‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 9 ianuarie, 2025
10.5 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageȘtiriFOTO. Premieră! Organismele modificate genetic vor putea fi depistate și în Republica Moldova

FOTO. Premieră! Organismele modificate genetic vor putea fi depistate și în Republica Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Deschiderea oficială a Laboratorului de biologie moleculară pentru determinarea organismelor modificate genetic a avut loc miercuri, 04 mai, în incinta Î.S. „Centrul de Carantină Identificare, Expertize de Arbitraj şi Dezinfectare a Producţiei”, din subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Crearea şi dotarea laboratorului a fost posibilă în cadrul unui proiect bilateral moldo-israelian cu sprijinul financiar oferit de Statul Israel în sumă de 300 de mii de euro. În laborator vor fi testate produsele vegetale, informează serviciul de presă al MAIA.

La ceremonia de deschidere au participat Zvi Rav-Ner, Ambasador, Director general adjunct responsabil de regiunea Euro-Asiatică în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Statului Israel, Oren David, Ambasador nerezident al Statului Israel în Republica Moldova, cu reședința la Ierusalim, Vasile Luca, viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Anatol Vangheli, secretar general al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Gheorghe Gaberi, director general al Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor și Nicanor Cernăuţan, directorul Centrului.

În discursul său, Vasile Luca, viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare a exprimat recunoștința pentru disponibilitatea Statului Israel în aprofundarea relațiilor de cooperare și în special pentru implementarea proiectului dat.

„Odată cu semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, standardele de calitate pentru produsele alimentare din Republica Moldova trebuie să crească exponențial până la nivelul celor europene, iar acest proiect reprezintă un exemplu pentru controlul implementării standardelor internaționale de calitate”, a menționat viceministrul.

‹ adv ›

La rândul său Oren David, Ambasador nerezident al Statului Israel în Republica Moldova, cu reședința la Ierusalim, a precizat că instruirea personalului care va activa în cadrul laboratorului a fost efectuată în Israel.

„Implementarea proiectului cu susținerea financiară a Statului Israel a fost posibilă datorită relațiilor istorice și de prietenie care există între țările și popoarele noastre”, a spus diplomatul.

Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Anatol Vangheli a exprimat speranța că Statul Israel va rămâne și în continuare un partener fidel al Republicii Moldova în calea integrării europene și a implementării reformelor democratice.

Importanța creării laboratorului a fost apreciată și de directorul general ANSA Gheorghe Gaberi.

„Partenerii comerciali solicită să confirmăm că produsele care sunt exportate pe piețele externe nu conțin organisme genetic modificate. Funcționarea acestui laborator va permite să consolidăm capacitățile de siguranță a alimentelor și să confirmăm partenerilor externi că produsele din Republica Moldova sunt pure”, a precizat Gheorghe Gaberi.

‹ adv ›

Directorul Centrului, în cadrul căruia a fost creat Laboratorul de biologie moleculară pentru determinarea organismelor modificate genetic, Nicanor Cernăuţan a menționat că în continuare laboratorul urmează a fi acreditat.

Laboratorul de biologie moleculară pentru determinarea organismelor modificate genetic este dotat cu echipament de ultimă generație care permite utilizarea tehnicilor de lucru PCR.

Crearea acestui laborator va spori capacitatea autorității naționale pentru siguranța alimentelor de a supraveghea asupra siguranţei alimentelor atât plasate pe piața internă cât și pentru produsele alimentare destinate exportului.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›