‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
19.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFOTO. Piaţa europeană este o piaţă deschisă pentru producătorii de alun din Republica Moldova

FOTO. Piaţa europeană este o piaţă deschisă pentru producătorii de alun din Republica Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Piaţa europeană este o piaţă deschisă pentru producătorii de alun din Republica Moldova, iar aceştia beneficiază de un şir de avantaje producând această cultură. Informaţia a fost prezentată în cadrul Conferinţei naţionale privind avantajele şi tehnologia de cultivare a alunului în Republica Moldova, care a avut loc la data de 19 iulie curent.

Mihai Bîlba, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova a prezentat oportunitățile de care vor beneficia producătorii ce doresc să-şi înfiinţeze o plantaţie de alun, menţionând că Camera de Comerţ oferă informaţia necesară producătorilor, astfel aceştia au posibilitate să participe la conferinţe de instruire la care vor fi prezenţi experţi naţionali şi de peste hotare.

„Piaţa de desfacere pentru această cultură este mare, astfel e necesară doar calitatea şi cantitatea solicitată pentru a putea concura cu alte ţări producătoare”, a mai adăugat Mihai Bâlba.

Cristina Samson, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie Moldo-Italiană, a amintit că Italia se clasează pe locul doi în lume după cultivarea şi creşterea alunului, iar piaţa de desfacere a acesteia este accesbilă şi pentru ţara noastră.

„Companiile mondiale ce prelucrează alunul sunt gata să cumpere volume destul de mari, inclusiv din ţara noastră. Producătorii trebuie să se asocieze pentru a putea realiza producţia, astfel având volumul şi calitatea necesară. Camera de Comerţ Moldo-Italiană poate oferi ajutor în externalizarea companiei pe teritoriul Italiei şi identificarea potenţialilor cumpărători de alun”, a explicat Cristina Samson.

În același context, Vasile Șarban, șef Direcția politici de producție, al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a menționat că statul va susține dezvoltarea ramurei respective cu înființarea plantațiilor noi de alun, deoarece alunul este o plantă cu valoare adăugată și se bucură de o cerere mare pe piață.

‹ adv ›

”Cultura alunului în Republica Moldova are o  tendință de mărire a suprafețelor. În anul 2008, aveam înregistrate 50 de ha, în anul 2016, conform datelor FAO statistics, sunt 450 de hectare. Producția globală de alun în Republica Moldova este de aproximativ 300 tone cu o productivitate de 0, 6 tone la ha. Aceste date au fost elaborate în baza declarațiilor producătorilor agricoli, de fapt alunul în țara noastră poate avea o productivitate de 1,2-1,5 tone/ha”, a spus Vasile Șarban.

Conferinţa a fost organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Moldo-Italiană în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova și Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, precum și cu suportul grupului de antreprenori Inteligent AGRO (Moldova) și Azienda Vivaistica Negro Carlo (Italia) şi au participat circa 150 de antreprenori din întreaga ţară.

 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›