult mai ușor de cultivat și mai flexibil din punct de vedere al intervalului de aplicare al erbicidelor și în același timp mai compatibilă cu mediul înconjurător. Pentru a obține rezultatele dorite trebuie aplicat conform recomandărilor. Consider că în primii ani am experimentat și am învățat, astfel acum suntem gata de a performa. Eu cred că această tehnologie are viitor, mai ales dacă vorbim despre producătorii cu suprafețe mari.”

Igor Popov, producător din satul Dângeni, raionul Ocnița, cultivă sfecla de zahăr pe o surafață de 400 de ha.

„Colaborăm cu compania KWS, de la care procurăm semințe de mai mult timp, iar circa 90% din totalul suprafețelor sunt cultivate cu semințe de la KWS. Considerăm că este una dintre companiile de top. În anul 2017, am obținut circa 50 tone de sfeclă la ha, cu toate că a fost un an cu mai multe calamități. Rezultatele înregistrate se datorează mai multor factori, printre care calitatea semințelor, respectarea tehnologiilor și utilizarea corectă a erbicidelor. Tuturor celor care își doresc o afacere cu sfeclă de zahăr le recomand să se informeze.”

Vasile Jubârcă, manager regional, reprezentant al companiei KWS, subliniază că seminarul pune accentul pe noua tehnologie de cultivare a sfeclei de zahăr, care presupune folosirea erbicidului CONVISO®ONE în controlul asupra buruienelor la sfecla de zahăr.

„Ne-am propus să discutăm cu producătorii agricoli în ajunul cultivării sfeclei de zahăr pentru a le reaminti despre noua tehnologie, cu atât mai mult considerăm că seminarele de primăvară sunt binevenite pentu toți fermierii care încă nu s-au decis, ori sunt în căutarea celor mai bune soluții pentru a obține roade bogate. Utilizarea erbicidului va ușura munca producătorilor de sfeclă, deoarece acesta controlează aproape 100% din buruienele cu care se confruntă câmpul cultivat cu sfecla pentru zahăr. Totodată, fermierul are mai puține intrări în teren cu tehnică, astfel cultura nu este supusă stresului, iar roada este mult mai mare. ”

Marius Dineș, Crop Manager și Director Servicii Bayer a venit pentru prima dată în Republica Moldova. Le-a spus celor prezenți că este bucuros să vadă atât de mulți producători cointeresați de informația prezentată.

„Se spune că cultura sfeclei pentru zahăr este o cultură sensibilă, dar eu risc să nu cred deoarece nu cunosc o altă cultură care să reziste la atâtea prelucrări cu erbicide. Se lucrează mai mult de 10 ani în comun cu Compania KWS pentru a aduce acest produs, care va ușura munca fermierilor. Tehnologia CONVISO® înseamnă hibrid tolerant cultivat în combinație cu erbicidul propus de Bayer. Inovativ, extrem de eficient, sigur cu un control eficient asupra buruienilor. ”

Sistemul CONVISO®ONE este unul de înaltă performanță, care oferă mai multă comoditate, mai multă flexibilitate, mai multă sustenabilitate și mai multă eficiență în controlul și combaterea buruienilor la cultivarea sfeclei de zahăr.

Click aici pentru a deschide Galeria Foto.

Agrobiznes
Agrobizneshttps://agrobiznes.md
Portalul agricol #1 în Moldova

Citește și ›

Advertoriale