‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
20 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Prima livadă de cireș din Moldova care dispune de un sistem antiploaie și...

FOTO. Prima livadă de cireș din Moldova care dispune de un sistem antiploaie și antigrindină

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Fructele sâmburoase reprezintă o alternativă de business pentru pomicultorii din Republica Moldova. Și aceasta pentru că fermierii autohtoni produc fructe, în cea mai mare parte, pentru export și mai puțin pentru piața locală.

Asociația Moldova Fruct în parteneriat cu Proiectul Agricultura Performantă în Moldova finanțat de USAID a prezentat producătorilor prima livadă de cireș din Moldova care dispune de un sistem de protecție antigrindină și antiploaie cu utilizarea peliculei.

Iurie Fală, directorul executiv a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, a relatat că, trebuie să utilizăm la maxim acele resurse pe care le avem și să ne ajustăm la acele schimbări climaterice care se fac tot mai evidente cu fiecare an.

„În livada unde a fost organizat seminarul avem un exemplu de producător care poate planifica și dirija procesul de producere. Vedem o livadă cu soiuri solicitate pe piață, care corespund calibrului, colorației, cu un sistem de producere bazat pe o tehnologie inteligentă. Mă refer la irigarea prin picurare, aspersiune și un element care este unul inovativ pentru Republica Moldova, prima livadă de cireș care este protejată atât contra grindinei, cât și contra ploii. Pentru că o problemă destul de mare în producerea cireșelor o reprezintă ploile, care deseori coincid cu perioada de pre-recoltare sau recoltare și duc la crăparea intensă a fructelor și pierderea valorii comerciale. Asociația Moldova Fruct a elaborat un plan bine punctat și sperăm ca recolta la hectar a cireșelor în țara noastră va crește. În prezent, avem o recoltă care se aseamănă cu cea din anii 30, dar trebuie să ajungem la recolte moderne, așa cum obțin colegii noștri din Italia, Polonia, adică o recoltă medie pe țară de 14-16 tone la hectar. Pentru aceasta este nevoie de a depune eforturi susținute. Fermierii care au participat la seminar au reușit să discute cu experții naționali, dar și cu fermierul gazdă, care s-a împărtășit cu experiența sa de creare a unei livezi moderne de cireș. În special, au vorbit despre elementele prioritare de care trebuie să țină cont fermierul când dorește să înființeze o livadă. Seminarele pe care le organizăm își propun să arate modele practice și aplicabile aici în țară, astfel ca cei care intenționează să sădească o livadă să poată prelua o experiență bună pentru a o implementa la ei în gospodărie”.

Gazda seminarului, Dorin Vornices, proprietarul Agrodenida SRL, din satul Cotiujeni, raionul Briceni a povestit că în anul 2018, când trebuia deja să recolteze cireșele a fost ploaie și circa 80% din cireșe au crăpat. Atunci a decis că trebuie să instaleze sistemul antiploie.

„A fost destul de complicat pentru că, am muncit un an întreg și peste noapte ne-am trezit fără recoltă. Aș recomanda celor care se gândesc să instaleze sistemul antiploaie și antigrindină să îl planifice încă de la plantarea livezi, pentru că există anumite momente care sunt foarte greu de refăcut mai apoi”.

Ananie Peștenu, consultant APEF Moldova Fruct, a ținut să amintească pomicultorilor care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le respecte atunci când intenționează să planteze o livadă de cireș.

„Sistemul de protecție antiploaie și antigrindină a fost instalat în întreprinderea Agrodenida și este primul sistem din Republica Moldova. Proprietarul a decis să instaleze sistemul dat cu o investiție mai mare, dar pe parcursul a 2-3 ani aceste cheltuieli se vor recupera. Pe viitor, încă 4-5 ani această plasă va putea fi utilizată pentru profitul producătorului. Producătorii care intenționează să instaleze un astfel de sistem trebuie să aleagă corect asociația soi-portaltoi. După care trebuie să aleagă corect distanța de plantare și metoda de conducere a pomilor, astfel ca pomii respectivi să intre cât mai degrabă pe rod și să obțină recolte precoce. Totodată, să-și recupereze investițiile cât mai rapid. Înainte de a fonda astfel de plantații pomicole toate elementele de susținere cum sunt stâlpii, sistema de irigare și sârmele trebuie să fie montate înainte de a planta pomii, deoarece astfel de sistem de plantare necesită elemente suplimentare pentru a proteja construcția de diferite intemperii, mai ales vânt puternic. Pentru zona de sud cele mai pretabile sunt soiurile cu o epocă precoce de maturare, deoarece cu precipitațiile atmosferice care se înregistrează pe parcursul iernii și primăverii să obținem fructe de calitate. Pentru zona centrală soiurile medii-târzii, iar pentru zona de nord sunt binevenite soiurile târzii”.

‹ adv ›

Denis Vornices, a menționat că a decis să rămână acasă și să ajute părinții astfel ca să poată să se mândrească cu afacerea pe care o administrează împreună.agrodenidan

„Avem 4 hectare de livadă de cireș superintensivă pe portaltoi Gizela 6. Am recoltat, în anii precedenți, circa 15-16 tone de cireșe la hectar. În anul curent, cel mai probabil, va fi o recoltă mai mică comparativ cu ceea ce recoltam anterior, dar oricum suntem mulțumiți de ceea ce avem. În anul 2018 am înregistrat pierderi mari din cauza ploilor și am decis să instalăm sistemul antiploaie. Dacă înregistrezi pierderi un an, doi deja nu mai este sens să continui activitatea. Am făcut o investiție consistentă cu nădejdea că vom avea și profit. Pentru a instala sistemul antiploaie la un hectar de livadă este nevoie de circa 60 de mii de euro. Calitatea cireșelor este cu mult mai bună, deoarece ploaia nu mai nimerește în livadă și alimentăm copacii doar prin intermediul sistemului de irigare. În anii trecuți, dacă apa nimerea în mijlocul fructului aceasta crăpa și aveam de pierdut. Așteptăm să fie un an profitabil și cu prețuri pe măsură. Timpul în care ne vom recupera banii investiți sperăm să fie de 3-4 ani, dar depinde de piață, prețul cireșelor. Avem deja plantată o livadă nouă de cireș. În mare parte exportăm în Federația Rusă. Mă implic în afacerea pe care au dezvoltat-o părinți, ba mai mult probabil aceasta mă și ține să nu plec peste hotare”, ne-a spus tânărul.

Igor Lesnic, din satul Grimăncăuți, raionul Briceni, care deține o livadă de cireșe ne-a comunicat că își pune mari speranțe în a obține recolte frumoase în acest an.

„Avem o livadă de cireș pe o suprafață de 7,5 hectare, care au fost plantate în anul 2017, cu două soiuri de bază Cordia și Regina. Anul curent este unul mediu pentru noi, pentru că livada este încă tânără și sperăm ca să avem ceva roadă și să putem aprecia calitatea pomilor. Pentru a avea o livadă sănătoasă trebuie să fii zi de zi la fața locului, să aplici tehnologii moderne de prelucrare a solului, de irigare și alte procedee tehnologice. Avem speranțe mari legate de acestă cultură. Am ales să plantez anume aceste soiuri pentru că sunt performante, solicitate atât pe piața din Federația Rusă, cât și pe piețele UE. Vedem că se atrage o atenție deosebită la calitatea fructelor, pornind de la calibru, greutate, fermitatea, dar și culoarea cireșelor. Un rol deosebit îl are și perioada de păstrare, transportare a produsului până la consumatorul final, astfel ca cireșele să ajungă în stare ideală.”

Mihai Țurcanu, din satul Mărculești, raionul Florești a ales să planteze o livadă de cireș pentru că a înțeles că doar cu o singură cultură nu te poți dezvolta, trebuie să dispui de diversificare.

„Sunt un producător de mere, dar începând cu anul 2015 am înțeles că doar cu mere nu am să pot să mă dezvolt și am decis să mă informez mai mult, am mers în vizite peste hotare în Polonia, Austria și m-am inspirat de la ei. Așa am ajuns să-mi plantez propria livadă de cireșe cu soiuri Cordia și Regina, pentru că nu dispuneam de finanțe pentru a înființa una superintensivă. Dar ne-am gândit că, mai întâi o să adunăm bani și apoi o să trecem la una superintensivă. După mai mulți ani în care ne-am confruntat cu probleme la comercializarea mărului eram gata deja să defrișez livada, dar mai vedem cum câștigăm în anul curent și ne decidem. Ne dorim să construim și un frigider ca să ne putem dezvolta și asigura întregul lanț de producere. Ne bucurăm să vedem așa livadă performantă și ne vom strădui să nu facem greșelile despre care ne-a vorbit gazda”.

‹ adv ›

Potrivit specialiștilor, în condițiile din Republica Moldova în livezile superintensive, implementând tehnologii moderne, se pot obține până la 15 tone de fructe per hectar.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›