‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFOTO. Proiectul „Livada Moldovei” a fost lansat oficial într-o livadă de mere din Coșernița

FOTO. Proiectul „Livada Moldovei” a fost lansat oficial într-o livadă de mere din Coșernița

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Miercuri, 13 iulie, la Coșernița, r-nul Criuleni, a avut loc ceremonia oficială de deschidere a Programului de restructurare a sectorului horticol din Republica Moldova, „Livada Moldovei”. La evenimentul care a avut loc în gospodăria „Velfruct” SRL au fost prezenți mai mulți oficiali și funcționari guvernamentali, printre care premierul Pavel Filip, vicepreședintele BEI, Laszlo Baranyay și viceministrul Agriculturii, Vasile Luca.

Filip a dat asigurări că Guvernul va susţine şi în continuare dezvoltarea sectorului agricol şi va rămâne mereu deschis pentru a găsi soluţii la problemele cu care se confruntă mediul de afaceri. El a subliniat că agricultura este un sector prioritar pentru Republica Moldova, iar pentru a avea o afacere profitabilă, întreprinzătorii trebuie să utilizeze în activitatea sa tehnologii noi.

„Anul acesta, după ce am avut parte de calamităţi naturale, înţelegem mai bine ca niciodată că trebuie să investim în tehnologii moderne. Chiar dacă costurile iniţiale devin puţin mai înalte, vom fi siguri că vom avea o roadă calitativă”, a menţionat Pavel Filip.

Totodată, şeful Cabinetului de miniştri a mulţumit Băncii Europene de Investiţii (BEI) pentru suportul acordat prin intermediul Proiectului de dezvoltare a sectorului horticol, accentuând că acesta este unul foarte important pentru întreaga ţară, oferind agricultorilor posibilitatea de a-şi extinde activitatea şi moderniza infrastructura utilizată.

„Este o şansă pentru Republica Moldova să ne mândrim cu fructele noastre, care sunt naturale şi gustoase. Anume de aceasta are nevoie acum societatea, oamenii solicită produse sănătoase. Cu asemenea produse mereu ne vom găsi locul pe piaţă”, a mai spus Premierul.

‹ adv ›

Datorită proiectului „Livada Moldovei”, peste 300 de agenţi economici, ce activează în domeniul horticol şi peste 52 de mii de gospodării ţărăneşti vor putea accesa credite investiţionale, la o rată a dobânzii convenabilă, cu termenul de recuperare de maxim 10 ani şi perioada de graţie de până la patru ani. Valoarea minimă a creditului este de 5 mii de euro şi poate fi utilizat pentru tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină, precum şi pentru diversificarea pieţei de desfacere pentru fructele moldoveneşti. Proiectul este implementat cu susţinerea financiară a Băncii Europene de Investiţii, având un buget total de 120 milioane de euro, ce trebuie valorificat până în anul 2021.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›