‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFOTO. Producători de pomușoare au făcut o vizită de studiu în Serbia - lider...

FOTO. Producători de pomușoare au făcut o vizită de studiu în Serbia – lider mondial exportator de zmeură

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producători de zmeură, mură, căpșun, și măceș din Republica Moldova, precum și consultanți din domeniu, au participat la o vizită de studiu în Republica Serbia, organizată de Centrul de Consultanță în Afaceri, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea Productivității și Accesul la Piață a Producătorilor de Pomușoare” (AMIB).

Plantațiile și infrastructura producătorilor de zmeură

Fermierii moldoveni au făcut schimb de experiență cu producătorii de zmeură din Republica Serbia, care în 2014-2015 a fost liderul mondial în exportul acestei pomușoare cu peste 79000 tone (2014), dintre care 95% – în stare congelată. Preponderent, se cultivă doar 2 soiuri – Willamette și Mikeer. Plantațiile vizitate, amplasate în orășelul Arilje, au surprins beneficiarii proiectului prin câteva deosebiri esențiale de plantațiile din Republica Moldova. Plasa anti-grindină, distanța mai mare dintre rânduri, dar și tăierile în uscat și in verde  ale  plantației  după perioada de rodire au fost principalele observații notate de fermierii moldoveni. Totodată, a provocat interes și modul de organizare și strategia de piață a producătorilor sârbi. Numai în regiunea orășelului Arilje activează circa 400 de puncte de colectare (!) a pomușoarelor și fructelor, care totodată prestează servicii de congelare și păstrare a producției.

Viseslav Radovanovic, care are o plantație de 0,75 ha de zmeură, a povestit despre modul în care își organizează activitatea. Astfel, el începe discuțiile despre comercializarea producției în primăvară – adică cu 3-4 luni înainte de începutul recoltării. Reprezentanții cumpărătorului (o mare rețea de supermarkete M&S Retailer Group) din Marea Britanie vizitează plantația și merg atent printre rânduri – analizând starea arbuștilor. Apoi urmează negocierea prețului. Dacă consensul e atins, părțile semnează contractul și Viseslav negociază cu proprietarii punctelor de colectare despre posibilitatea congelării și păstrării producției.

‹ adv ›

Viseslav povestește că sunt sezoane, când prețul propus de cumpărător nu este OK. În acest caz, el congelează întreaga roadă și așteaptă sezonul rece. Astfel, în 2015, prețul a crescut de la 2 Euro per kg în lunile de vară, până la 3 Euro per kg, în luna decembrie.  Apropo, congelarea îl costă 0,15 Euro per kg, ceea ce este cu 20% mai puțin decât oferta companiilor din Republica Moldova. E de menționat totuși că în Serbia nu se practică congelarea IQF, ci una tradițională – în congelatoare cu capacitate mare.

Ca și producătorii Moldoveni, Viseslav a remarcat probleme cu forța de muncă. Însă spre deosebire de fermierii moldoveni, el cheltuie cu circa 50-100% mai mult – cheltuielile pentru un om/zi ajungând la 15-25 Euro.

Viseslav este unul din cei 4 producători de zmeur din Serbia care au dreptul să livreze producția sa Casei Regale din Marea Britanie.

‹ adv ›

Statul Sîrb l-a ajutat pe Viseslav oferindu-i suport atât pentru plasă, cât și pentru înființarea plantației.

FOTO: AMIB
FOTO: AMIB

Congelarea pomușoarelor în Serbia

Compania Zvezda este unul dintre cei circa 400 de agenți economici din Arilje, care colectează în stare proaspătă, iar apoi comercializează pomușoarele congelate.

Zmeura se recepționează, se verifică, se cântărește, iar apoi se aranjează în lăzi compacte de 2 kg, care se stochează în congelator. Temperatura în această cameră este de -35 grade Celsius.

‹ adv ›

Administratorul întreprinderii a demonstrat producătorilor din RM cum are loc ciclul de congelare al zmeurei, oferind și produse finite pentru degustare. Produsul congelat este ambalat în pungi, iar apoi cutii de carton. Zvezda lucrează cu piața Rusiei, întrucât investiția, și beneficiarul final provine anume din această țară.

Fermierii moldoveni au observat că semenii lor din Serbia, au cel puțin 2 opțiuni – să vândă produsul la punctul de colectare, sau, să-l congeleze și să-l păstreze în așteptarea unui preț mai bun.

Plantațiile de mure

Miodrag este un producător de mure. Plantația lui este destul de frumoasă și îngrijită. Spre mirarea producătorilor moldoveni – o parte din roadă stă neculeasă pe arbuști. Fermierul a explicat că prețul din acest an este unul foarte mic și el este în pierdere dacă cheltuie fonduri pentru culesul roadei. De aceea el o lasă pe tufă.

Situația din acest an este paradoxală, pentru că în anii precedenți prețul a fost foarte bun. Miodrag povestește că așa ani se repetă periodic, însă el nu cunoaște factorii care generează fenomenul. Observația lui demonstrează însă că piața își revine în anul următor și stabilitatea fluxului financiar revine.

Murele din Serbia sunt frumoase – de altfel ca și în Republica Moldova. Totodată, țara se află pe locul 3 în lume după volumul de export al acestei pomușoare.

FOTO: AMIB
FOTO: AMIB

Vizita la întreprinderea Drenovac d.o.o. – unica companie de leofilizare din Serbia

Leofilizarea este o metodă deosebită de procesare, prin care se obțin produse finite cu conținut 0% de apă. Astfel de produse sunt utilizate  în special de cei de  la NASA (alimentația pentru cosmonauți) produsele având   greutatea  mică , pot fi utilizate în spațiu cosmic. Ele, totodată, își păstrează absolut toate proprietățile nutritive și gustative.

Administratorul întreprinderii s-a oferit a fi ghid pentru fermierii moldoveni, și a demonstrat cum arată standardele Global GAP, implementate în practică.

Costul investiției s-a ridicat la 1 mln. Euro, iar proprietarul este convins că în 7 ani aceasta va fi recuperată. E de menționat că un kg de pomușoare liofilizate costă aproximativ 35 Euro. Piața principală de desfacere fiind Olanda și Germania.

Prezentarea tehnologiilor de cultivare a pomușoarelor în Serbia

Savanții și cercetătorii de la Institutul de culturi pomicole și a arbuștilor fructiferi din Cácák au prezentat în fața fermierilor din Republica Moldova 3 prelegeri despre situația și particularitățile cultivării pomușoarelor în Serbia. Dr. Jelena Tomic a explicat care sunt cauzele lipsei de interes față de căpșun. Dr. Zaklina Karaklajic Stajic a povestit despre cultura murului, iar dr. Aleksandr Leposavic a explicat în detaliu cauzele succesului plantațiilor de zmeură.

De asemenea, grupul din Republica Moldov a vizitat și Laboratorul In Vitro al Institutului, precum și plantațiile unde cercetătorii își petrec studiile științifice și testările.

Despre proiectul Îmbunătățirea productivității și accesului la piață al producătorilor de pomușoare (AMIB)

Proiectul AMIB, implementat de către ONG Centrul de Consultanță în Afaceri, finanțat de către Fundația HEKS-Moldova, are scopul de a facilita creșterea productivității și veniturilor producătorilor de pomușoare din Centrul și Nordul Republicii Moldova. Perioada de implementare a proiectului – 2016 – 2018. Unitatea de implementare – Centrul de Consultanță în Afaceri ONG.

Imagini de la Institutul din Cacak, plantație de zmeur, mur, punct de colectare, congelare, unic companie de leofilizare din Serbia, centru de distribuție a utilajului, uscătorie.

Posted by Proiectul AMIB on 2 Septembrie 2016

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›