‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 8 mai, 2024
13.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. La Sângerei va fi construită a doua ca mărime fabrică de producere a...

FOTO. La Sângerei va fi construită a doua ca mărime fabrică de producere a biogazului

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În cadrul unei întreprinderi care se ocupă de creșterea și exportul bovinelor, va fi construită o nouă fabrică de biogaz. Proiectul va fi realizat grație unui investitor din Uniunea Europeană.

Compania SRL MolFarmGrup din s. Rădoaia, r. Sângerei va construi în 2016 a doua ca mărime fabrică de biogaz, care va funcționa pe baza deșeurilor animaliere.

„Odată ce ne va permite timpul vom începe construcția fabricii de biogaz cu capacitatea de un MWh, pe teritoriul fermei de bovine. Astfel, din ejecțiile animaliere și siloz de porumb vom produce biogaz, care va fi transformat în energie electrică și termică. Ideea proiectului a apărut chiar în momentul creării fermei de bovine, cu aproximativ 3-4 ani în urmă. Odată cu creșterea numărului de animale am luat decizia definitivă de a implementa acest proiect”, a declarat Ion Mereacre, administrator la SRL MolFarmGrup, pentru agora.md.

Fabrica de biogaz a întreprinderii MolFarmGrup va avea o putere de producere de un MW. În rețeaua electrică vor fi livrate aproximativ 8.2000.000 kWh. Grație acestui proiect vor fi create 12 locuri noi de muncă.

„Am efectuat vizite de studiu în Germania, Italia, Austria și Olanda, Pentru a studia mai detaliat cele mai noi tehnologii aplicate în producerea biogazului. Fiecare țară are tehnologia ei, dar noi am ales-o pe cea din Germania, care este printre cele mai scumpe, dar și cele mai sigure”, remarcă Ion Mereacre.

Valoarea investiției este de 3 milioane de euro, din care circa 30% este contribuția întreprinderii. Perioada de recuperare a investiției este de 7-10 ani, în funcție de tariful care va fi oferit de ANRE.

Consumul propriu de energia electrică va fi de aproximativ 10%, iar restul va fi livrat în rețea. Energia termică produsă va fi utilizată integral în cadrul întreprinderii.

„După finisarea construcției fabricii de biogaz preconizăm să majorăm capacitatea fermei, fapt ce ne va permite reducerea ponderii silozului, care este utilizat în procesul de producere al biogazului. În Europa utilizarea silozului începe să fie limitată la 20%, din masa totală utilizată în producerea biogazului. Noi anticipăm acest lucru, prin majorarea numărului de bovine”, afirmă administratorul MolFarmGrup.

Recent întreprinderea a găsit finanțatori interesați de construcția fabricii. Este vorba de o companie din UE.

„Negocierile cu investitorii au durat un an, fiindcă majoritatea doresc să-și asigure investiția. Totuși, proiectul nostru le-a părut foarte atractiv, precum și faptul că în țara noastră nu există o concurență în acest tip de afaceri”, spune reprezentantul MoldFarmGrup.

‹ adv ›

Antreprenorul mai spune că odată ce va începe alocarea banilor de la investitor va încerca să aplice pentru proiecte de grant.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›