Organizarea corectă a terenului în plantațiile multianuale nu este un moft, ci o necesitate. De multe ori, din cauza erorilor comise în timpul acestui proces, exploatarea de mai departe a viilor și livezilor este anevoioasă. În Republica Moldova, specialiști în organizarea terenului plantațiilor în sectorul horticol sunt destul de greu de găsit. Iar uneori, erorile comise în timpul organizării din cauza că nu sunt luate în calcul unele aspecte specifice plantațiilor horticole, nu mai pot fi eliminate.
Pentru a stimula implicarea tinerilor în sectorul agricol cu valoare înaltă, proiectul USAID -Agricultura Performantă în Moldova a lansat anterior un apel de granturi pentru organizațiile neguvernamentale și întreprinderile ce vor colabora pentru implementarea proiectului. Beneficiarul proiectului fiind NGA Infoconsulting SRL, care a contribuit prin cofinanțare la realizarea acestuia. Proiectul a fost lansat în parteneriat cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Astfel, studenții de la UASM și cei de la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din comuna Stăuceni vor beneficia de instruire privind utilizarea sistemului GPS în organizarea teritoriului.
Gheorghe Nicolaescu, decanul facultății de Horticultură în cadrul UASM, a menționat pentru Agrobiznes că, realizarea corectă și precisă a organizării terenului sporește eficacitatea plantațiilor. Iar expertiza mai multor proiecte de plantații multianuale din țară, arată că o parte dintre acestea nu corespund realității și influențează negativ, într-un final, recolta și calitatea ei.
„Viticultura este una dintre ramurile tradiționale și strategice a agriculturii și economiei naționale. La înființarea plantațiilor de viță de vie pentru struguri de masă, cât și soiuri tehnice organizarea terenului este esențială. Suprafața organizată, ce urmează a fi plantată este de 10 hectare, a fost ales soiul Moldova. Pentru a valorifica la maxim potențialul plantației, trebuie de respectat întreg lanțul de producere, începând de la alegerea terenului, efectuarea analizei solului. În cazul în care expoziția terenului și solul sunt pretabile pentru vița de vie, poate fi executat proiectul. Iar dacă sunt întreprinse erori la elaborarea acestuia, vor apărea probleme în următorii ani de exploatare a plantației. Tehnologiile tradiționale de organizare a teritoriului necesită mai mult timp și brațe de muncă, iar sistemul GPS oferă posibilitatea valorificării mai eficiente a acestora. În cadrul acestui proiect, vor fi implicați studenții de la trei facultăți a UASM: Horticultură, Cadastru și Drept și facultatea de Economie. Totodată, au fost elaborate fișe practice ce țin de proiectarea și utilizarea GPS-ului pentru înființarea plantațiilor multianuale pomicole și viticole”, a adăugat Gheorghe Nicolaescu.
Valeriu Seinic, specialist în topografie și cartografie, a spus că sistemul GPS asigură o precizie înaltă, o eficiență sporită, dar și, ceea ce este destul de important, reducerea timpului pentru executarea lucrărilor de organizare a teritoriului.
„Până a purcede la plantarea viilor și livezilor este necesară efectuarea unui șir de investigări asupra materialului grafic existent în oficiile cadastrale. După experiența mea, pot spune că în multe cazuri amplasarea terenului nu coincidea cu cea reflectată în acte, iar sistemul GPS permite omiterea acestor erori. În timpul executării lucrărilor cu teodolitul sunt necesare mai multe persoane, dar și timp. Pe când, dacă sunt utilizate tehnologiile GPS este suficientă o singură persoană. În dependență de relieful terenului, datorită tehnologiei respective, pot fi determinate până la 500 de puncte pe zi, ce au fost proiectate conform planului. Însă, unul dintre cele mai importante aspecte ale acestui sistem este asigurarea unei precizii înalte, eroarea fiind doar de câțiva milimetri. Dacă e să vorbim despre organizarea clasică, cu ajutorul teodolitului, eroarea poate fi de câțiva centimetri. Practic, toate terenurile agricole din țară pot fi organizate cu ajutorul sistemului GPS, fiind marcate drumurile, direcția rândurilor și alte elemente importante reflectate în proiectul plantației”, a relatat Valeriu Seinic.
Întreprinderea agricolă ce a beneficiat de organizarea terenului cu ajutorul sistemului GPS se află în satul Pașcani, Criuleni. Iar producătorul – Efros Ion susține că, implementarea tehnologiilor moderne în sectorul horticol, printre care și utilizarea sistemului GPS, este vitală, asigurând un nivel înalt și calitativ de producere.
„Am început activitatea în agricultură în anul 2010, iar la moment suprafața totală a plantațiilor multianuale este de 20 de hectare. Producem cireșe, vișine, iar acum este în toi înființarea unei plantații de viță de vie. Pentru a evita erorile ce pot apărea în timpul organizării teritoriului am optat pentru sistemul GPS, pentru a evalua topografic terenul. Acesta asigură o precizie mult mai înaltă și permite o exploatare mai eficientă a plantațiilor. Totodată, acum organizarea terenului este mult mai rapidă. Cred că, fără a implementa inovații nu avem viitor”.
Studenții prezenți la instruire au menționat că, sunt mulțumiți de o asemenea oportunitate, mai ales că pentru a se angaja în câmpul muncii după specialitate, sunt destul de multe cerințe cărora trebuie să corespundă, printre care fiind și deținerea abilităților practice în utilizarea tehnologiilor moderne.
„Cred că implementarea tehnologiilor moderne de proiectare și organizare a terenului este esențială. Mă bucur mult că voi putea studia cum poate fi aplicat sistemul GPS și ce avantaje prezintă acesta. Pentru noi, viitorii specialiști în domeniul agrar, aceste cunoștințe sunt foarte importante și ne vor fi de folos după finalizarea studiilor”, a spus Larisa Staicova, studentă la UASM.
„Acesta este primul an de practică în care învățăm cum să utilizăm sistemul GPS la organizarea teritoriului, în anii precedenți studiile fiind bazate mai mult pe teorie. Planific să lucrez în acest domeniu, deci pentru mine aceste deprinderi practice sunt de mare folos. Mă bucur mult că vom primi instruire. Tehnologiile sunt viitorul, acestea facilitează substanțial munca, deci vom lucra mult mai comod și eficient datorită sistemului GPS”, a conchis Bedeac Eugeniu, student la UASM.
Sistemul GPS asigură precizie sporită la determinarea locului de plantare, instalarea sistemului de susținere și altele. Totodată, acesta prevede operativitate, calitate și forță de muncă redusă. Iar o proiectare corectă în faza inţială garantează o plantaţie multianuală profitabilă.
Comentarii