Un nou sistem de irigare renovat în cadrul Programului Compact cu fondurile Guvernului SUA a fost dat astăzi în exploatare în satul Coșnița, raionul Dubăsari. Lansarea sistemului de irigare Coșnița s-a desfășurat în prezența oficialilor Ambasadei SUA în RM, Corporației Provocările Mileniului (SUA), membrii Guvernului, autorităților publice locale și fermierii din aria sistemului reconstruit.
Prezentă la eveniment, vice-directorul Corporației Provocările Mileniului (SUA) Fatema Sumar a menționat că această investiție va contribui substanțial la veniturile și standardele de viață a producătorilor agricoli din această zonă și va atrage noi investiții care să catalizeze dezvoltarea economică.
În această ordine de idei, vice-ambasadorul SUA în RM Martha Campbell a adresat un mesaj de încurajare către reprezentanții autorităților publice centrale și locale și fermieri prezenți la lansare: ”Trebui să munciți pentru a asigura durabilitatea sistemului de irigare, să atrageți investiții pentru a deveni prosperi. Statele Unite ale Americii cred în viitorul prosper al Moldovei și sistemul de irigare lansat astăzi este nu doar un simbol al viitorului, ci și o posibilitate reală a acestuia”.
Ministrul interimar al Agriculturii și Industriei Alimentare Ion Sula, a evidențiat importanța irigării pentru produsele de valoare înaltă fără de care agricultura din țara noastră nu are nici o șansă, dat fiind schimbările climatice din ultima perioadă și seceta sistematică.
Directorul executiv al FPM Moldova Valentina Badrajan a menționat că sistemul Coșnița este unul din cele mai mari sisteme de irigare din țară, reabilitarea căruia înseamnă un pas important pentru circa 2300 de agricultori dintr-o zonă în care tradițional au produs fructe, legume și porumb zaharat de o calitate înaltă.
Sistemul de irigare Coșnița are o suprafață de circa 2400 hectare de teren agricol, aflate în proprietatea a circa 2300 de agricultori. Sistemul dat a fost construit în perioada anilor 70. Pînă la reconstrucție, acest sistem funcționa parțial, iar echipamentul era uzat și costisitor. Pentru reabilitarea sistemului Guvernul SUA a investit peste 13, 8 milioane USD. După renovare, sistemul de irigare Coșnița este mai eficient și flexibil în exploatare, dotat cu echipament modern. Lucrările de reconstrucție au inclus construcția unor stații noi de pompare și reparația celor existente, dotarea sistemului cu 10 pompe performante cu costuri reduse în exploatare, instalarea a peste 85 de km de țevi din oțel și polipropilenă cu o durată de viață de peste 60 de ani, montarea sistemelor de aspirație a apei cu protecția populației piscicole a rîului Nistru etc.
Noul sistem de irigare va permite agricultorilor să cultive produse agricole de valoare înaltă. Renovarea sistemului de irigare Coșnița a generat investiții private în sectorul agricol din regiune. Astfel în perioada anilor 2012-2015 au fost procurate peste 60 de unități de echipament de irigare, au fost triplate suprafețele plantate cu livezi, a fost extinsă irigarea pe noi suprafețele plantate cu legume.
Tot astăzi, FPM Moldova a transmis AUAI Coșnița 43 de apometre mobile în valoare de peste 15 mii USD. Datorită apometrelor mobile, fermierii vor putea plăti doar apa efectiv consumată, realizînd economii și excluzînd achitarea eventualelor pierderi de apă din rețeaua de distribuție.
Notă: Programul Compact prevede renovarea a 10 sisteme de irigare (6 sisteme de irigare pe rîul Nistru: Criuleni, Lopatna, Jora de Jos, Puhăceni, Roşcani şi Coşniţa și 4 sisteme de irigare pe Prut: Blindești, Grozești, Leova și Chircani-Zîrnești). Pentru reconstrucția celor 10 sisteme Guvernul SUA a alocat circa 80 de milioane USD. Pînă în prezent au fost date în exploatare sistemele de irigare Criuleni, Lopatna și Coșnița. Sunt la etapa de finalizare lucrările de reconstrucție a celorlalte 7 sisteme de irigare.
Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, care are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA acordați, grație susținerii generoase a poporului american, pentru reabilitarea infrastructurii drumurilor și tranziția la agricultura performantă în Republica Moldova.
Comentarii