‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Producător de căpșune: Bondarii asigură cea mai bună polenizare în plantație

FOTO. Producător de căpșune: Bondarii asigură cea mai bună polenizare în plantație

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Polenizarea plantelor este un element cheie, care influențează nemijlocit calitatea și cantitatea recoltei. Producția de fructe depinde nemijlocit de polenizare, care la majoritatea speciilor pomicole este realizată exclusiv entomofil, cu ajutorul insectelor.

Oleg Mereacre, horticultorul care din anul 2012 cultivă căpșune aplicând diverse tehnologii și metode ce i-ar permite majorarea randamentului, a optat pentru polenizarea cu ajutorul bondarilor. Acesta susține că, metoda este potrivită și pentru câmp deschis, dar mai ales pentru plantația sa, unde plantele sunt crescute în tuneluri acoperite cu peliculă.

„Testând mai multe metode de producere, într-un final, am decis că, cea mai eficientă, pretabilă pentru regiunea dată este producerea căpșunelor în tuneluri. Am instalat recent și o stație meteo, datorită suportului USAID. Am văzut că, unii producători din zonă utilizează bondarii pentru polenizarea cireșelor și am decis să încerc și eu aceste insecte la căpșune. Am achiziționat 9 stupi, dar acum lucrează doar bondarii dintr-un singur stup. Inițial, îi aduc în câmp pentru două zile timp în care aceștia se aclimatizează, apoi instalez stupul și bondarii se apucă de lucru. Este mult mai ușor cu bondarii, deoarece îi vezi în plantație la temperaturi mult mai mici, dacă e să comparăm cu albinele. Astăzi, spre exemplu, fiind puțin mai răcoare albini nu prea sunt, iar bondarii lucrează în plină forță. Aceștia sunt importați din Olanda de către o companie din țară, dar se pare că sunt obișnuiți cu clima de aici. Am dat câteva mii de lei pentru o familie, dar nu regret, pentru că îmi asigură o recoltă mai bună”, a explicat Oleg Mereacre.

De obicei, bondarii sunt utilizați pentru polenizarea culturilor în sere și solarii, producătorul însă susține că, cei pe care îi are sunt adaptați pentru condițiile de câmp. Alți fermieri cu experiență susțin că, bondarii sunt buni polenizatori, fiind activi chiar pe vreme ploioasă sau cu vânt și temperaturi scăzute.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›