‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Reportaj în câmp: Care sunt cele mai de perspectivă culturi în agricultura ecologică

FOTO. Reportaj în câmp: Care sunt cele mai de perspectivă culturi în agricultura ecologică

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Gospodăria lui Mihail Gașper, din satul Furceni, raionul Orhei a găzduit Ziua câmpului „Culturi speciale de perspectivă în agricultura ecologică” organizată de compania Pro-Bio Organic, cu suportul People in Need Moldova și USAID.

Evenimentul s-a desfășurat joi, 28 iunie 2018, și a adunat mai mulți producători din diferite zone ale republicii, care au fost informați despre culturi speciale și de perspectivă în agricultura ecologică, totodată au fost vizitate loturile demonstrative de linte, năut și ovăz golaș, cultivate în sistemul de agricultură ecologică.

Cele mai cultivate culturi la nivel mondial sunt porumbul, grâul şi soia, însă există şi alte specii ce contribuie la menţinerea fertilităţii solului, dar şi utile pentru organismul uman cum ar fi mazărea, lintea, năutul, ovăzul nud. Leguminoasele sunt culturi de perspectivă ce contribuie la ameliorarea solului, dar şi constituie o sursă bogată de micronutrienţi vitali, extremi de benefici pentru sănătate.

‹ adv ›

Veronica Semelkova, reprezentant Pro–Bio din Republica Cehă, a atenționat asupra faptului că produsele ecologice devin tot mai solicitate pe piaţă, iar pentru a rămâne actuali, producătorii trebuie să accepte provocările.

„Pro-Bio este prima companie ce se ocupă cu producerea şi procesarea produselor bio. Multe dintre culturi sunt crescute în Republica Cehă, altele sunt importate, cum ar fi lintea, năutul din China şi Turcia. Compania ar dori să aplice această experienţă şi în gospodăriile din Moldova, pentru a avea contact direct cu producătorii, care vor obţine mai multe avantaje din această colaborare. Profitul obţinut la creşterea culturilor bio este mai mare decât în agricultura convenţională. Ceea ce contează este calitatea produsului care trebuie să corespundă standardului prezentat în contract”, a remarcat Veronica Semelkova.

Vitalie Pintilei, Pro-Bio Organic, a comunicat despre principalele avantaje ale fermierilor care vor decide să practice agricultura ecologică și astfel să producă culturi de nișă.

„Am organizat seminarul pentru a promova cultivarea culturilor de nișă, sau speciale în rândul producătorilor din Republica Moldova. Cu atât mai mult cu cât, există cerere pentru produsele ecologice. Avantajele practicării agriculturii ecologice sunt mai multe și pornesc de la sănătatea solului, plantelor și animalelor și nu în ultimul rând, sănătatea noastră ca și consumatori. De fapt, vorbim despre un cerc închis și interdependent. Prin agricultura ecologică se crează mai multe locuri de muncă pentru cei care sunt în mediul rural și nu au alte oportunități. Totodată, prețurile pentru culturile ecologice sunt de la 10-20% mai mari, dacă vorbim de culturile tradiționale cum ar fi grâul, porumbul, floarea soarelui, iar pentru culturile de nișă prețul este de la 20-50% mai mari, adică aceasta ar reprezenta beneficiul economic. Mulți afirmă că se obțin recolte mai puține, dar costurile sunt mai mici pentru că nu suntem dependenți de prețul inputurilor care, an de an, sunt în creștere. Mă bucur mult să constat că, au participat atât producători care practică acest tip de agricultură, dar sunt și din cei care analizează avantajele agriculturii ecologice”, a explicat Vitalie Pintilei.

Experiența fermierilor care, deja practică agricultura ecologică este cea mai convingătoare, cu atât mi mult cu cât există și susținere din partea statului care oferă subvenții pentru cei care cresc produse bio.

‹ adv ›

Valentin Airini, reprezentant al companiei AGDAV SRL, este unul dintre cei care cultivă năut și este încrezut că această cultură are viitor în Republica Moldova, dacă se respectă anumite cerințe specifice pe care le are această cultură.

„Anterior, 40% din suprafaţa totală de care dispunem, o semănam cu soia , dar din cauza insuficienţei de apă în sol, am decis să cultivăm năutul, o cultură cu cerinţe înalte faţă de temperatură, dar şi rezistentă la îngheţ. În Republica Moldova sunt înregistrate 3 soiuri de năut. Sistemul radicular al plantei este situat la suprafaţa solului, iar masa pricipală de rădăcini se află în stratul de sol de până la 20 cm. Cei mai buni premărgători sunt considerate culturile cerealiere. Pregătirea terenului presupune efectuarea unei arături de până la 30 cm din toamnă. Adâncimea de semănat este de 5-7 cm. Una dintre problemele năutului sunt bolile, însă datorită temperaturilor înalte acestea nu reuşesc să se dezvolte. De obicei, în păstăi se formează până la 2 boabe. Perioada de vegetaţie 80-120 de zile, iar recoltarea se realizează începând cu a doua jumătate a lunii iulie. Important este să nu traumăm bobul la recoltare, pentru a avea aspect comercial. Anul trecut, recolta a fost de circa 1,6 tone/hectar”, a menționat producătorul.

Ilie Rusu, un alt producător ce aplică agricultura ecologice de mai mulți ani, a remarcat că aceasta are perspectivă și este profitabilă, dacă respecți toate condițiile și poți apela la speciaiștii care să-ți ofere soluții la dificultățile pe care le întâmpini.

„Deţin o suprafaţă de 400 de hectare pe care cultiv anual, diverse culturi ce de interes, cum ar fi mazăre, grâu, porumb, floarea soarelui. Consider agricultura ecologică profitabilă, şi o aplic în gospodăria mea. Am cultivat culturi bio, pentru prima dată, acum trei ani în urmă, pe o suprafaţă de 44 hectare. La moment, cultiv o varietate mare pe o suprafaţă de 150 de hectare și sunt mulțumit de rezultate, sper și pe viitor să adun roade calitative, care să-și găsească cumpărătorul”, ne-a spus Ilie Rusu.

Interesată de culturile bio este și Irina Pompuș, care de mai mulți ani crește mure, dar, spune producătoarea, că se gândește să cultive linte sau naut.

„Apreciez mult agricultura ecologică şi sper să obţin în curând şi eu certificarea eco pentru produsul meu. Culturile prezentate astăzi, dar și posibilitățile acestora sunt, relativ, noi pentru mine, deoarece nu m-am gândit niciodată la cultivarea acestora în scopuri industriale. Consider năutul şi lintea culturi rentabile, şi aş dori să le testez pe propriul teren. Le consider culturi de perspectivă cu un potenţial înalt”, a apreciat Pompuş Irina.

‹ adv ›

Republica Moldova este o țară cu natură specifică și are potențial de a utiliza peisajul său pentru agricultura ecologică și producția de alimente ecologice, iar compania Pro-Bio Organic promovează și încurajează producătorii de la noi să cultive, în special, cereale şi culturi de nișă, precum hrişca, lintea, năutul, spelta.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›